Tomasz Kawa i Albina z Wysoczyńskich

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Oliver

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Oliver »

Dzień dobry,
od lat poszukuję moich krewnych – siostrę mojej praprababci z rodziną:

Tomasz Kawa (ur. 1861 w Krzeszowie, pow. Sucha Beskidzka) i jego żona Albina z Wysoczyńskich (ur. 1866 w Płonce, pow. Krasnystaw), którzy wzięli ślub w Surhowie na Lubelszczyźnie w 1886 r. i w pierwszych 10 latach małżeństwa mieli 5 dzieci.

Do ok. 1890 r. mieszkali w Surhowie, gdzie Tomasz pracował w fabryce mebli giętych Wojciechów, pózniej przez 5 lat w Małopolsce i latem 1895 r. przeprowadzili się na Słowację, gdzie urodziło się ich ostatnie znane dziecko. Ostatnia wzmianka o nich na Słowacji pochodzi z lutego 1897 r. i nagle po prostu znikają. Nikt ich nie pamięta, nikt o nich nic nie wie, podobno wrócili do Polski. Albina miała w 1897 r. 31 lat, zakładam więc, że Kawowie mieli później kolejne dzieci, tylko nie wiem gdzie urodzone. Poniżej lista znanych dzieci:
1) Roman, ur. 1887 w Surhowie (Lubelskie). W 1913 ożenił się w Danii, gdzie już pozostał. W wyniku kilkuletnich badań udało mi się odnaleźć jego potomków w Danii, jednak niestety nie wiedzą nic na temat miejsca zamieszkania Romana tuż przed emigracją do Danii, ani nic o jego rodzicach lub rodzeństwie.
2) Bronisława, ur. 1889 w Surhowie, zm. 1894 w Półrzeczkach (Małopolskie).
3) Władysław, ur. 1891 w Półrzeczkach, zm. 1893 w Półrzeczkach.
4) Emil, ur. 1893 w Półrzeczkach.
5) Eleonora, ur. 1895 na Słowacji.

Próbowałem już chyba wszystkie dostępne bazy danych, róźne archiwalia, jednak po 10 latach poszukiwań nie jestem w stanie ich odnaleźć (na pewno nie wrócili do miejscowości, w których wcześniej mieszkali lub z których pochodzili) i się w końcu dowiedzieć, gdzie i kiedy Tomasz i Albina zmarli oraz jaki był los Emila, Eleonory i kolejnych młodszych dzieci. Jeśli ktokolwiek przypadkiem gdzieś się natknął na tę rodzinę lub rozpoznał w nich swoich krewnych, uprzejmie proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Oliver
(Bratysława)
gryfin86

Sympatyk

Post autor: gryfin86 »

Mieli jeszcze dwie córki: Natalię i Helenę (ur. w 1903 w Stupnicy pow. Samborskim). Obydwie wraz z bratem mieszkali w wsi Okopy koło Jezierzan województwie tarnopolskim. Emil był tam krótko i zostawił swoją część ziemi siostrą w zarząd.

Tomasz Kawa i Albina z Wysoczyńskich to moi prapradziadkowie.

Zebrałem trochę informacji o nich po 1900 roku.

Pozdrawiam
Paweł
Oliver

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Oliver »

Dziękuję bardzo, te informacje są dla mnie bezcenne! Aż trudno uwierzyć, że udało się uzyskać nowe informacje po tylu latach.
Napisałem do Pana PW.

Oliver
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”