Poszukiwania na Łotwie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

:) no tak, wyraźnie :)
Pozdrawiam, Ala
solec1

Sympatyk

Liksna, Łotwa ?

Post autor: solec1 »

Witam,
interesują mnie księgi UMZ z lat 1904-1909 z miejscowości Liksna na Łotwie.
Na stronach http://www.lvva-raduraksti.lv są U1899-1909, ale jak klikam na księgę, to wszystko mi się zawiesza... Czy ktoś może prowadził poszukiwania w tych stronach i mógłby coś pomóc?

Pozdrawiam - Mariusz
Andrzej75

Sympatyk

Liksna, Łotwa ?

Post autor: Andrzej75 »

To jest chyba jakaś chwilowa (?) usterka na tej stronie, normalnie skany powinny się wyświetlić.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
solec1

Sympatyk

Liksna, Łotwa ?

Założyłem tam kiedyś konto i przeglądałem skany z Dźwińska/Dyneburga.
Dziś wracam do tych poszukiwań, gdyż dowiedziałem się, że prababcia żony była na pocz.XX wieku pod opieką hrabiny Plater-Zyberk w miejscowości LIKSNA i tam poznał ją pradziadek. Możliwe, że tam wzięli ślub w okresie 1904-1907...

Mariusz
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Panie Mariuszu

Raduraksti nie działa od co najmniej soboty. Przypuszczam, że serwisują serwer przechowujący fotokopie. Może dodadzą coś nowego…

Co zaś do Liksny, to proszę szukać jej w dekanatach, a nie parafiach. Liksna do mniej więcej połowy XIX wieku należała do dekanatu dolno-dyneburskiego (Lejasdaugavpils), a później do górno-dyneburskiego (Augšdaugavpils). Księgi udostępnione w dziale "Parafie" to unikaty tylko z początku XX wieku. Przeważnie ich wtórniki zamieszczone są także i równolegle w księgach dekanatów. Nie wiem czemu stworzyli taki zawiły system. Tu na forum co i rusz pojawiają się posty nt. braku ksiąg wcześniejszych niż z początku XX wieku, bo poszukujący nie orientują się, że należy ich szukać gdzie indziej.

A jak sprawa kpt. Bukowskiego?

Pozdrawiam
Marek
solec1

Sympatyk

O 1 w nocy teściowie znaleźli teczkę "Poszukiwania Janka Bukowskiego" - dużo dokumentów!
Jak najkrócej, to ślad jednak urywa się zasadniczo w Berlinie, po przekroczeniu granicy w maju 1947.
Choć jest też i jakieś dziwne pismo z SB, że wypuścili go z aresztu w sierpniu 1947 i nie wiedzą, gdzie jest...
Nijak ma się to wszystko do informacji z MoD, jakoby żył w sierpniu 1948.

Pismo z PCK w 1960 jednak do ojca kpt. Bukowskiego dotarło. Wyraźnie wtedy przestał szukać, ale i też raczej nie przekazał rodzinie treści pisma - może w nie nie uwierzył? Miał wtedy 88 lat.

Jak pisałem w innym wątku, pismo to zawierało NIEPRAWDZIWĄ informację o śmierci Jana Bukowskiego w 1959 w Seligenstadt.

LIKSNA to ten sam temat! Rodzice kpt. Bukowskiego tam się prawdopodobnie poznali i może tam wzięli ślub!

Pozdrawiam - Mariusz
solec1

Sympatyk

Strony Archiwum Łotwy juz działaja.

Mariusz
solec1

Sympatyk

mlszw pisze:Panie Mariuszu
(...) Liksna do mniej więcej połowy XIX wieku należała do dekanatu dolno-dyneburskiego (Lejasdaugavpils), a później do górno-dyneburskiego (Augšdaugavpils) (...)

Pozdrawiam
Marek
Witam,

przeszukałem sluby w obu tych dekanatach, mniej wiecej w okresie 1904-1907, ale nie znalazłem slubu, ktorego szukam (Jan Bukowski z Leontyna Antonina z Rychterow).

Czy mozna wskazac, ktory z dekanatow był po sasiedzku z dolno- i gornodyneburskim?

Pozdrawiam - Mariusz
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Na południe od Dźwiny: semigalski:
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /2510.html
Na północ: rzeżycko-raźnieński:
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /2507.html
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
solec1

Sympatyk

dziekuje i pozdrawiam!
Mariusz
Ludwig_Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Rodzina Herbreder, Gerbreder, Erbreider - Litwa, Łotwa

Post autor: Ludwig_Adam »

Witam poszukuję pomocy (pomysłów) na zweryfikowanie uzyskanych informacji.
Na stronach internetowych znalazłem informacje o szlacheckim herbie Aksak.
Jako Herbownych wymieniono m.innymi nazwiska Erbejder, Erbreiter.
Jako moich przodków odnalazłem Herbrederów. Pochodzili z dzisiejszego pogranicza Litwy i Łotwy. Wedle odnalezionych metryk występowali jako Urodzeni, GD, później Odnodworcy, Dworianie, Mieszczanie. Znalezione odmiany pisowni nazwiska to: Halpreyter, Helpreiter, Herbreder, Gerbreder, Erbreder, Erbreider, Gebreider. Najstarsza metryka pochodzi z parafii Rakiszki (Litwa) i dotyczy zgonu w 1765 Grzegorza Halpreyter. Inne parafie, gdzie występuje nazwisko to: Litwa - Abele, Aleksandów, Jużynty, Komaje, Jeziorassy, Dukszty, Brasław oraz na Łotwie Ellerne, Iłukszta.
Może ktoś podpowie gdzie szukać informacji o szlachectwie Erbreiderów
adamrw

Sympatyk

Metryki Jasmujża i inne, Łotwa?

Post autor: adamrw »

Dobry wieczór,
czy może ktoś orientuje się, czy na raduraksti sa metryki z Jasmujży? Nie potrafię znaleźć, ale może źle szukam.

Mam też prośbę o naprowadzenie na metryki parafii (przypuszczalnie też łotewskich):
- niszczańskiej
- prudzińskiej
- prellskiej

oraz parafie, których nawet nie potrafię odczytać:
https://imgur.com/a/v1tiTJR
https://imgur.com/a/a1r5PUV

z góry dziękuję
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

metryki Jasmujża i inne, Łotwa?

Post autor: Musial_Michalina »

Adamie,

Jeśli nie znajdziesz na raduraksti po zalogowaniu ksiąg metrykalnych dla poszczególnych parafii, poszukaj w księgach dekanalnych.

Kolekcijas --> Baznīcu grāmatas --> Romas katoļi --> Dekanāti --> Augšdaugavpils/Lejasdaugavpils

Jasmujża, Prele - dekanat dolnodyneburski
Krasław, Ossuń - dekanat górnodyneburski

Pozdrawiam,

Michalina
Zdzicho

Sympatyk

Poszukuję Sielicki - Łotwa

Post autor: Zdzicho »

T: Poszukuję osób, rodzin
Dobry dobry.
Poszukuję jakichkolwiek informacji o moim kuzynie. Nazywał się Sielicki, niestety nie znam nawet daty urodzenia, nie bardzo też pamiętam jakie miał imię. Posiadam tylko szczątkowe informacje o nim. Wiem, że mieszkał na Łotwie a konkretnie w Rydze przy (Rupnecibas-jeśli dobrze kojarzę), prawdopodobnie pracował w ambasadzie (taka jest rodzinna legenda), był żonaty z polką (Anną), miał córkę Reginę i to wszystko co wiem na jego temat.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
Zdzicho
glibik
Otrzymał podziękowania: 1 time

Łotwa - prosba o pomoc w odszukaniu przodkow

Post autor: glibik »

Dzien dobry, mam wielka prosbe o pomoc w odszukaniu jakis informacji o moim Dziadku Wiktor Libik urodzony 18.09.1913 w Dynaburgu jak syn Kazimierza i Sfefani Zwierylo. Nie moge sobie poradzic. Bardzo dziekuje za jakakolwiek informacje. Serdecznie wszystkich pozdrawiam. Malgorzata Libik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”