Pogorzelski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pogorzelska.anna

Sympatyk

Pogorzelski

Post autor: pogorzelska.anna »

Witam, jestem tu nowa udało mi się odnaleźć akt urodzenia przodka jednak mam problem z jego odczytaniem mimo ze jest napisany w języku polskim czy mogę prosić o po moc w przepisaniu jego ?
Pozdrawiam
z góry dziękuje
1810 nr5 Franciszek Pogorzelski
https://szukajwarchiwach.pl/62/406/0/-/ ... YBA3GioEiA
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Pogorzelski

Post autor: sbasiacz »

jest taki dział "odcyfrowanie metryki po polsku"
tam zamieszczamy prośbę z informacją jaka to parafia, rok(to co wiemy) i link do skanu aktu, który da się powiększyć, bo z tego to chyba przez lupę
edit
prawidłowy link do aktu nr.5/1810
https://szukajwarchiwach.pl/62/406/0/-/ ... 4vKfa38kYw
a przecież w genetece jest on zindeksowany i podane są informacje
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1810

napisz co odczytałaś, w miejsca nie odczytane wstaw kropki, pomożemy
pozdrawiam
BasiaS
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Pogorzelski

Post autor: Lech_Niepiekło »

Komplet wypisów z ksiąg metrykalnych Skibniewa znajdziesz w książce "Parafia Skibniew i jej mieszkańcy". Tam też znajdziesz wszystkich Pogorzelskich z tej parafii od XV wieku do 1903 roku, w dodatku z informacjami o ich działalności.
Pozdrawiam
Lech
pogorzelska.anna

Sympatyk

Pogorzelski

Post autor: pogorzelska.anna »

Pani Basiu, dziękuje bardzo za powiększony plik pomógł poradziłam sobie nie wiedziałam o tej opcji (uczę się).

Panie Lechu wow dziękuje pochłonęło mnie !

Pozdrawiam
brzoalicja

Sympatyk

Pogorzelski

Post autor: brzoalicja »

Anno,
Franciszek Pogorzelski "Zalaszczyk" ur. 04.10.1810 (akt nr 5)Buczyn Szlachecki jest synem moich przodków Antoniego i Marianny z Wyszomierskich
Rodzicami chrzestnymi są : Walenty Święcki, Józefa Święcka.
Pozdrawiam
Alicja
Lech_Niepiekło

Sympatyk

Pogorzelski

Post autor: Lech_Niepiekło »

Roku 1810 dnia 27 miesiąca wrześnie o godzinie 6 po południu przed nami proboszczem Skibniewa Podawców sprawującym obowiązki USC gminy Pogorzeli powiatu Węgrów w departamencie siedleckim stawił się urodzony Andrzej Pogorzelski liczący lat 30 w Pogorzeli zamieszkały i okazał nam dziecię płci męskiej które urodziło się w jego domu pod numerem 7 w dniu 25 września roku bieżącego, oświadczając iż jest spłodzone z niego i z Małgorzaty z Maliszewskich lat 26 mającej jego małżonki i życzeniem jego jest nadać mu imię Michał. Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu dziecięcia w przytomności urodzonego Piotra Pogorzelskiego liczącego lat 36 w Pogorzeli zamieszkałego tudzież urodzonego Wojciecha Żółkowskiego we wsi Pogorzeli w gminie pogorzelskiej położonej lat 57 liczącego, ojciec i jeden z świadków to jest Piotr Pogorzelski z nami niniejszy akt urodzenia podpisali, drugi zaś świadek Wojciech Pogorzelski pisać nie umie.
Nawiasem mówiąc ojciec Andrzej też pisać nie potrafił.
Pozdrawiam
Lech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”