Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

asska1

Sympatyk
Legenda

Nazwisko Meyer

Post autor: asska1 »

Witam!
Mam prośbę , najpewniej do Ewy muszę się uśmiechnąć :) potrzebuję wyjaśnienia kilku nazwisk: Meyer (pisane obecnie Meier, Mejer), Ehm, Renusz (dawniej Renusch), Kużel (Kuzel)
Serdecznie dziekuję za pomoc
Asia Grochowska
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Asiu :D

Ehm, Renusch - nie znalazłam :cry:

Kuzel ( bez daty źródłowej ) - od staropolskiego kuza 'stara krowa'.

Kużel ( bez daty źródłowej ) - od staropolskiego koża, gwarowego kuża 'skóra lub od gwarowego kużel 'wariatka, cyga'.

To dwa nazwiska o odrębnej etymologii.

Mejer 1381, Meyer ( bez daty źródłowej ) i Meier ( bez daty źródłowej ) mają wspólną etymologię - od niemieckiej nazwy osobowej Maier, ta od Meier 'dzierżawca'.

Renusz ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od rana, ranić, rano, od nazwy osobowej Ranimir lub od niemieckiej nazwy osobowej Ran, Ren.

Wszystkie etymologie wg profesora Kazimierza Rymuta.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
asska1

Sympatyk
Legenda

Post autor: asska1 »

Witaj Ewo!
Dziękuję za tak szybką i precyzyjną odpowiedź. Jesteś nieoceniona :)
pozdrawiam
Asia Grochowska
abana

Sympatyk

Post autor: abana »

Witam serdecznie Pani Ewuniu!
Ja także mam prośbę o wyjaśnie pochodzenia nazwisk:
Kasprzyk, Herbuś oraz Starzomski.
Niestety, nie mam dostępu do wyżej wymienianego słownika.
Gorąco pozdrawiam Katarzyna Starzomska :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Kasiu :D

Herbuś ( bez daty źródłowej ) - od herb 'godło'; dawniej też 'ród szlachecki; spadkobierca'.

Kasprzyk 1567 - od imienia Kasper, znanego w Polsce od XIV wieku, pochodzenia perskiego, od kansba 'stróż skarbca'.

Starzomski - nie znalazłam; pewnie od stary, ale pewności nie mam :cry:

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001

marianek47

Post autor: marianek47 »

Pani Ewo bardzo dziękuję za odpowiedz :D
sieruga

Sympatyk
Adept

Post autor: sieruga »

witam
poszukuję informacji o pochodzeniu nazwiska Jaros i Sieruga
Czy możliwe, że Sieruga pochodzi od gwarowej nazwy drobnego deszczu (gwara kielecka) zwanego sieroga?
pozdrawiam
małgorzata sieruga
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Małgorzato :D

Jaros ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Jarogniew, też od jary 'wiosenny; młody, silny'.

Sieruga ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od szaruga 'deszcz, plucha'.

Twoje dociekania się potwierdziły :D

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', PAN Instytut Języka Polskiego, Kraków 1999

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Grażyno :D

Andrzejewski 1676 - od nazwy miejscowości Andrzejów ( chełm., gmina Żmudź ).

Grzeczka
( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, pochodzenia greckiego od gregorios 'gorliwy, czuwający'. Imię notowane w Polsce od XII wieku.

Janowski 1386, Janoski ( bez daty źrówdłowej ) w tej samej grupie nazwisk pochodzących od nazw miejscowych Janowice, Janów, Janówki ( częste ); też od imienia Jan.

Ratajczak ( bez daty źródłowej ) od rataj 'folwarczny pracownik najemny; parobek'.

Stachowiak ( bez daty źródłowej ) - od imion na Sta-, typu Stanisław; też od Eustachy.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', PAN Instytut Języka Polskiego, Kraków 1999

Smoliński_Paweł_1965

Prośba o pomoc w wyjaśnieniu pochodzenia nazwisk.

Post autor: Smoliński_Paweł_1965 »

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu pochodzenia nazwisk:
-Smoliński
-Solecki
-Anczewski lub Janczewski
-Zień
-Księżak
-Podwysocki
-Kular
Dziękuję za poświęcony na to czas.
Paweł Smoliński
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Pawle :D

Oto, co znalazłam:

Anczewski ( bez daty źródłowej ) - od imion Hanc, Jan, we wschodniej Polsce też od Antoni.

Janczewski 1390
- od nazw miejscowcy Janczewo, Janczewice ( kilka wsi ).

Księżak
( bez dat źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od ksiądz, książę, też od książka ( w formach pochodnych trudno ustalić podstawę ).

Kular ( bez daty źródłowej ) od niemieckich nazw osobowych Kuhler, Kuhler ( u z dwiema kropeczkami :wink: ), te od średnio - wysoko - niemieckiego kuel 'spokojny, łagodny' lub od średnio- niemieckiego kule 'jama, loch'.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Pawła...

Podwysocki 1699 - od nazwy miejscowości Podwysokie ( kilka wsi ).

Smoliński 1432 - od nazw miejscowych Smoleń, Smoleńsk, Smolno, Smolin ( kilka wsi ).

Solecki 1393 - od nazw miejscowych Solec, Solce ( kilka wsi ).

Zień ( bez daty źródłowej ) - od imienia Zenon, pochodzenia greckiego Zenon, od imienia boga Zeus. Imię w Polsce notowane od XIV wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001

A.Czerederecka

Post autor: A.Czerederecka »

witam
Bardzo proszę o etymologię nazwisk:
Białek
Smoderek
Szulim
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj A. :D

Białek 1369 - od biały, biel, bielić.

Smoderek ( bez daty źródłowej ) - od gwarowego smoder 'połajanka', smodrać 'brudzić'.

Szulim ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Sulisław, Sulimir.

Awatar użytkownika
tsteifer

Nieaktywny
Kontakt:

Nazwiska: Steifer, Makan

Post autor: tsteifer »

Witam, próbuję wyjaśnić pochodzenie nazwiska Steifer. Rodzina pochodzi prawdopodobnie z Palatynatu, nazwisko notowane jest od k.XVI w Wirtembergii, Palatynacie, Bawarii, Styrii i Galicji. Oboczne formy zapisu (również w Niemczech) to Staifer i Steiffer.
Współcześnie przymiotnik "steifer" ma różne, często seksualne skojarzenia, zwłaszcza w potocznym języku. Nie mogę natomiast ustalić co mógł oznaczać i skąd pochodzi nazwisko w XVI-XVII w., zwłaszcza, że w grę mogą wchodzić regionalizmy.
Próbowałem szukać pomocy na niemieckich forach genealogicznych, póki co bez efektów. Również noszący to samo nazwisko (rzadkie) Niemcy i Austriacy, prawdopodobnie dalecy kuzyni, nie potrafią ustalić etymologii.
Wdzięczny będę za każdą sugestię.

Przy okazji - szukam informacji o nazwisku i rodzinie Makan. Najdawniejszym znabnym mi przedstawicielem tej rodziny był Jerzy Makan, ur.ok.1800 we Lwowie, ożeniony z Marianną Rybacką, oboje wyznania greko-katolickiego. Według tradycji rodzinnej rodzina pochodzenia tatarskiego, rzekomo właściwie Makan - Bej. Drukowane polskie źródła dotyczące polskich Tatarów nie wykazują jednak takiej rodziny.

pozdrawiam

tomek steifer
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”