Armia Austro-węgierska, gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

Magdalena_Strzępek pisze:Witam, czy znacie może sposób na odszukanie dokumentów dotyczących żołnierza armii austro-węgierskiej na FamilySearch, jeżeli znam datę urodzenia i wiem, że był to 56 pułk piechoty. Przeglądam i nie mogę natrafić...
Na Family Search wybierasz opcję Search, następnie Catalog, i w polu "Author" wpisujesz "Infanterie Regiment 056".

Wynik powinien być taki:
https://www.familysearch.org/search/cat ... =386179-50

Niestety zasoby te nie są zindeksowane, więc pozostaje przeglądanie. Grundbuchblaetter są zwykle ułożone alfabetycznie, choć nie zawsze. Z równoległego wątku wynika, że poszukujesz osoby urodzonej w 1889. Niestety dokumenty IR 56 udostępnione na FamilySearch nie obejmują tego okresu. Grundbuchblaetter są z lat 1841-1860 (prawdopodobnie obejmują rekrutów urodzonych ok. 1810-1840), Musterlisten jeszcze starsze, a nowsze księgi kościelne prowadzone przez pułk są tylko na rolkach. W przypadku rekruta i tak bardzo mało prawdopodobne, żeby jego akt urodzenia został odnotowany w księgach prowadzonych przez pułk - chyba że jego ojciec w momencie urodzenia dziecka również był w czynnej służbie w tymże pułku.

Kuba
Awatar użytkownika
mac

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: mac »

Hej,

W liście strat z końca września 1914 r. znalazłem informację, że jeden z moich krewnych należał do "K.k. Lst. Inf. Rgt. Nr. 19, 4 Komp.". Jak rozumiem, skrót rozwija się jako Landsturm Infanterie Regiment, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji o tej jednostce. Jest w internecie trochę informacji o Landwehr Infanterie Regiment 19 Lemberg, ale to nie to samo. Czy ktoś wie, gdzie szukać informacji o LstIR 19, a przede wszystkim w jakich walkach brała udział we wrześniu 1914 r.?
myckekazimierz

Sympatyk

Post autor: myckekazimierz »

mac pisze:Hej,

W liście strat z końca września 1914 r. znalazłem informację, że jeden z moich krewnych należał do "K.k. Lst. Inf. Rgt. Nr. 19, 4 Komp.". Jak rozumiem, skrót rozwija się jako Landsturm Infanterie Regiment, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji o tej jednostce. Jest w internecie trochę informacji o Landwehr Infanterie Regiment 19 Lemberg, ale to nie to samo. Czy ktoś wie, gdzie szukać informacji o LstIR 19, a przede wszystkim w jakich walkach brała udział we wrześniu 1914 r.?
Właśnie szukam czegoś podobnego dla siebie .Moim zdaniem Landsturm Infanterie Regiment nr 19 przed wojną stacjonował w okolicach Lwowa .(60% Polaków ) Walczył : Limanowa Bochni , Gorlice , czyli cmentarze nr 224 - Brzostek, nr 31 - Szerzyny, nr 34 - Ołpiny. W tym wątku ktoś podawał link do wyszukiwarki po inskrypcjach grobowytch .Ten pułk został przemianowany na 19 pułk strzelców , ale to już pod koniec wojny . 19 Pułk liniowy węgierski też walczył na tym terenie .
pozdr
kmycke
Awatar użytkownika
mac

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: mac »

Hej, te informacje już znalazłem, ale piszesz o Landwehr (LIR) a nie Landsturm (LstIR). Niestety, poza listami strat oznaczenie Landsturm Infanterie Regiment Nr 19 nigdzie nie występuje. Być może pułk został zdziesiątkowany i przestał istnieć. Pytanie gdzie?

Widać to w wyszukiwarce w liście strat - pomiędzy wrześniem i listopadem 1914 z tego pułku zginęło lub zostało rannych ponad 500 osób. Od 1915 roku osoby z pułku (głównie oficerowie) odnajdują się w niewoli w Rosji.

http://des.genealogy.net/search/index?o ... &order=asc
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Magdalena_Strzępek pisze:Witam, czy znacie może sposób na odszukanie dokumentów dotyczących żołnierza armii austro-węgierskiej na FamilySearch, jeżeli znam datę urodzenia i wiem, że był to 56 pułk piechoty. Przeglądam i nie mogę natrafić...
Na FS musisz szukać ksiąg pod nazwą "Infanterieregiment nr 056"
Pozdrawiam
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
jgorski

Sympatyk

Post autor: jgorski »

Mój pradziadek został odznaczony Brązowym Medalem Waleczności (CK Armia). Czy w archiwum w Wiedniu mogą mieć informacje na ten temat? Znam datę urodzenia dziadka, mam oficjalna informację o nadaniu odznaczenia, ale nie wiem, gdzie służył itp.
Kudlaty

Post autor: Kudlaty »

Poszukuję informacji o moim przodku służył w CK armii zginął podczas I wś.Znam tylko imię i nazwisko , za informację dziękuje .
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Kudlaty pisze:Poszukuję informacji o moim przodku służył w CK armii zginął podczas I wś.Znam tylko imię i nazwisko , za informację dziękuje .
Witaj Kudłaty. Bez imienia i nazwiska przodka niestety nie da się ruszyć z miejsca. Przydałaby się też miejscowość.

Jeśli zginął podczas służby to powinno to zostać odnotowane na listach strat, które można przeszukiwać pod tym adresem:

https://digi.landesbibliothek.at/viewer ... 13816/1/-/

Powodzenia
Kuba
lukasz.kuras
Ekspert

Post autor: lukasz.kuras »

Witam poszukuję informacji o Pradziadku Alesksander Kuras był żołnierzem austro-węgierskim. Przeszukałem internet i nigdzie o nim nie znalazłem a był żołnierzem. Urodził się w 1882 roku w Piskorowicach a zmarł 1940 roku też w Piaskorowicach. Mógby ktoś pomóc czy źle szukam czy coś?

Aleskander Kuras
miejsce urodzenia:urodziny 1882 Parafia Piskorowice
imię ojca Wojciech
imię matki Anastazja
miejsce śmierci: 1940 Piskorowice

Za informację dziękuję
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

lukasz.kuras pisze:Witam poszukuję informacji o Pradziadku Alesksander Kuras był żołnierzem austro-węgierskim. Przeszukałem internet i nigdzie o nim nie znalazłem a był żołnierzem. Urodził się w 1882 roku w Piskorowicach a zmarł 1940 roku też w Piaskorowicach. Mógby ktoś pomóc czy źle szukam czy coś?
Czy przeglądałeś listy strat (cytowane wielokrotnie powyżej)? wyskakuje 86 wyników dla nazwiska Kuras.

Jeśli pradziadek nie został ranny w czasie wojny to niestety nie będzie figurował na listach.

Kuba
lukasz.kuras
Ekspert

Post autor: lukasz.kuras »

Hej Kuba przeszukiwałem też listę strat, ale pradziadka nie znalazłem. Wiem że walczył z Włochami i doszli nawet pod Rzym. Więcej nie wiem gdzie służył mogę się tylko domyślać. Czy są jeszcze gdzieś jakieś strony, żeby go znaleźć?
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Są jeszcze akta odznaczeniowe, piszą o nich na forum austro-wegry.eu:

https://kramerius5.nkp.cz/periodical/uu ... ab6f86651f

A wracając do Verlustliste, szukałeś za pomocą innych fraz? Piskorowice dają 39 wyników. Może tez być tak, że nazwisko pradziadka jest na zgięciu grubego tomu i nie wychwycił go OCR. Nazwiska na listach bywają zapisane błędnie - zastanawiałeś się w jaki sposób mogło zostać zniekształcone? Nie wiem z jakiej wyszukiwarki korzystałeś, ale od niedawna dane z list strat są też dostępne w genteam.eu - może warto spróbować jeszcze tam.

Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
mmosiadz

Sympatyk

Post autor: mmosiadz »

Też mam problem z przodkiem...
Michał Rogalski. IR 58, prawdopodobnie garnizon Stanisławów, bo z Obertyna pochodził. Służył jakoś przed 1880, bo w 1881 brał ślub jako żołnierz urlopowany. Tylko w AM jest błędna data urodzenia (1855 - jego brata Stanisława, jego AU nie jestem w stanie znaleźć).

Ktoś jakieś akta wojskowe, listy rekrutów czy coś może gdzieś dostrzegł przypadkiem ? Na FS tylko wcześniejsze ... I nie mam pojęcia gdzie się rozglądać za śladami...

Michał
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witaj Michale. "Wklep" w w wyszukiwarce na FS np.numer 2442171 tam masz coś o poborowych CK. Problem taki,że są to mikrofilmy już z kluczykiem. Kiedyś były,jeśli się nie mylę z aparacikiem. Niestety ja mam tylko te na literę "Z".
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Czasem z FamilySearch jest tak, że niby papierów nie powinno być, bo lata się nie zgadzają, a ostatecznie jednak w jakiś sposób się znajdują. Przekonałem się o tym wielokrotnie.

Sprawdzałeś indeks nazwisk Grundbuchblaetter z IR 58? Znajdziesz go tu:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=697652

Przejrzyj dokładnie całość, zwłaszcza końcówkę, i zwróć uwagę że kolejność liter nie jest taka jak w alfabecie. Niektóre lata mogą się powtarzać w kilku różnych indeksach, ale mogą dotyczyć różnych batalionów itd.

Powodzenia,
Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”