Poszukiwania na listach odznaczonych i nie tylko

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zlota_wilczyca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zlota_wilczyca »

Witam!

Mam problem, ponieważ mój pradziadek Jan Rychlak (1 styczeń 1900-luty 1987) był żołnierzem piechoty (dywizji? pułku?) utworzonego w Sumach. Szedł wraz z wojskiem na Berlin, przez Lublin, a następnie stał na brzegu Wisły podczas Powstania Warszawskiego, nie doszedł do Berlina ponieważ został ranny koło Bydgoszczy i wrócił do domu. Został odznaczony orderem Virtuti Militari (V stopnia), Orderem Odrodzenia Polski oraz medalem Za udział w walkach o Berlin. Urodził się w Sorocku (powiat Trembowla, dzisiaj tereny Ukrainy), pracował tam na dworze hrabiny Marii Baworowskiej. Nie wiem w którym roku przeprowadził się do Polski.

Niestety nie mogę go znaleźć na żadnej liście odznaczonych, co może być tego powodem? Ciężko także przypisać mi pradziadka do jakiejś jednostki w której mógł walczyć. Czy ktoś mógłby mi pomóc w poszukiwaniach? Nie mam pojęcia gdzie jeszcze mogłabym szukać, przejrzałam większość stron proponowanych tutaj, dzwoniłam do CAW, ale nie mają tam żadnych informacji na jego temat.

Pozdrawiam

Aleksandra
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Może warto wrócić do tematu z CAW?
https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanydetale_wy ... e/1973454/
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
aka83

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: aka83 »

W pierwszej kolejności proszę napisać do Archiwum Kancelarii Prezydenta i zlecić kwerendę. Jeśli były wnioski odznaczeniowe, to za opłatą może Pani dostać ich kopie. Jeżeli były jakieś odznaczenia w czasie II WŚ, to należy ich szukać w Archiwum Akt Nowych (można napisać do Archiwum Kancelarii Prezydenta, jeśli jakieś wnioski są w AAN, to oni poinformują)
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”