Warszawa Praga, bezdzietne małżeństwo

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

Od 1907r data ślubu do 1915r w poczekalni z parafii Św Floriana na Pradze sprawdziłem zgony i urodzenia dalej zleciłem kwerendę w Archiwum Diecejalnym Warszawsko Praskim na Ratuszowej(sam tego nie zrobię jestem niesprawny i nie mieszkam w Warszawie). Pozdrawiam Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no to jeszcze "parę ksiąg" do samodzielnej pracy Ci zostało
bez ruszania się sprzed ekranu na szczęście są
pozaearszawskich wiele z tych młodszych nie ma, ale to co jest to IMO - minimalny wkład własny
paręnaście godzin i może wieloletni problem z głowy, a przynajmniej wyeliminowanie wielu możliwości
istnieje też opcja zmiany wyznania...mariawici np?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
wilku1967

Sympatyk

Dzień dobry. Ok chętnie sprawdzę tylko gdzie ich szukać ponieważ nie wiem napisałem do archiwum na Ratuszowej pozdrawiam Piotr
Piotr Wilkowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

wilku1967

Sympatyk

Dzięki za już, bądźmy w kontakcie pozdrawiam Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Arek_Bereza pisze:Nie wiem na ile podobna jest moja historia. Pradziadkowie wzięli ślub w Warszawie w 1910. I zniknęli mi na lata. A potem rodzi się i umiera w Warszawie ich córka w 1924 a potem rodzi się moja babcia w Warszawie w 1926.
Szukanie w zgonach może dać rezultat. Lub też masa roboty pójdzie w błoto. W moim przypadku była jasna perspektywa z powodu au mojej babci
a udało Ci się ustalić dokąd zniknęli?:) co pomiędzy 1910, a 1924 (szczególnie 1914-1919/1920/1921)?
robota nigdy w błoto nie idzie - wynik kwerendy "sprawdziłem w X, nie ma" jest bardzo istotny: już albo za parę lat jak znalazł
a przy okazji można znaleźć i inne rzeczy
plus doświadczenie i otrzaskanie z regionem, do własnej opinii włącznie

ja poszukiwanego "osobistego zgonu" nie znalazłem (jeszcze;) ale przejrzenie w błoto nie poszło. Nie najistotniejszy, do kompletu jednak paru elementów brakuje. Obraz jest, ale braki krzyczą do mnie "dziura! dokument! szukaj!:)"
i jak strasznie krzyczą, to na paręnaście godzin wsiąkam, w rejony małoprawdopodobne ale prawie zawsze ciekawe
ww jako ilustracja, że może i warto coś zostawić "na później" wrócić do tematu po pośrednich etapach, gdy zaczynamy czegoś więcej niż "imię nazwisko, urodził się, zmarł" oczekiwać
Np by był impuls do przeglądania szkolnictwa, pretekst w postaci nieustalonego adresu..ktory w dziennikach szkolnych można znaleźć
wilku1967

Sympatyk

Sprawdziłem w ośrodku Karta, na str. straty, czytając forum dyskusyjne doszedłem do wniosku że należy sprawdzić gazetę policyjną wiem że były tam wpisy kto wyjechał lub przybył do Warszawy w tym celu zwróciłem się do Biblioteki Narodowej w odpowiedzi otrzymałem tytuł książki o cechu warszawskich stolarzy gdzie było zapisane że w 1909r wstąpił do tego cechu, myślę też o sprawdzeniu w Milanówku zasobów policji, powinności wojskowej i żandarmerii z tego okresu, ale także mam wrażenie że musiało się coś wydarzyć o czym nie wiem między 1914-1921r co wpłynęło na ich dalsze życie(w 1914r już o tym pisałem był z żoną chrzestnym dziecka swojego brata w 1921r był chrzest drugiego syna jego brata i już nie ma żadnej informacji o zaginionych, nie wykluczam wyjazdu z Warszawy tylko gdzie i jak szukać pozdrawiam Piotr
Piotr Wilkowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

gdzie i jak szukać...
aktu zgonu?
na początek w dostępnych księgach zgonów
cechy - a podaj co w tej książce jest za bibliografia, na podstawie jakich źródłowych napisana
w przerwie przeglądania skorowidzów z ASC zgonów...
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nie, nie udało mi się ustalić co się stało. Kazimierz Sidorowicz i Franciszka Krawczyńska. On był kucharzem ona służąca. W 1910 on lat 20 ona 29!. On ze zdeklasowanej rodziny szlacheckiej (nie wywiedli się) z parafii Krynki na Podlasiu, ona chłopka spod Płocka. Alegata piękne, zgoda jego matki. I to by było na tyle. Co było metrykalnie z urodzeń warszawskich (metryki poczekalnia) sprawdziłem. W spisach bieżeńców dostępnych w necie nie znalazłem. Może armia? Przeglądam na raty w poczekalni wojskowe.
Żeby jeszcze gorzej było (w sensie trochę szewca bez butów) ona umiera w 1942 w szpitalu na Chocimskiej (wszystkie warszawskie cmentarze obdzwonione nikt się do pochówku nie przyznaje) . on żeni się w 1943 z Marianną Ręczyńską w św. Krzyżu (brak metryk). Co się z nim stało nie wiadomo. Babcia (jedyne dziecko) nie żyje, mój Tata także. Jego bracia i siostra wiedzą znacznie mniej niż ja.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

masz datę dzienną - na Bródnie po niej sprawdzali w dziennikach?
choć to daleko..
trzeba by inne zgony ze Św. Michała, tj z Chocimskiej sprawdzić
to jest śliska sprawa, bo szpital zakaźny, więc i reżim sanitarny inny - może coś w aktach miasta Warszawy w jednostkach o ZOM (brr jedna literka więcej i ciary po flimach z nocy z Mińska) w APW o tym będzie
nie wiem czy z 43 nie ma w parafii protokołów przedślubnych..ale to niewiele wniesie:)
a dalsze losy Marianny dd R. ?

a miało być o 1914-192x
swojego (po dwóch latach filozofii w Seminarium Duchownym był:), który mi zniknął znalazłem w Białymstoku jako pisarza w służbie więziennej w 1920 (przed nadejściem frontu), wrócił wcześniej niż 1924 do Warszawy (przed bolszewikami uciekał pewnie tzn ewakuował się wraz z urzędem chciałem napisać:)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Tak, na Bródnie sprawdzone, raz bez daty a raz z datą dokładną.
Dalsze losy Marianny R. nieznane. O ślubie Sidorowicza z Ręczyńską wiadomo z aktu zgonu jego pierwszej żony Franciszki (dopisek)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to
https://www.szukajwarchiwach.pl/72/485/ ... #tabZespol
ja - z uwagi na mój niemiecki - bardzo pobieżnie z tym ale wiele potencjalnie ciekawych rzeczy tam było (przy okazji śledzenia losów niemieckich urzędów stanu cywilnego- czyli czegoś co umyka na ogół z pola badań)
może będzie coś a la procedura dla Z.O.M. dot. pochówków zakaźnych
wilku1967

Sympatyk

Jest to książka,, Dzieje 225 lat istnienia zgromadzenia mistrzów stolarskich m.st.Warszawy,, oczywiście spr. Iinki które otrzymałem i czy dobrze rozumiem mam spr. zgony dostępne w warszawskich parafiach.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Dzięki Włodku
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

wilku1967 pisze:... czy dobrze rozumiem mam spr. zgony dostępne w warszawskich parafiach.
witamy w świecie genealogów pasjonatów, tj w jego bramie

zaraz za rogiem szeroka aleja przy której ten serwis stoi: Al. Współpraca z adresem "dostałeś - daj coś od siebie i wieloma salami: indeksacja, publikacja, praca przy tym, owym"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”