Markiewicz-o.Piotr-przeor Jasnej Góry-poszukuję jego rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ElżbietaMarkiewicz

Sympatyk

Post autor: ElżbietaMarkiewicz »

O. Piotr (Wacław) Markiewicz- przeor Jasnej Góry w czasie I-ej wojny światowej i dwukrotny generał Zakonu Paulinów w latach 1925-31 oraz 1946-52.
Był to kuzyn mojego pradziadka, a niestety nikt o nim w rodzinie za wiele nie wiedział, mało tego nikt nie wierzył, że to nasza rodzina:(. Pradziadkowie i dziadkowie b. wcześnie poumierali, potem zawierucha wojenna i więzi rodzinne kompletnie zerwane.
o. Piotr (Wacław) Markiewicz urodził się w 1877r w Kaliszu (Wlkp.). Był synem Józefa M. i Heleny z d. Świerczyńskiej. Miał 5 braci : Maksymiliana, Kazimierza, Stanisława, Józefa i ?, który także rodzili sie w Kaliszu, ale potem porozjeżdżali sie po Polsce. Wiem, ze w Płońsku mieszkał bratanek (nie wiem którego to brata syn) o. Piotra -Tadeusz Markiewicz, który pracował w Państw. Zakładzie Ubezpieczeń Wzajemnych (PZUW). Pracowała tam prawdopodobnie także Zofia Markiewicz, tylko nie wiem to była żona czy siostra Tadeusza. Ówczesny adres to : Płońsk, skrytka pocztowa nr. 5, a potem nr. 15. Mam kopię jednego listu Tadeusza z 1954r kiedy pisze do o. Piotra o przebytym zawale.
Do o. Piotra M. na Jasna Górę pisał też listy Stanisław M.-nie wiem czy to brat czy może tez bratanek, bo imiona w rodzinach dawniej b. często sie powtarzały. Stanisław pisał listy z Kielc (lata 50-te, tzn. ok. 1950-56).
Bracia o. Piotra Markiewicza :

1)Maksymilian - urodz. w 1866r w Kaliszu. I-sza żona : Teodozja Dudzińska urodz. w 1874r w Warszawie, zm. w 1928r w Kaliszu. Ich pierwszy syn - Lucjan Teodor-urodz. w 1893r w Warszawie. Mieli tez córkę : Jadwigę Antoninę ( 1912-1926). Wiecej dzieci na razie nie znam. Druga żoną, to : Ludwika Lesińska- Markiewicz, wdowa po bracie-Kazimierzu M.(który zm. w 1926r)

2)Kazimierz - (1870-1926) w Kaliszu. Zona, to Ludwika Lesińska. Ich dzieci to :
a)Stanisław (ur. w 1901r), który ożenił się z Władysławą Wieczorkiewicz. Mieli córkę : Marie Janinę (pozostałych dzieci nie znam).
b) Janina - urodz. w 1902r
c) Zofia - urodz. w 1905r. Wyszła za mąż za Aleksandra Jaworowicza
(ur. w 1901r)

3)Stanisław - 1875-1891 (16 lat)

4) Józef (1872-1874)
5)?
Ktoś z naszej rodziny Markiewiczów (może takze brat mego pradziadka-Wacław?) mieszkał także w Warszawie, bo wiele osób tam podróżowało. W Warszawie wziął ślub brat o. Piotra M- Maksymilian, w Warszawie urodził sie I-szy syn Maksymiliana-Lucjan Teodor M.. W Warszawie także urodził sie brat mojego dziadka -Zenon (na Pradze- w par. M. B. Loretańskiej).
Jeśli ktoś skojarzy jakiś fakty lub osoby tu podane, to bardzo proszę o pilny kontakt, bo nie wiem gdzie szukać pozostałych członków rodziny.
Oto mój adres e-mailowy : elzbietka1@autograf.pl
Będę wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę.
Elżbieta.
MARIAL.

Post autor: MARIAL. »

Dzień dobry Pani
Przypadkowo znalazłam w internecie Pani post i po przeczytaniu chcę przekazać następującą informację :druga żona Maksymiliana- Ludwika Lesińska była rodzoną siostrą mojego dziadka Wacława Lesińskiego ur.w Kaliszu. Żoną Wacława Lesińskiego była Aleksandra z Orchowskich. W Kaliszu urodziły się ich dzieci :Józefa(1901),Stefan(1904)mój ojciec,Kazimiera(1909).Wymienieni byli zatem ciotecznym rodzeństwem dla dzieci Kazimierza Markiewicza i Ludwiki z Lesińskich. Wiem ,że moje ciotki Józefa i Kazimiera utrzymywały bliskie kontakty z Janiną Markiewiczówną, która mieszkała w W-wie na ul. Niecałej oraz z Zofią Jaworowiczową ,która miała prawdopodobnie dwóch synów, którzy jeżeli żyją mają ok.80 lat.

Na tą chwilę tylko takie informacje mogę Pani przekazać.
Pozdrawiam Maria Lesińska

Ps.Z zachowanej korespondencji do mojego ojca wynika ,że Janina Markiewicz jeszcze w 60-tych mieszkała na ul.Niecałej, przyjeżdżała do Kalisza na groby zatrzymując się u moich ciotek Józefy i Kazimiery.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”