Przodkowie/krewni Otolia Oliwa ( z domu Koźbiał)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bigus_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Bigus_Katarzyna »

Witam.
Poszukuję przodków i krewnych mojej babci Otolia (nazywana również Otylia) Oliwa (z domu Koźbiał) ur. 13.09.1918r prawdopodobnie Goźlice, woj. świętokrzyskie, żona Tomasza Oliwa. Po II wojnie światowej dziadkowie przeprowadzili się na północ Polski, powiat lęborski.
Jej Matka miała na imię prawdopodobnie Agnieszka.

Pozdrawiam. K.[/b]
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Nie wiem, czy rocznik 1918 trafił już do AP, czy jeszcze jest w USC, ale znalazłem w roku wczesniejszym inne dziecko o tym nazwisku i z matki Agnieszki: Józefa, ur. 2 marca 1917 we wsi Malżyn, córka Michała Kozbiała (l. 40) i Agnieszki z Janików (l. 30). Józefa w 1954 r. wyszła za Jana Olecha i zmarła w 1980 r. - może kojarzysz, czy babcia miała siostrę?

W 1916 r. tej samej parze urodziły się bliźnięta - Stefan i Aleksandra.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Bigus_Katarzyna

Sympatyk

Dziękuje!
myslę, ze to ten trop, bowiem odnalazłam miejsce pochówku Józefy i Jana Olech , rocznik śmeirci się zgadza (wiem też od rodziny, że mamy bliskich o nazwisku Olech)

,,Agnieszka z Janików" - jak dotrzeć do nazwiska prababci? AP - archiwum panstwowe rozumiem?

Niewiele wiem o rodzinie mojej babci, bo pamięc zawodzi albo usta nabierają wody.....

Pozdrawiam,
Kasia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Tak jak pisał Marcin, w urzędzie stanu cywilnego (USC) możesz uzyskać odpis aktu urodzeni. Jeśli wiesz kiedy i gdzie umarła we właściwym USC odpis aktu zgonu. Z preferencją na akt urodzenia. Zgłaszający zdarza się, że nie pamiętają nazwisk panieńskich.
Co do Agnieszki z Janików jeśli wiesz gdzie zgon to odpis w usc
Bigus_Katarzyna

Sympatyk

Dziekuję Wam za info:-)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Jako ciekawostkę i na zachętę do dalszych poszukiwań podpowiem, że Agnieszka pochodziła z parafii pod Ostrowcem Świętokrzyskim :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Bigus_Katarzyna

Sympatyk

Marynicz_Marcin pisze:Jako ciekawostkę i na zachętę do dalszych poszukiwań podpowiem, że Agnieszka pochodziła z parafii pod Ostrowcem Świętokrzyskim :)
Podobno Goźlice;-)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Bigus_Katarzyna pisze:
Marynicz_Marcin pisze:Jako ciekawostkę i na zachętę do dalszych poszukiwań podpowiem, że Agnieszka pochodziła z parafii pod Ostrowcem Świętokrzyskim :)
Podobno Goźlice;-)
No tak nie do końca ;) Z metryki ślubu jasno wynika, że urodziła się i ochrzczona została w innej parafii ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Bigus_Katarzyna

Sympatyk

To mam lekturę do wieczór;-)
Dzieki:-)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Kasiu,
zapoznaj się z naszymi bazami (panel po lewej stronie). Wybierz geneszukacz, województwo świętokrzyskie, parafię Goźlice i przekonaj się, że Agnieszka nie urodziła się w tej parafii. W ww. bazie znajdziesz wszystkie urodzenia z Goźlic od 1825 do 1909. Jeśli Michał to jej mąż to także w par. Goźlice się nie urodził. Sprawdź sama, to narzędzie przyda Ci się w dalszych poszukiwaniach
Bigus_Katarzyna

Sympatyk

Troszkę szukałam, ale jestem nowicjuszem w tym temacie, co można zauważyć myslę;-) i nic nie znalazłam o mojej babci
troszkę wiem od rodziny ale pamięć jest zawodna
w bazie też nie ma wszystkich danych
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Arek_Bereza pisze:Kasiu,
zapoznaj się z naszymi bazami (panel po lewej stronie). Wybierz geneszukacz, województwo świętokrzyskie, parafię Goźlice i przekonaj się, że Agnieszka nie urodziła się w tej parafii. W ww. bazie znajdziesz wszystkie urodzenia z Goźlic od 1825 do 1909. Jeśli Michał to jej mąż to także w par. Goźlice się nie urodził. Sprawdź sama, to narzędzie przyda Ci się w dalszych poszukiwaniach
Agnieszka ochrzczona została w innej parafii, ale Michał na pewno od urodzenia do narodzin ostatniego znanego dziecka (czyli ponad 40 lat) związany był z parafią Goźlice. Co więcej, był on dwukrotnie żonaty, a każdy ślub wziął w innej parafii. Jako ciekawostkę dodam, że pierwszy teść Michała również dwukrotnie się żenił i przy drugim ożenku był już po 70 :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Bigus_Katarzyna

Sympatyk

i w takich historiach lubię ,,pogrzebać":-) tylko dobę potrzebuje rozciągnąć;-)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

O przepraszam. Marcin ma rację, Michał urodził się w Goźlicach, po prostu nazwisko zapisywano bardzo różnie i stąd problem.
Szukając przez geneszukacz możesz wpisać fragment nazwiska i postawić *
np. Ko* a w pole imię: Michał, popróbuj
Otwarta wciąż kwestia czy to ta Agnieszka i ten Michał ale pewnie tak. Kontakt z USC wskazany, telefonicznie czasem też się udaje :)
Zdzislaw_Sabat

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Zdzislaw_Sabat »

Wśród moich przodków przewija się nazwisko Koźbiał czy Koźdźbiał.
Goźlice, Malżyn

Obrazek
pozdrawiam
Zdzisław Sabat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”