Uzupełnianie rewersów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jakub_kosz13

Uzupełnianie rewersów

Post autor: jakub_kosz13 »

Dzień dobry!
Zwracam się z pytaniem dotyczącym uzupełniania rewersu.
Otóż, jestem początkującym genealogiem-amatorem i poszukuję informacji nt. przodków. Z powodu wyczerpania wszystkich dostępnych dokumentów zdygitalizowanych, postanowiłem umówić się na udostępnianie zbiorów AP w Piotrkowie Trybunalskim (akta urodzenia i małżeństw 1876-1917). Zostałem poproszony o uzupełnienie rewersu i wysłanie go przed wizytą w czytelni. Czy jestem zobligowany podać numer jednostki, czy wystarczy tylko numer i nazwa zespołu (chodzi mi o księgi metrykalne z lat 1876-1917 z Tomaszowa Mazowieckiego - 48/314/0 wg Szukajwarchiwach.pl)? Nie posiadam dokładnej daty urodzenia ani małżeństwa, którego szukam. Wiem, że było to między 1890 a 1905.
Mam nadzieję, że moja wiadomość nie jest spamem na forum :wink:
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Uzupełnianie rewersów

Post autor: Marynicz_Marcin »

Jakubie,

archiwa zezwalają na wypisanie rewersów na jednostki, które występują kolejno po sobie, czyli np. jednostki 1-5 z tego samego zespołu można zamieścić na jednym rewersie. Pamiętać jednak należy o limitach jednostek, które można przejrzeć w ciągu jednej wizyty. Księgi za okres 1876-1917 to ponad 40 ksiąg, więc licz się z kilkoma wizytami :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ksztaj

Sympatyk
Mistrz

RE: Uzupełnianie rewersów

Post autor: ksztaj »

Jakubie

Jest to bardzo przyjazne archiwum, wszyscy są bardzo pomocni (byłam w ubiegłym tygodniu). Akta są przynoszone z drugiego budynku wiec lepiej wysłać rewersy z uprzedzeniem. Zapisz się od razu na kilka wizyt gdyż tylko jedna osoba jednorazowo może przebywać w czytelni i są kolejki
Pozdrawiam
Karolina

Poszukuje informacji o nazwisku Włościborski parafia Kórnik poznańskie lata 1790-1840
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”