Zaremba Joachim, poszukuję przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zareba81

Sympatyk

Post autor: Zareba81 »

Dziękuję za ten akt, jednak teraz sobie uświadomiłem, że poza jakimś przypuszczeniem nie potrafię powiązać Piotra Zaremby z Józefem. Coś mi się tam nie zgadza w tych datach.
Jedyne co wiem to, że ślub Piotra i Julianny Przeździeckiej miał miejsce w 1781r
Cała reszta stoi pod znakiem zapytania.
Edit
No właśnie Malgorzato gdyby to był ten Józef który miał Ślub w 1763r to Piotr musiałby slubować w wieku 18 lat.
To trochę mało prawdopodobne choć wykluczyć tego nie można.
Nigdzie nie ma więcej informacji o nich.
Bez aktu urodzenia Piotra nie da się pójść dalej.
Damian
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

Ten Józef z tego aktu ur. się około 1763 r a Józef z Marcjanną miał ślub 1763/3. Nazwisko Dmochowska jest jest bardzo częste w tych parafiach. A imię Franciszka też było popularne . Irena
Zareba81

Sympatyk

Ciekawe czy to ten Piotr Zaremba o którego chodzi ?
Zmarł w 1797r
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Damian
Irena_Skuła

Sympatyk

Damianie! tak to ten akt . Piotr miał 34 lata jak zmarł. Mówiliśmy już o tym akcie.Jego rodzice Józef i Marianna mieli ślub w 1763 r akt 3 czyli na początku roku. A Piotr ur. się w 1763/463 we wsi Tarnowo (blisko Warchołów)( z Sumariusza).pod koniec roku (po 9 miesiącach).
Cała rodzina Przeździeckich jest ze wsi Tarnowo. Nie mogłam odszukać Julianny,, odczytałam jeszcze raz akt jej zgonu z 1816 r i tam Joachim zgłosił , że miała 60 lat czyli ur. się w 1756 r i w Sumariuszu pod koniec roku 1756/981 we wsi Tarnowo ur. się Josefata. Może miała drugie imię Julianna i tego używała ( w rodzinach szlacheckich dzieci miały po kilka imion) a ksiądz wpisał w sumariusz to pierwsze. Była w takim razie starsza od Piotra o 7 lat. W czasie ślubu Piotr miał 18 lat a ona 25 . Może chodziło o sprawy majątkowe.
W 1770/189 zmarła w Tarnowo Maryanna Zarembina. Może to żona Józefa .Piotr miałby wtedy 7 lat . Może Józef ożenił się z Franciszką Dmochowską i dlatego w akcie zg. Piotra - matka Franciszka. Nie ma takiego aktu śl. w Sumariuszu Rosochate a z Czyżewa nie ma spisu.
W akcie ślubu Józefa i Maryanny w uwagach jest zapisane mąż z parafii Rosochate , panna wieś Oprawczyki (druga nazwa tej wsi Brulino).Nic więcej w tym akcie nie ma.
W Sumariuszu urodzenia 1698-1738 pond numerem 2501 ur. się Józef Zaremba we wsi Sasiny (blisko Tarnowo).
Ale tam nie ma roku są tylko kolejne numery aktów. Tak na oko to rok 1736 to w czasie ślubu Józef miałby lat 26. Ja uważam że rodzicami Piotra są Józef i Marianna i to są Twoi przodkowie. Wcześniejszych nie znajdziesz bo nigdzie nie ma kim są ich rodzice.
Irena
Zareba81

Sympatyk

Ireno jesteś aniołem ! 😍
Analiza którą zrobiłaś jest znakomita i wszystko jest logicznie spójne. Dziękuję Ci z całego serca !
Damian
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Przepraszam może i prawda ale mało prawdopodobne. Za dużo hipotez.Moja podstawowe wątpliwości- dlaczego jeśli życie Piotra od ślubu w 1781 związane jest z Rosochatem (tam rodzi się ri póżniej Joachim i tam w 1816 umiera Julianna) to niby czemu Piotr miałby zemrzeć w Pieńkach w parafii Czyżew? Było co prawda praktykowane że pierwsze dziecko (syna ) chrzczono tam gdzie był ślub ale wtedy byłoby tak że zamieszkali w Pieńkach, tam rodza się kolejne dzieci i tam umiera Piotr. Wtedy miałoby to sens. Akurat to wszystko można zweryfikować w księgach czyżewskich bo ponoć istnieją .
I kolejna (mniejsza) wątpliwość . Julianna żyłaby kilkanaście lat we wdowieństwie, bez kolejnego męża? Raczej wtedy nie było to praktykowane. Kobiety zwykle od razu wychodziły za mąż . Ja bym jednak starał się znaleźć akt zgonu Piotra w Rosochatem .
Koniecznie trzeba dotrzeć do aktu zgonu Tego Piotra z 1797 w parafii czyżewskiej . Ponoć są a zwykle nawet w trydenckich zgonach wiek zmarłego wpisywano. To pozwoli zweryfikować hipotezy.
I jeszcze jedno Piotr mógł urodzić się w jednej z kilkunastu okolicznych parafii i wżenić się. Ale to niema na ten moment podstawowego znazcenia Dotarcie do aktu zgonu właściwego Piotra jest kluczowe
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dokładnie tak:)

jedno ale do "od razu" co do wdów : raczej rok-dwa-trzy, nie kilka miesięcy - tj moim zdaniem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Irena_Skuła

Sympatyk

Rodzina Dmochowskich pochodziła z Czyżewa. Może tam przebywał , może Józef tam mieszkał z Franciszką. W roku zgonu Piotra Julianna miała 41 lat więc niekoniecznie musiała już wychodzić za mąż. Ja tylko sugerowałam .
Irena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jak już w tym wątku wcześniej wspominałem mam zdjęcia rejestru ludności parafii czyżewskie z 1797 ( a nie jak wtedy napisałem z 1791). Są w Pieńkach trzy rodziny Zarembów. Piotra nie ma. Są:
Jakub i zona Łucya oraz matka żony franciszka
druga tu jakby cieplej bo jest jakiś Józef i Franciszka żona, dwie córki i matka Krystyna
trzecia Marcin żona Franciszka , syn Mikołaj, córka Anna
Dla porządku poza wspominana już rodzina Moniuszków jest jedna rodzina Dmochowskich Franciszek zona Elżbieta syn Jan dwie córki i dwoje służących
Czy da się w to jakos sensownie przypisać poszukiwanego Piotra . Nie lubię bawic się w hipotezy ,a u swoich Jamiołkowskich par o tych samych imionach męźa i zony żyjących równocześnie spotykałem bez liku. A Zarembów było bodaj więcej . Istnienie w Pieńkach pary Józef i Franciszka nie może być uznane za wystarczajacy dowód. Dotarcie do aktu zgonu z 1797 wydaje się kluczowe.
Irena_Skuła

Sympatyk

Z Geneteki Czyżew 1813/110 zg. Józef Zaremba - żona Franciszka z Dmochowskich
1818/1 zg. Franciszka Zaremba - mąż Józef
Może ktoś potrafi zdobyć te akty .
Irena
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

zgon Józef Zaremba 1813 lat 49 Pieńki Wielkie Czyżew akt 66 wdowa Franciszka z Dmochowskich dziedzic wsi Pieńki Wielkie zgon zgłaszał m.in zięć Tomasz Sutkowski lat 34

numeracja aktów w Czyżewie nigdy nie zgadza się z numerem Geneteki, bo są podwójne roczniki i w Genetece podaje się kolejny

https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 341&y=1774
akt tego Józefa dałam już wcześniej

zaraz dam Franciszkę
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 223&y=1251

akt 48 ro 1818 Czyżew zgon Franciszka Zaremba lat 40 wdowa po Józefie

Irenko co myślisz - to chyba nie ten Józef - trzeba szukać tego od Marcjanny jeśli już (gdyby Piotr był ich synem to miałby 17 lat biorąc ślub - rzadkie)? I zatem to nie ten Piotr zmarły w 1797 r.?

i tak z innej bajki:
http://www.katalogszlachty.com/metryki- ... ndrzejewo/
Metryki szlacheckie parafia Andrzejewo

ZARĘBA Franciszka, córka Joachyma i Anieli, urodzona w Zarębach Warchołach 13.02.1812. Zamieszkała tamże. Mąż Franciszek Marek Pieńkowski. Ślub w Andrzejewie 20.11.1839.

ZARĘBA Marianna, córka Joachyma i Anieli, urodzona w Zarębach Warchołach, parafia Rosochate Kościelne 16.07.1814. Zamieszkała w Pieńkach Żakach. Mąż Piotr Kotowski. Ślub w Andrzejewie 11.05.1842.

ZARĘBA Wojciech, syn Joachyma i Anieli Moniuszko, urodzony w Zarębach Warchołach, parafia Rosochate 03.04.1819. Zamieszkały tamże. Żona Krystyna Kulesza. Ślub w Andrzejewie 04.05.1840.
Ostatnio zmieniony czw 27 sie 2020, 19:39 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 7 razy.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

No to szukanie aktu zgonu Piotra w 1797 można sobie darować
Irena_Skuła

Sympatyk

W Sumariuszu w Rosochatem od 9.10.1804 do9.05.1808 aktów 335 akt nr. 264 (bez przypisanego roku) zg. Piotr Zaremba - Warchoły
Irena
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Co wiemy o Piotrze?
1763 41 Piotr Zaremba RosochateKościelne Tarnowo? dane z sumariusza
1781 979 Piotr Zaremba Julia Przezdziecka RosochateKościelne
i powyżej Irenka pisze, że zmarł w Warchołach przed 1808
może rzeczywiście był młody jak brał ślub?

jest jeszcze jeden Piotr dużo starszy
1742 200 Piotr Zaręba RosochateKościelne Warchoły sumariusz, data ca, info koordynator
Mógł to być jego drugi ślub z Julią Przeździecką???

a w ogóle przypomnijcie mi z czego wynika, że Piotr był synem Józefa i Marcjanny - wątek jest gigantyczny i się gubię...
Irena_Skuła

Sympatyk

To jak szukać igły w stogu siana . Jest jeszcze z zakresu 1785-1804 nr. 600 zg. Piotr Zaremba - Warchoły.Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”