Zaremba Joachim, poszukuję przodków
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Zaremba Joachim, poszukuję przodków
T: Poszukuję przodków Joachima Zaremba
Witam serdecznie
Poszukuję przodków widniejących w tym akcie ślubu (nr 34)jako rodzice Adama Zaremba i Walentyny Kawczyńskiej
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
czyli Augustyn Zaremba i Aniela Moniuszko
Wawrzyniec Kawczyński ur.1796r (z profesji kowal) i Franciszka Depczyńska ur. 1802r
Sam niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji na ich temat.
Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
Damian
Witam serdecznie
Poszukuję przodków widniejących w tym akcie ślubu (nr 34)jako rodzice Adama Zaremba i Walentyny Kawczyńskiej
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
czyli Augustyn Zaremba i Aniela Moniuszko
Wawrzyniec Kawczyński ur.1796r (z profesji kowal) i Franciszka Depczyńska ur. 1802r
Sam niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji na ich temat.
Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
Damian
Ostatnio zmieniony ndz 30 sie 2020, 18:24 przez Zareba81, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krystyna.waw

Re: Poszukuję przodków Augustyna Zaremba
Gdzie szukałeś?Zareba81 pisze: Sam niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji na ich temat
Masz ten akt ślubu?
Kontaktowałeś się z parafią?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Irena_Skuła

Damianie ! Jak znalazłeś parafie Puchały? Irena
Niestety jeszcze nie kontaktowałem się z parafią.
Poza tym nie sądzę żebym przez telefon się czegokolwiek dowiedział.
Kilka informacji na temat Wawrzyńca Kawczyńskiego i Franciszki Depczyńskiej znalazłem na stronie Katalogszlachty.com
A dlaczego Pani pyta ?
Poza tym nie sądzę żebym przez telefon się czegokolwiek dowiedział.
Kilka informacji na temat Wawrzyńca Kawczyńskiego i Franciszki Depczyńskiej znalazłem na stronie Katalogszlachty.com
A dlaczego Pani pyta ?
-
Irena_Skuła

Bo jeżeli będzie Pan znał treść aktu to będą tam dane gdzie urodził się Adam i wtedy można szukać informacji o Augustynie i tak samo informacji o Kawczyńskich. W Genetece jest akt zg, Wawrzyńca i Fanciszki ale też nie znamy ich treści. Czy te wczesne lata są tylko w Parafii?
- Krystyna.waw

Ty chyba nie chcesz się dowiedzieć, tylko uzyskać zdjęcie/ksero konkretnego aktu.Zareba81 pisze:Niestety jeszcze nie kontaktowałem się z parafią.
Poza tym nie sądzę żebym przez telefon się czegokolwiek dowiedział
Możesz dzwonić, możesz napisać i zapytać jak to załatwić. Może przez kościelnego, może jakaś ofiara na kościół. Jak nie spróbujesz to na pewno nic nie załatwisz.
Mi kiedyś bardzo pomógł miejscowy regionalista a w innej gminie pani z biblioteki.
Krystyna
Pani Ireno ,Pani Krystyno dziękuję za rady.
Spróbuję jutro zadzwonić do parafii w Puchałach i zapytać konkretnie o akty ślubów Augustyna i Wawrzyńca. Tylko najpierw muszę odnaleźć numer do tej parafii.
Jako że to Kościół to Niedziela nie będzie przeszkodą:)
Spróbuję jutro zadzwonić do parafii w Puchałach i zapytać konkretnie o akty ślubów Augustyna i Wawrzyńca. Tylko najpierw muszę odnaleźć numer do tej parafii.
Jako że to Kościół to Niedziela nie będzie przeszkodą:)
Damian
-
Irena_Skuła

Pan ma uzyskać akt śl. Adama i Walentyny bo zna Pan rok i nr. aktu i tam będzie gdzie Adam się urodził i wtedy można szukać dalej.Aktu ślubu Augustyna można będzie szukać dopiero wtedy, bo on chyba nie jest z parafii Puchały. Ale jest tu akt śl, Wawrzyńca i Franciszki rok 1822 akt 25 .Bez podania roku i nr. aktu nikt nie będzie szukał. Myślę,że trzeba dzwonić w zwykły dzień bo w niedziele mają inne sprawy.Telefon do parafii znajdzie Pan w internecie. Powodzenia Irena
- Dybowski_Mariusz

Proszę:
https://i.ibb.co/cY79rNr/Akt-ma-e-stwa- ... zy-ska.jpg
Nie Moniuszko a Moniszko. Nie wiem skąd taka rozbieżność w imionach rodziców ale wydaje mi się, że to Twój Adam:

Oprócz imion rodziców, reszta się zgadza. Do akt z Rosochatego nie mam niestety dostępu.
Poszperaj na:
https://indeksy.projektpodlasie.pl/wyszukiwarka
Tam znajdziesz urodzenie, ślub i zgon Joachima.
Tutaj też info o Joachimie i jego drugiej żonie:
https://www.katalogszlachty.com/biogramy/biogramy-z-z/
Pozdrawiam
Mariusz
https://i.ibb.co/cY79rNr/Akt-ma-e-stwa- ... zy-ska.jpg
Nie Moniuszko a Moniszko. Nie wiem skąd taka rozbieżność w imionach rodziców ale wydaje mi się, że to Twój Adam:

Oprócz imion rodziców, reszta się zgadza. Do akt z Rosochatego nie mam niestety dostępu.
Poszperaj na:
https://indeksy.projektpodlasie.pl/wyszukiwarka
Tam znajdziesz urodzenie, ślub i zgon Joachima.
Tutaj też info o Joachimie i jego drugiej żonie:
https://www.katalogszlachty.com/biogramy/biogramy-z-z/
Pozdrawiam
Mariusz
-
Irena_Skuła

Damianie!
Mam bardzo dobre wiadomości. Odnalazłam rodzinę Zarembów lub Zarębów. Dzięki Mariuszowi ,który załączył akt śl. Adama i Walentyny i podał namiary na akt. ur. Adama. Jeszcze wcześniej zanim odczytałam ten akt ślubu pomyślałam że mazowieckie jest blisko podlaskiego i weszłam w Genetekę mazowieckiego i tam pod nazwiskiem Zaręba znalazłam akty ślubu dzieci Joachima Zaręby i Anieli Moniuszko w parafii Andrzejewo. Szukając nazwiska Moniuszko znalazłam w parafii Czyżew nazwiska Muniszko lub Moniszko. Parafia Andrzejewo jest w mazowieckiem ale bardzo blisko wsi Zaremby Warchoły , która jest prawie na granicy tych województw a w podlaskiem bardzo blisko jest Czyżew.
Dzieci Joachima i Anieli vel Heleny Muniszko rodziły się we wsi Zaremby Warchoły parafia Rosochate. Z aktów ślubu:Franciszka 1812r , Marianna 16.07.1814r. Wojciech 3.04.1819 r, i Witalis 16.07.1821r akt 12 i Adam ur. 20. 05.1826 r akt 62. W tym akcie:
ojciec Urodzony Joachim Zaremba lat 40 dziedzic zamieszkały w Zarembach Warchołach i matka Urodzona Helena z Muniszków lat 30.
W parafii Rosochate odnalazłam akty :
3.02.1830 r akt 11- zmarła Urodzona Helena z Muniszków Zarembina lat 38 , rodzice zmarłej zgłaszającym zgon nie są wiadomi.
3.10.1830 akt 13 -ślub:
Urodzony Joachim Idzi Zaremba wdowiec lat 48 syn już zmarłych Urodz. Piotra i Julianny z Przeździeckich w Zarembach Warchołach urodzony i tam na dziedzictwie zamieszkały i Urodz. Maryanna Zakrzewska panna lat 28 córka już zmarłych Piotra i Wiktorii z Godlewskich.
( było 5 małych dzieci do wychowania)
5.07.1834 akt 50 - zmarł Szlach. Urodz. Joachim Zaremba lat 51 wdowa Maryanna z Zakrzewskich.
I tak w wieku 8 lat Adam został sierotą . I tu mamy chyba Augustyna , który może jako krewny zaopiekował się Adamem i w akcie ślubu został podany jako ojciec.
W akcie zgonu Adama z 27.08.1896 r akt 86 z parafii Puchały - Pruszki Wielkie lat 70 syn Joachima i Anieli niewiadomego nazwiska. Wdowa Walentyna z Kawczyńskich Zaremba.
Nie mamy żadnych informacji o Anieli Helenie Muniszko nigdzie nie ma danych o jej rodzicach pewnie jest z parafii Czyżew ale tam są akty dopiero od 1826r a ślub był przed 1812r .
Może tak jak sugerował Mariusz znajdziesz te dane w projektpodlasie , ja nie mam tam dostępu. Jak znajdziesz to napisz.
Akty ślubów z mazowieckiego szukaj wpisując Zaręba Joachim. a akty z parafii Rosochate znajdziesz wpisując w google - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem.
Co do rodziny Kawczyńskich to są z parafii Puchały a nie ma dostępu do wczesnych lat. Jak coś jeszcze odnajdę to napisze .Ja umiem szukać ale nie potrafie wprowadzać tych aktów tu na forum.
Powodzenia w poszukiwaniach .
Pozdrawiam Irena
.
Mam bardzo dobre wiadomości. Odnalazłam rodzinę Zarembów lub Zarębów. Dzięki Mariuszowi ,który załączył akt śl. Adama i Walentyny i podał namiary na akt. ur. Adama. Jeszcze wcześniej zanim odczytałam ten akt ślubu pomyślałam że mazowieckie jest blisko podlaskiego i weszłam w Genetekę mazowieckiego i tam pod nazwiskiem Zaręba znalazłam akty ślubu dzieci Joachima Zaręby i Anieli Moniuszko w parafii Andrzejewo. Szukając nazwiska Moniuszko znalazłam w parafii Czyżew nazwiska Muniszko lub Moniszko. Parafia Andrzejewo jest w mazowieckiem ale bardzo blisko wsi Zaremby Warchoły , która jest prawie na granicy tych województw a w podlaskiem bardzo blisko jest Czyżew.
Dzieci Joachima i Anieli vel Heleny Muniszko rodziły się we wsi Zaremby Warchoły parafia Rosochate. Z aktów ślubu:Franciszka 1812r , Marianna 16.07.1814r. Wojciech 3.04.1819 r, i Witalis 16.07.1821r akt 12 i Adam ur. 20. 05.1826 r akt 62. W tym akcie:
ojciec Urodzony Joachim Zaremba lat 40 dziedzic zamieszkały w Zarembach Warchołach i matka Urodzona Helena z Muniszków lat 30.
W parafii Rosochate odnalazłam akty :
3.02.1830 r akt 11- zmarła Urodzona Helena z Muniszków Zarembina lat 38 , rodzice zmarłej zgłaszającym zgon nie są wiadomi.
3.10.1830 akt 13 -ślub:
Urodzony Joachim Idzi Zaremba wdowiec lat 48 syn już zmarłych Urodz. Piotra i Julianny z Przeździeckich w Zarembach Warchołach urodzony i tam na dziedzictwie zamieszkały i Urodz. Maryanna Zakrzewska panna lat 28 córka już zmarłych Piotra i Wiktorii z Godlewskich.
( było 5 małych dzieci do wychowania)
5.07.1834 akt 50 - zmarł Szlach. Urodz. Joachim Zaremba lat 51 wdowa Maryanna z Zakrzewskich.
I tak w wieku 8 lat Adam został sierotą . I tu mamy chyba Augustyna , który może jako krewny zaopiekował się Adamem i w akcie ślubu został podany jako ojciec.
W akcie zgonu Adama z 27.08.1896 r akt 86 z parafii Puchały - Pruszki Wielkie lat 70 syn Joachima i Anieli niewiadomego nazwiska. Wdowa Walentyna z Kawczyńskich Zaremba.
Nie mamy żadnych informacji o Anieli Helenie Muniszko nigdzie nie ma danych o jej rodzicach pewnie jest z parafii Czyżew ale tam są akty dopiero od 1826r a ślub był przed 1812r .
Może tak jak sugerował Mariusz znajdziesz te dane w projektpodlasie , ja nie mam tam dostępu. Jak znajdziesz to napisz.
Akty ślubów z mazowieckiego szukaj wpisując Zaręba Joachim. a akty z parafii Rosochate znajdziesz wpisując w google - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem.
Co do rodziny Kawczyńskich to są z parafii Puchały a nie ma dostępu do wczesnych lat. Jak coś jeszcze odnajdę to napisze .Ja umiem szukać ale nie potrafie wprowadzać tych aktów tu na forum.
Powodzenia w poszukiwaniach .
Pozdrawiam Irena
.
Panie Mariuszu, Pani Ireno jesteście wspaniałymi ludźmi ! Nie wiem jak mam Wam dziękować za taką wspaniałą pracę! Dla mnie są to bezcenne informacje i jest ich tak dużo, że muszę trochę czasu pomyśleć zanim to wszystko ogarnę. Prawdę mówiąc jestem totalnym amatorem w tej materii.
Jeszcze raz Wam serdecznie dziękuję,dopiszę coś sensownego jak przetrawię to wszystko.
Pozdrawiam serdecznie
Damian
Jeszcze raz Wam serdecznie dziękuję,dopiszę coś sensownego jak przetrawię to wszystko.
Pozdrawiam serdecznie
Damian
Damian
-
Irena_Skuła

Dopiszę jeszcze ,że Franciszka ur. 13.02.1811r akt 80 więc śl. Joachima musiał być 1810r lub wczesniej. Aniela Muniszko pochodziła na pewno z parafii Czyżew ze wsi Pieńki Wielkie.W akcie ur. Franciszki i Marianny ojciec Joachim matka Aniela z Pieńkowskich ( od wsi dziedzicznej).nie ma nigdzie tych wczesnych akt z Czyżewa.Rodzicami prawdopodobnie Józef i Tekla .Tekla zm.22.09.1826r akt 63 w Pieńkach Wielkich lat 72 wdowa po Józefie , to ur. około 1754r
Jeśli chodzi o Piotra i Juliannę z Przeździeckich to zmarli w Uścianku parafia Zaremby Kościelne przed 1826 r (od tego roku są akty). Wynika to z aktu śl.ich córki Kunegundy z 1830 r.Córka Piotra i Juljanny dziedziców cząstkowych w Uścianku zamieszkałych juz zmarłych. Gdyby coś , to prosze pisać i pytać. Walentyna Zaręba zm. 1.09.1904r akt 111 Pruszki Wielke parafia Puchały. lat 78
Irena
Jeśli chodzi o Piotra i Juliannę z Przeździeckich to zmarli w Uścianku parafia Zaremby Kościelne przed 1826 r (od tego roku są akty). Wynika to z aktu śl.ich córki Kunegundy z 1830 r.Córka Piotra i Juljanny dziedziców cząstkowych w Uścianku zamieszkałych juz zmarłych. Gdyby coś , to prosze pisać i pytać. Walentyna Zaręba zm. 1.09.1904r akt 111 Pruszki Wielke parafia Puchały. lat 78
Irena
Pani Ireno jak Pani dotarła do treści aktów urodzenia i zgonu Joachima Zaremby? Pani tą treść tłumaczyła z tych aktów czy są dostępne do odczytania po polsku ? Czy mógłbym prosić o wskazówkę gdzie ich szukać?
Co do kwestii zagadki z Augustynem najprawdopodobniej potwierdza się Pani teoria. Na stronie Katalogszlachty.com odnalazłem taki wpis :
Augustyn Zaremba
Syn Teofila i Marianny Przeździeckiej
Urodzony w Grodzicku Polonii parafia Andrzejewo 22.09.1778r
Zawarł związek małżeński 27.11.1808r z Ewą Gosk
Z racji na to że Juliana Przeździecka była żoną Piotra Zaremby czyli Ojca Joachima to być może Marianna była siostrą Julianny i po śmierci Joachima ten właśnie Augustyn (mąż Marianny)przygarnąl Adama i całe rodzeństwo
?
I jeszcze jedno czy to co jest napisane że Joachim był szlachetnie urodzony to znaczy że można nazwać go szlachcicem?
Poza tym pytanie czy akt ślubu nr 979 z 1781 r w parafii Rosochate Kościelne jest gdzieś dostępny ? Tam muszą być dane rodziców Piotra i Juliany.
Co do kwestii zagadki z Augustynem najprawdopodobniej potwierdza się Pani teoria. Na stronie Katalogszlachty.com odnalazłem taki wpis :
Augustyn Zaremba
Syn Teofila i Marianny Przeździeckiej
Urodzony w Grodzicku Polonii parafia Andrzejewo 22.09.1778r
Zawarł związek małżeński 27.11.1808r z Ewą Gosk
Z racji na to że Juliana Przeździecka była żoną Piotra Zaremby czyli Ojca Joachima to być może Marianna była siostrą Julianny i po śmierci Joachima ten właśnie Augustyn (mąż Marianny)przygarnąl Adama i całe rodzeństwo
I jeszcze jedno czy to co jest napisane że Joachim był szlachetnie urodzony to znaczy że można nazwać go szlachcicem?
Poza tym pytanie czy akt ślubu nr 979 z 1781 r w parafii Rosochate Kościelne jest gdzieś dostępny ? Tam muszą być dane rodziców Piotra i Juliany.
Ostatnio zmieniony ndz 23 sie 2020, 16:44 przez Zareba81, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Irena_Skuła

Nie to nie ten Augustyn bo on zmarł w 1832 r. być może jest to pierwsze imię Joachima , którego nie używał a tak miał wpisane w akcie ur. Do aktu małż. potrzebna jest metryka urodzenia. a posługiwał się imieniem Joachim .tak jak u Heleny Anieli - używała imienia Aniela i pewnie nie wszyscy wiedzieli że ma również imię Helena. Nigdzie nie spotkałam imienia Augustyn wśród Zarembów .Jak zmarła Aniela to najstarsza córka Franciszka miała 19 lat a śl. miała dopiero w 1839 r . to być może dzieci wychowywały się w domu przy pomocy krewnych.
Tak jak napisałam proszę wpisać w wyszukiwarkę google - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem i szukaj .prosze spróbować i dać znać czekam Irena
Tak jak napisałam proszę wpisać w wyszukiwarkę google - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem i szukaj .prosze spróbować i dać znać czekam Irena
Irena napisała:
"5.07.1834 akt 50 - zmarł Szlach. Urodz. Joachim Zaremba lat 51 wdowa Maryanna z Zakrzewskich."
Tutaj ten akt zg
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/-/4 ... pHi6ovsg_Q
"3.02.1830 r akt 11- zmarła Urodzona Helena z Muniszków Zarembina lat 38 , rodzice zmarłej zgłaszającym zgon nie są wiadomi"
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/-/3 ... yvreyrW9hg
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/str ... bJednostki
Bożena
"5.07.1834 akt 50 - zmarł Szlach. Urodz. Joachim Zaremba lat 51 wdowa Maryanna z Zakrzewskich."
Tutaj ten akt zg
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/-/4 ... pHi6ovsg_Q
"3.02.1830 r akt 11- zmarła Urodzona Helena z Muniszków Zarembina lat 38 , rodzice zmarłej zgłaszającym zgon nie są wiadomi"
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/-/3 ... yvreyrW9hg
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/str ... bJednostki
Bożena