Panie Irku, już prosiłam panią Joannę o odszukanie Wojciecha Miliszewskiego.Miliszewski_Ireneusz pisze:Pani Joannojoannayvona2302 pisze:Mam trochę różnych wykazów wojskowych, napisz nazwisko i imię...może akurat ....
Proszę o sprawdzenie mojego pradziadka: Miliszewski Wojciech w Armi Carskiej ok: 1840 - 1865.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznieIrek Miliszewski
Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Ewelina zd. Miliszewska
Przodkowie:
Miliszewski, Siwko, Grabowski, Basiewski, Kuberski, Zawistowski, Konopko, Poniatowski, Adamski, Mikulski (woj. podlaskie)
Paździor, Kosiara, Zientara, Krawczyk, Jałocha, Machynia (woj. świętokrzyskie)
Przodkowie:
Miliszewski, Siwko, Grabowski, Basiewski, Kuberski, Zawistowski, Konopko, Poniatowski, Adamski, Mikulski (woj. podlaskie)
Paździor, Kosiara, Zientara, Krawczyk, Jałocha, Machynia (woj. świętokrzyskie)
Witajcie...ewe pisze:Panie Irku, już prosiłam panią Joannę o odszukanie Wojciecha Miliszewskiego.Miliszewski_Ireneusz pisze:Pani Joannojoannayvona2302 pisze:Mam trochę różnych wykazów wojskowych, napisz nazwisko i imię...może akurat ....
Proszę o sprawdzenie mojego pradziadka: Miliszewski Wojciech w Armi Carskiej ok: 1840 - 1865.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznieIrek Miliszewski
troszkę to potrwa, bo muszę dokończyć przeglądanie obecnej księgi...żeby z powrotem się cofnąć do lat wcześniejszych...
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
-
BartekStróżyk

Szanowna Pani Joanno, poszukuję jakichkolwiek wzmianek odnośnie służby w armii carskiej mojego pradziadka Kacpra Janoski, nie znam imienia ojca, miejscowość zamieszkania Nowa Wieś Żarecka koło Myszkowa. Pradziadek uczestniczył w wojnie rosyjsko - japońskiej 1904-05.
Serdecznie dziękuję za istniejący post. Pozdrawiam
Witajdanecki pisze:Szanowna Pani Joanno, poszukuję jakichkolwiek wzmianek odnośnie służby w armii carskiej mojego pradziadka Kacpra Janoski, nie znam imienia ojca, miejscowość zamieszkania Nowa Wieś Żarecka koło Myszkowa. Pradziadek uczestniczył w wojnie rosyjsko - japońskiej 1904-05.
rozumiem, że do poszukiwania jest : Kacper Janosek ?
Joanna z d. Sawicka
witam,
proszę o sprawdzenie nazwiska Pisarek Jan, ur. 1886, zam. Niedźwiada, pow. łowicki
prawdopodobnie okres 1915-18
pozdrawiam
proszę o sprawdzenie nazwiska Pisarek Jan, ur. 1886, zam. Niedźwiada, pow. łowicki
prawdopodobnie okres 1915-18
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 28 kwie 2010, 23:03 przez Lenaar, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej
Pani Joanno (joannayvona2302),
dotyczy: nazwiska Linniczenko
Próbowałam ponownie wysłać do pani kilka zdań przez "pw" prywatną wiadomość, ale tym razem zorientowałam się że jest jakiś błąd. Dostałam informację zwrotną "Failed to load module pmBOX", ale za bardzo nie wiem czy błąd dotyczy Pani skrzynki, czy ja mam zablokowane coś w swoim profilu (jeszcze do tego nie doszłam). Zatem pozwalam sobie wysłać tą informacje na forum.
Chciałabym się z Panią skontaktować e-mailowo. Potrzebuję pomocy w odnalezieniu informacji o 2 pułku konno-artyleryjskim pinczewskiej specjalnej brygady oraz o carskich inspektorach szkół realnych w Warszawie w latach 1890-1920. Czy wie Pani gdzie tego szukać? Wysłałam zapytanie do Centralnego Archiwum Wojskowego i nadal czekam ... Wiem, że na jakąkolwiek informację mogę jeszcze czekać z pół roku.
Byłabym wdzięczna za jakikolwiek trop. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Agnieszka, krz.enay@gmail.com
Próbowałam ponownie wysłać do pani kilka zdań przez "pw" prywatną wiadomość, ale tym razem zorientowałam się że jest jakiś błąd. Dostałam informację zwrotną "Failed to load module pmBOX", ale za bardzo nie wiem czy błąd dotyczy Pani skrzynki, czy ja mam zablokowane coś w swoim profilu (jeszcze do tego nie doszłam). Zatem pozwalam sobie wysłać tą informacje na forum.
Chciałabym się z Panią skontaktować e-mailowo. Potrzebuję pomocy w odnalezieniu informacji o 2 pułku konno-artyleryjskim pinczewskiej specjalnej brygady oraz o carskich inspektorach szkół realnych w Warszawie w latach 1890-1920. Czy wie Pani gdzie tego szukać? Wysłałam zapytanie do Centralnego Archiwum Wojskowego i nadal czekam ... Wiem, że na jakąkolwiek informację mogę jeszcze czekać z pół roku.
Pozdrawiam,
Witaj Agnieszko...krz.enay pisze:Pani Joanno (joannayvona2302),
Pozdrawiam,
wysłałam do Ciebie emaila , co do poczty priv. to tak samo i u mnie się dzieje jak wysyłam wiadomość.
co do Twojego poszukiwanego nazwiska...
Agnieszko - napisałaś, że jeden z przodków był generałem (1881 r.), problem w tym, że mam 10 bodajże ksiąg generałów począwszy do 1825 r. i w żadnym tym spisie nie figuruje Twoje , poszukiwane nazwisko....w księdze, którą opracowuję teraz też brak, w orderach św. Grzegorza - nie widzę, w wojnie ros.-jap. mam też oficerów - brak...sprawdziłam na szybkiego z 1909 r. spis lekarzy, weterynarz - brak...
spróbuję jeszcze w innych księgach poszukać...np. relalną szkołę - może tam coś będzie...
Joanna z d. Sawicka
Witam, do poszukiwania jest Kacper Janoska (syn Kacpra Antoni był zapisany kiedyś przez Rosjan jako Janosko, jeśli może to w czymś pomóc), przepraszam że nie zapisałem tego nazwiska w ten sposób.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Witamdanecki pisze:Witam, do poszukiwania jest Kacper Janoska (syn Kacpra Antoni był zapisany kiedyś przez Rosjan jako Janosko, jeśli może to w czymś pomóc), przepraszam że nie zapisałem tego nazwiska w ten sposób.
Pozdrawiam.
nic się nie stało...wolałam się upewnić...z tymi obocznościami nazwisk jest różnie, ale zawsze warto jest znać w polskiej, poprawnej pisowni.
Joanna z d. Sawicka
Witaj Aniu...handzka pisze:Witaj Joanno,
Jeszcze raz proszę o sprawdzenie nazwisk: Oszmiański, Gołubowicz, Grudzinko, Czujko. W natłoku próśb moja gdzieś chyba umknęła.
Pozdrawiam serdecznie -
Anka
nie umknęła
Joanna z d. Sawicka
Ktoś już szuka tej rodziny: http://rodovoyegnezdo.narod.ru/Linniche ... chenko.htmdotyczy: nazwiska Linniczenko
A tu zdjęcie Płatona Linniczenko: http://forum.vgd.ru/48/5338/0.htm
tomek
Witaj Mirku...jaskulka pisze:Joanno! Bardzo dziękuję za odpowiedź - tylko czy informacja dotyczy Jaskłowskich czy Jaskułowskich?
Czy mogłabys sprawdzic nazwiska - Łysakowski i Gordziejczuk podobno generałowie.
))))
Mirek
myślałam, że nazwisko Jaskłowski jest obocznością Jaskułowski - różne cuda widzę w wykazach...
poprawiłam w opracowaniu - Jaskłowski Fiodor.
Co do wykazu generałów - o jaki rok mniej więcej chodzi ?
Łysakowskich wpisałam do opracowania, póki co z innego wykazu.
Nazwisko : Gordziejczuk w opracowaniu wpisałam na str. 7 - ostatnia pozycja ( pomyliłam się i jedno nazwisko wpisałam 2 razy , musiałam więc zapełnić lukę ).
Joanna z d. Sawicka