Zaremba Joachim, poszukuję przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zareba81

Sympatyk

Zaremba Joachim, poszukuję przodków

Post autor: Zareba81 »

T: Poszukuję przodków Joachima Zaremba

Witam serdecznie
Poszukuję przodków widniejących w tym akcie ślubu (nr 34)jako rodzice Adama Zaremba i Walentyny Kawczyńskiej
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
czyli Augustyn Zaremba i Aniela Moniuszko

Wawrzyniec Kawczyński ur.1796r (z profesji kowal) i Franciszka Depczyńska ur. 1802r

Sam niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji na ich temat.
Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
Damian
Ostatnio zmieniony ndz 30 sie 2020, 18:24 przez Zareba81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Poszukuję przodków Augustyna Zaremba

Post autor: Krystyna.waw »

Zareba81 pisze: Sam niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji na ich temat
Gdzie szukałeś?
Masz ten akt ślubu?
Kontaktowałeś się z parafią?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

Damianie ! Jak znalazłeś parafie Puchały? Irena
Zareba81

Sympatyk

Niestety jeszcze nie kontaktowałem się z parafią.
Poza tym nie sądzę żebym przez telefon się czegokolwiek dowiedział.
Kilka informacji na temat Wawrzyńca Kawczyńskiego i Franciszki Depczyńskiej znalazłem na stronie Katalogszlachty.com
A dlaczego Pani pyta ?
Irena_Skuła

Sympatyk

Bo jeżeli będzie Pan znał treść aktu to będą tam dane gdzie urodził się Adam i wtedy można szukać informacji o Augustynie i tak samo informacji o Kawczyńskich. W Genetece jest akt zg, Wawrzyńca i Fanciszki ale też nie znamy ich treści. Czy te wczesne lata są tylko w Parafii?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Zareba81 pisze:Niestety jeszcze nie kontaktowałem się z parafią.
Poza tym nie sądzę żebym przez telefon się czegokolwiek dowiedział
Ty chyba nie chcesz się dowiedzieć, tylko uzyskać zdjęcie/ksero konkretnego aktu.
Możesz dzwonić, możesz napisać i zapytać jak to załatwić. Może przez kościelnego, może jakaś ofiara na kościół. Jak nie spróbujesz to na pewno nic nie załatwisz.
Mi kiedyś bardzo pomógł miejscowy regionalista a w innej gminie pani z biblioteki.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Zareba81

Sympatyk

Pani Ireno ,Pani Krystyno dziękuję za rady.
Spróbuję jutro zadzwonić do parafii w Puchałach i zapytać konkretnie o akty ślubów Augustyna i Wawrzyńca. Tylko najpierw muszę odnaleźć numer do tej parafii.
Jako że to Kościół to Niedziela nie będzie przeszkodą:)
Damian
Irena_Skuła

Sympatyk

Pan ma uzyskać akt śl. Adama i Walentyny bo zna Pan rok i nr. aktu i tam będzie gdzie Adam się urodził i wtedy można szukać dalej.Aktu ślubu Augustyna można będzie szukać dopiero wtedy, bo on chyba nie jest z parafii Puchały. Ale jest tu akt śl, Wawrzyńca i Franciszki rok 1822 akt 25 .Bez podania roku i nr. aktu nikt nie będzie szukał. Myślę,że trzeba dzwonić w zwykły dzień bo w niedziele mają inne sprawy.Telefon do parafii znajdzie Pan w internecie. Powodzenia Irena
Awatar użytkownika
Dybowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Dybowski_Mariusz »

Proszę:
https://i.ibb.co/cY79rNr/Akt-ma-e-stwa- ... zy-ska.jpg

Nie Moniuszko a Moniszko. Nie wiem skąd taka rozbieżność w imionach rodziców ale wydaje mi się, że to Twój Adam:

Obrazek

Oprócz imion rodziców, reszta się zgadza. Do akt z Rosochatego nie mam niestety dostępu.

Poszperaj na:
https://indeksy.projektpodlasie.pl/wyszukiwarka

Tam znajdziesz urodzenie, ślub i zgon Joachima.

Tutaj też info o Joachimie i jego drugiej żonie:
https://www.katalogszlachty.com/biogramy/biogramy-z-z/

Pozdrawiam
Mariusz
Irena_Skuła

Sympatyk

Damianie!
Mam bardzo dobre wiadomości. Odnalazłam rodzinę Zarembów lub Zarębów. Dzięki Mariuszowi ,który załączył akt śl. Adama i Walentyny i podał namiary na akt. ur. Adama. Jeszcze wcześniej zanim odczytałam ten akt ślubu pomyślałam że mazowieckie jest blisko podlaskiego i weszłam w Genetekę mazowieckiego i tam pod nazwiskiem Zaręba znalazłam akty ślubu dzieci Joachima Zaręby i Anieli Moniuszko w parafii Andrzejewo. Szukając nazwiska Moniuszko znalazłam w parafii Czyżew nazwiska Muniszko lub Moniszko. Parafia Andrzejewo jest w mazowieckiem ale bardzo blisko wsi Zaremby Warchoły , która jest prawie na granicy tych województw a w podlaskiem bardzo blisko jest Czyżew.
Dzieci Joachima i Anieli vel Heleny Muniszko rodziły się we wsi Zaremby Warchoły parafia Rosochate. Z aktów ślubu:Franciszka 1812r , Marianna 16.07.1814r. Wojciech 3.04.1819 r, i Witalis 16.07.1821r akt 12 i Adam ur. 20. 05.1826 r akt 62. W tym akcie:
ojciec Urodzony Joachim Zaremba lat 40 dziedzic zamieszkały w Zarembach Warchołach i matka Urodzona Helena z Muniszków lat 30.
W parafii Rosochate odnalazłam akty :
3.02.1830 r akt 11- zmarła Urodzona Helena z Muniszków Zarembina lat 38 , rodzice zmarłej zgłaszającym zgon nie są wiadomi.
3.10.1830 akt 13 -ślub:
Urodzony Joachim Idzi Zaremba wdowiec lat 48 syn już zmarłych Urodz. Piotra i Julianny z Przeździeckich w Zarembach Warchołach urodzony i tam na dziedzictwie zamieszkały i Urodz. Maryanna Zakrzewska panna lat 28 córka już zmarłych Piotra i Wiktorii z Godlewskich.
( było 5 małych dzieci do wychowania)
5.07.1834 akt 50 - zmarł Szlach. Urodz. Joachim Zaremba lat 51 wdowa Maryanna z Zakrzewskich.
I tak w wieku 8 lat Adam został sierotą . I tu mamy chyba Augustyna , który może jako krewny zaopiekował się Adamem i w akcie ślubu został podany jako ojciec.
W akcie zgonu Adama z 27.08.1896 r akt 86 z parafii Puchały - Pruszki Wielkie lat 70 syn Joachima i Anieli niewiadomego nazwiska. Wdowa Walentyna z Kawczyńskich Zaremba.
Nie mamy żadnych informacji o Anieli Helenie Muniszko nigdzie nie ma danych o jej rodzicach pewnie jest z parafii Czyżew ale tam są akty dopiero od 1826r a ślub był przed 1812r .
Może tak jak sugerował Mariusz znajdziesz te dane w projektpodlasie , ja nie mam tam dostępu. Jak znajdziesz to napisz.
Akty ślubów z mazowieckiego szukaj wpisując Zaręba Joachim. a akty z parafii Rosochate znajdziesz wpisując w google - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem.
Co do rodziny Kawczyńskich to są z parafii Puchały a nie ma dostępu do wczesnych lat. Jak coś jeszcze odnajdę to napisze .Ja umiem szukać ale nie potrafie wprowadzać tych aktów tu na forum.
Powodzenia w poszukiwaniach .
Pozdrawiam Irena

.
Zareba81

Sympatyk

Panie Mariuszu, Pani Ireno jesteście wspaniałymi ludźmi ! Nie wiem jak mam Wam dziękować za taką wspaniałą pracę! Dla mnie są to bezcenne informacje i jest ich tak dużo, że muszę trochę czasu pomyśleć zanim to wszystko ogarnę. Prawdę mówiąc jestem totalnym amatorem w tej materii.
Jeszcze raz Wam serdecznie dziękuję,dopiszę coś sensownego jak przetrawię to wszystko.
Pozdrawiam serdecznie
Damian
Damian
Irena_Skuła

Sympatyk

Dopiszę jeszcze ,że Franciszka ur. 13.02.1811r akt 80 więc śl. Joachima musiał być 1810r lub wczesniej. Aniela Muniszko pochodziła na pewno z parafii Czyżew ze wsi Pieńki Wielkie.W akcie ur. Franciszki i Marianny ojciec Joachim matka Aniela z Pieńkowskich ( od wsi dziedzicznej).nie ma nigdzie tych wczesnych akt z Czyżewa.Rodzicami prawdopodobnie Józef i Tekla .Tekla zm.22.09.1826r akt 63 w Pieńkach Wielkich lat 72 wdowa po Józefie , to ur. około 1754r
Jeśli chodzi o Piotra i Juliannę z Przeździeckich to zmarli w Uścianku parafia Zaremby Kościelne przed 1826 r (od tego roku są akty). Wynika to z aktu śl.ich córki Kunegundy z 1830 r.Córka Piotra i Juljanny dziedziców cząstkowych w Uścianku zamieszkałych juz zmarłych. Gdyby coś , to prosze pisać i pytać. Walentyna Zaręba zm. 1.09.1904r akt 111 Pruszki Wielke parafia Puchały. lat 78
Irena
Zareba81

Sympatyk

Pani Ireno jak Pani dotarła do treści aktów urodzenia i zgonu Joachima Zaremby? Pani tą treść tłumaczyła z tych aktów czy są dostępne do odczytania po polsku ? Czy mógłbym prosić o wskazówkę gdzie ich szukać?
Co do kwestii zagadki z Augustynem najprawdopodobniej potwierdza się Pani teoria. Na stronie Katalogszlachty.com odnalazłem taki wpis :
Augustyn Zaremba
Syn Teofila i Marianny Przeździeckiej
Urodzony w Grodzicku Polonii parafia Andrzejewo 22.09.1778r
Zawarł związek małżeński 27.11.1808r z Ewą Gosk

Z racji na to że Juliana Przeździecka była żoną Piotra Zaremby czyli Ojca Joachima to być może Marianna była siostrą Julianny i po śmierci Joachima ten właśnie Augustyn (mąż Marianny)przygarnąl Adama i całe rodzeństwo 🤔 ?
I jeszcze jedno czy to co jest napisane że Joachim był szlachetnie urodzony to znaczy że można nazwać go szlachcicem?

Poza tym pytanie czy akt ślubu nr 979 z 1781 r w parafii Rosochate Kościelne jest gdzieś dostępny ? Tam muszą być dane rodziców Piotra i Juliany.
Ostatnio zmieniony ndz 23 sie 2020, 16:44 przez Zareba81, łącznie zmieniany 2 razy.
Irena_Skuła

Sympatyk

Nie to nie ten Augustyn bo on zmarł w 1832 r. być może jest to pierwsze imię Joachima , którego nie używał a tak miał wpisane w akcie ur. Do aktu małż. potrzebna jest metryka urodzenia. a posługiwał się imieniem Joachim .tak jak u Heleny Anieli - używała imienia Aniela i pewnie nie wszyscy wiedzieli że ma również imię Helena. Nigdzie nie spotkałam imienia Augustyn wśród Zarembów .Jak zmarła Aniela to najstarsza córka Franciszka miała 19 lat a śl. miała dopiero w 1839 r . to być może dzieci wychowywały się w domu przy pomocy krewnych.
Tak jak napisałam proszę wpisać w wyszukiwarkę google - Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem i szukaj .prosze spróbować i dać znać czekam Irena
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Irena napisała:
"5.07.1834 akt 50 - zmarł Szlach. Urodz. Joachim Zaremba lat 51 wdowa Maryanna z Zakrzewskich."
Tutaj ten akt zg
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/-/4 ... pHi6ovsg_Q

"3.02.1830 r akt 11- zmarła Urodzona Helena z Muniszków Zarembina lat 38 , rodzice zmarłej zgłaszającym zgon nie są wiadomi"
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/-/3 ... yvreyrW9hg

Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rosochatem
https://szukajwarchiwach.pl/5/165/0/str ... bJednostki

Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”