Akta małżeństw Piotrków Trybunalski przed 1800

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Witam,

czy gdzieś w internecie są dostępne akta małżeństw z Piotrkowa Trybunalskiego sprzed 1800 roku?

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
piecia

Sympatyk

Post autor: piecia »

Witam,
Dostępne są na www.familysearch.org tylko trzeba się zarejestrować bezpłatnie. Link do metryk z Piotrkowa Trybunalskiego poniżej:

https://www.familysearch.org/search/cat ... =372991-50

Pozdrawiam:)
Piotr
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
Piotrze - nie tak do końca.
Są akty chrztu, akty zejścia.
Ale akt małżeństwa - nie ma!
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Piotrze,

niestety, ale na FS małżeństwa są od 1808.

Szukam aktu ślubu Michała Beck i Anny Rozyny Holland. On był w 16 batalionie fizylierów von Oswalda. Dotarłem do ksiąg batalionu, ale niestety prowadzone są od 1799, natomiast batalion stacjonował w Piotrkowie od 1796.
Dlatego interesują mnie małżeństwa zawarte w Piotrkowie w latach 1796-1800.

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Tu też warto zobaczyć
https://bc.wbp.lodz.pl/dlibra/results?q ... ype=-6&p=0

Z pozdrowieniami Urszula
myckekazimierz

Sympatyk

Re: Akta małżeństw Piotrków Trybunalski przed 1800

Post autor: myckekazimierz »

diabolito pisze:Piotrze,

niestety, ale na FS małżeństwa są od 1808.

Szukam aktu ślubu Michała Beck i Anny Rozyny Holland. On był w 16 batalionie fizylierów von Oswalda. Dotarłem do ksiąg batalionu, ale niestety prowadzone są od 1799, natomiast batalion stacjonował w Piotrkowie od 1796.
Dlatego interesują mnie małżeństwa zawarte w Piotrkowie w latach 1796-1800.

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Witam Panie Robercie .Mój pradziadek również służyła u von Osvalda w tym samym okresie . Czy Pana dziadek w tym czasie był ewangelikiem czy rz. kat. ? Katolicy brali śluby w piotrkowskim kościel , ewentulanie okolicznych . Te nazwiska które Pan wymienia to raczej mało spotykane w łodzkim . Do Piorkowa przyjeżdżał w tym okresie pastor z Łasku . Dopiero pastor Benni utworzył parafię ewangelicka zarówna w Piorkowie i Tomaszowie , ale to już tak 1827 . Prusacy weszli do Piotrkowa 12.04.1793 .Paiery faktycznie maja dopiero od 1799 , niestety nie dostępne .Może już z małżonką przybył ? Rozumie ,że chce pan ustalić miejsce ur. pradziadka.
Mnie udało sie jedynie ustalić ,że mój urodził sie w okolicach Gdańska , ale był rz,kat. Tam chyba były te pułki formowane .
Pozdrawiam
ps. jeśli Pan coś znajdzie o 16 pułku prosze się podzielić inf.
kmycke
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Michał i Rozyna byli ewangelikami. Po rozwiązaniu 16 Batalionu osiedli we Włocławku i należeli do tamtejszej parafii ewangelickiej.
Niemniej jednak, pierwsze dziecko (przynajmniej to które znalazłem) Annę Katarzynę Elżbietę Beck ochrzcili 26 stycznia 1801 r. najpierw w kościele katolickim w Piotrkowie a dopiero potem zostało wpisane w księgi ewangelickie 16. Batalionu. Może nie było kapelana wojskowego na miejscu? Bo chrzest odbył się 3 dni po narodzinach.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=396512

Z aktu zgonu Rozyny wynika, że Anna Katarzyna była najstarsza (jeśli oczywiście wcześniej nie umarły starsze od niej). Ponieważ w latach 1799-1801 nie zgłaszają innego dziecka w księgach batalionu pomyślałem, że może dopiero co wzięli ślub.

W ubiegłym roku kontaktowałem się z proboszczem parafii ewangelicko-augsburskiej w Piotrkowie i uzyskałem informację, iż księgi istnieją od roku 1826. Teraz jednak czytam historię parafii na ich stronie internetowej, gdzie napisano „W dniu 30 grudnia tegoż roku (1793) spisano pierwszy akt w księgach stanu cywilnego.” Czyli jednak istnieją księgi ewangelickie? z lat 1793-1826?

16 batalion istniał w latach 1787-1807. Niestety jego działania militarne nie ułatwiają poszukiwania. Mimo, że stacjonował w 2 garnizonach: Konitz (Chojnice) 1787-1793 i Piotrków 1796-1806 to dużo się przemieszczał. Mam listę ich kampanii wojskowych, więc jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać na priv.
Mam także obie księgi z okresu stacjonowania w Piotrkowie (katolicką i ewangelicką). Kazimierzu, jeśli chcesz mogę poszukać Twoich przodków.

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Witam

nie wzięli też ślubu kiedy batalion stacjonował w garnizonie w Konitz, ani nie pochodzą stamtąd.
Sprawdziłem parafię ewangelicką z Chojnic i brak.

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”