Witam,
Chciałbym dowiedzieć się jaki jest współczesny adres domu/działki, w którym mieszkał mój przodek Daniel Klug w 1809 roku. Czy istnieją jakieś dokumenty, które przedstawiają numerację domów w tym okresie? Mam akt zgonu jego pierwszej żony i jest tam zapisane, że zmarła w domu nr 75 w Lubrańcu. Może zna ktoś sposób odnalezienia współczesnego adresu? Dziadek był Sukiennikiem.
Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
P.S. Posiadam mapę z 1875 roku ale jest na niej naniesione dosyć sporo numerów i nie wiem za co odpowiadają.
Link do mapy Lubrańca 1875 rok
https://ibb.co/XVTRwwV
Lubraniec numeracja domów w XIX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nie pamiętam już. Szukam starszych map Lubrańca tylko pytanie czy jakiekolwiek się zachowały. Jest ktoś kto pomógłby rozwiązać opisany przeze mnie problem numerów porządkowych kiedyś i odniesieniu ich do czasów dzisiejszych?
Tomasz Kluge
-
Joniec_Henryk

Numeracja domów była zmieniana i porządkowana chyba w latach 50-tych XX wieku. Na starych mapach są dawne numery działek rolnych, a na konturach budynków numery domów. Ja też mam taki problem. Przesunięcia numeru mogą się niewiele różnić lub wiele. Trzeba by pójść do urzędu powiatowego, może mają w swoich archiwach protokoły zmian numerów z tamtych czasów, czy też mapy. O mapy najstarsze trzeba pytać w archiwum państwowym w Toruniu - jeżeli takie mają.
Dziękuję za odpowiedź
Czyli numery na konturach budynków to numery domów? Mapa jest z 1875 więc numer powinien być aktualny. Postaram się odnaleźć w gąszczu tych liczb numer 75 i przyrównać do mapy teraźniejszej.
Tomasz Kluge
-
Joniec_Henryk

Numer 75 z 1875 roku (XIX wiek), na stan obecny trudno jest stwierdzić czy jest aktualny.
Jeżeli od 1 do 75 nie było dodanych nowych numerów "końcowych" - nowo budowanych parceli - to może być aktualny, a jeżeli były inne numery to podczas porządkowania w latach 50-tych XX wieku nowy numer nieznacznie może się różnić. Można układ działek i ulic spróbować porównać do mapy teraźniejszej. Powodzenia.
Jeżeli od 1 do 75 nie było dodanych nowych numerów "końcowych" - nowo budowanych parceli - to może być aktualny, a jeżeli były inne numery to podczas porządkowania w latach 50-tych XX wieku nowy numer nieznacznie może się różnić. Można układ działek i ulic spróbować porównać do mapy teraźniejszej. Powodzenia.