Utrata statusu
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
Utrata statusu
Dobry. Mam pytanie (Litwa 1797-1823, o ile to ma znaczenie) - co musiało się stać, żeby szlachcic spadł do statusu chłopa? Przychodzi mi na myśl zubożenie, mezalians? Przodek wg metryk urodzeń dzieci ma dopisek SZLACH.., a już jego syn przy swoim ślbie POD... Jak to rozumieć?
Ada z Wiśniewskich
Ada z Wiśniewskich
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Utrata statusu
Nie wiem czy daty życia dotyczą ojca czy też syna? Jeśli ojca to jest to już okres zaborów, jeszcze taki okres przejściowy, kiedy legitymacje były łatwe i stanowiły formalność, zwłaszcza w gubernii wileńskiej. Oczywiście była niewielka grupa, która mogła się nie legitymować. W tym okresie trudno mówić o jakiś utrudnieniach administracyjnych
Utrata statusu
Bazuję na okresie od piewrwszego dziecka ojca (Jana Stepuro + wariacje nazwiska), które znalazłam 1797 (pierwsze dostępnemetryki z tej parafii, tzn. Rukojnie), dopisek SZLACH., po mariaż syna tegoż ojca, a syn - Michał Stepurowicz ur. 1800, żenił w 1823 z dopiskiem POD..
Utrata statusu
z dopiskiem pod? czyli co? zetknęłam się dotąd z określeniami po łacinie laboriosus, honestus, famatus, nobiles, generosus, w późniejszych po polsku pisanych metrykach pracowity, sławetny, uczciwy, urodzony, rzadko szlachcic lub włościanin, a pod co oznacza?
Utrata statusu
Moje przypuszczenie to POD.- PODDANY/I, ale nie wiem.SZLACH. to może szlachta - kie wie. Takie są podpisy w metrykach pod imionami i nazwiskami rodziców/zaślubionych w parafii Rukojnie, np. w 1813r.
-
vonklinkoff

Utrata statusu
Nic sie nie musialo stac. To powszechne zjawisko w ksiegach metrykalnych w XIX wieku.
Maciej
Utrata statusu
No cóż, okres w jakim zaczynają się zabory, może nie była to szlachta wylegitymowana. Mogły jej zostać zabrane majątki. Szlachta gołota czuła się jeszcze szlachtą, ale zapisywać ksiądz mógł różnie, bo jednak wyznacznikiem szlachectwa jest posiadanie. Potomek po mezaliansie mógł też być, nie był wtedy nobilitowany. Sprawdź linię żeńską. Aczkolwiek to chyba nie takie częste żeby dalej razem żyli, mi to się kojarzy z bękartem.
Re: Utrata statusu
Tu link z trzema podpisami: wolni, poddani i szlach.: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1532117sbasiacz pisze:to pokaż nam te metryki (linki)
@Maciej: możliwe:)
@Daniel - śledziłam linię męską, bo po nazwisku łatwiej. Nic o bękartach nie widziałam do tej pory.