Coś dzisiaj nikt nam nie chce pomóc.Jak dla mnie to wschód Polski - student ,hufiec pracy przedwojenny lub ochotnik do obrony miasta.Pokolorowalem zdjęcie : góra jasne khaki harcerskie ,spodnie ciemne , pasek cywilny.
Na moje zdjęcie nikt nie odpowiedział.
pozdrawiam
poz_marecki
Ta bluza u kolegi Michała jest bez pagonów i gdyby była bardziej niebieska to przypomina bluzę legionową.
Mój mundurek to na 99 procent wielkopolski listonosz . Znalazłem podobną fotkę w internecie wczoraj. Znaki na czapce nieczytelne niestety. Mogły informować o stopniu/stażu pracy. Miałem w rodzinie listonosza ,ale zdjęcie musiałoby być wykonane w latach 1800.
Być może to jego syn w latach młodości, początki 1900 , potem zmienił zawód.Sproboje określić wiek zdjęcia na podstawie informacji o zakładzie fotograficznym, jeśli taka jest na odwrocie.
pozdrawiam
poz_marecki
będę niezmiernie wdzięczna za pomoc w rozpoznaniu munduru dziadka ( zalaczony link do zdjecia). Na zdjeciu siedzi drugi od lewej. Urodzil sie w 1902 roku. Domyslam sie, ze gdy powstawala ta fotografia mial okolo 18-20 lat. Czy to mundur kawalerii?
Dzień Dobry,
Proszę o pomoc w rozpoznaniu mundurów.
Na poniższych zdjęciach jest ta sama osoba, mój wujek Stefan Zarzycki.
Przed wojną był zawodowym żołnierzem. Podobno w czasie IIWŚ był w polskim wojsku w Anglii.
Chciałabym dowiedzieć się w jakich był formacjach wojskowych i mniej wiecej z jakiego okresu pochodzi mundur.
Proszę o identyfikację munduru. Zdjęcie wykonano na przełomie lat 20 i 30 XX wieku w Chełmnie, tam chyba stacjonował 66 pułk piechoty. Czy można określić coś jeszcze, w tym stopień wojskowy?
Jest to fragment zdjęcia ślubnego, stąd biała kokarda przypięta do munduru.
BEATA - Tak ta osoba służyła 66 Kaszubskim Pułku Piechoty w stopniu plutonowego ( 3 belki ) . Swiadczy o tym 66 na pagonach i znaczek gryfa na patkach
Monika - na 3 pierwszych zdjęciach sierżant 6 Pułku Strzelców Podhalańskich . Rogatywka z piórami, peleryna to oznaki tej formacji. Na patce gałązka jedliny bywa wersja ze swastyką
Na 4 zdjęciu typowe batlle dresy ale na lewej kieszeni mają znaczki spadochronowe więc może 1 SBS gen. Sosabowskiego
moderacja (elgra)
Przypominam (dzisiaj po raz trzeci):
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml