Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kann_Bogomilski_Eugeniusz

Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Mam prośbę o sprawdzenie - jeśli to nie kłopot - trzech nazwisk: 1) DUWING (Piotr - podpułkownik zm 15 IX 1861 Warszawa; jego brat Gustaw?, ich ojciec Andrzej generał -major), 2) DIETH - Karol (Carl) Albert syn Juliana ur 1842? zm 1915 Warszawa; w 1876 aptekarz w Cytadeli Aleksandrowskiej w Warszawie; Wolf (Rudolf von Wolf, pułkownik w.c.r.). Pozdrawiam Eugeniusz
Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witajpaien pisze:Witam
Pani joannayvono, czy mógłbym i ja poprosić o sprawdzenie czy w wykazach posiadanych przez Panią znajduje się nazwisko CZUCZMAJEW ?
Mirek
Mirku znalazłam nazwisko Czuczmarew a nie Czuczmajew, wpisałam je do opracowania : str. 9
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 4421#54421
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witaj Maćku...rozek19 pisze:Witam serdecznie,
Asiu (jeśli tak z wdzięczności za pomoc mogę), czy mogłabyś proszę sprawdzić w swoich wykazach nazwisko KALINOWSKI?
Generalnie interesuje mnie każda osoba o tym nazwisku z powiatu wieluńskiego w guberni kaliskiej (obecnie gmina Praszka).
Według rodzinnej wieści mój pradziadek LUDWIK KALINOWSKI miał przez 7 lat służyć w carskim wojsku, wg jednych walcząc z Japończykami, wg innych tylko przebywał we Władywostoku, a wg innych na Syberii. Mój sceptycyzm wynika z tego, że urodził się w 1869 r., ślub 1895, dzieci rodzone w latach 1895-1911. Ciężko mi wpasować w jego życie siedmioletni okres służby wojskowej.
dzisiaj wieczorem uzupełnię listę Kalinowskich w opracowaniu...
znalazłam też Kalinowskiego Jana syna Grzegorza w Gub.Kaliskiej z 1905 roku, jeżeli potrzebujesz info na jego temat napisz mi na priv. swój email...
Joanna z d. Sawicka
Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Tomku (dla Tomek1973),Tomek1973 pisze:Ktoś już szuka tej rodziny: http://rodovoyegnezdo.narod.ru/Linniche ... chenko.htmdotyczy: nazwiska Linniczenko
A tu zdjęcie Płatona Linniczenko: http://forum.vgd.ru/48/5338/0.htm
tomek
Dziękuję za te linki. Ale jest mi to znane.
A na marginesie: Skoro natknąłeś się na to nazwisko, też szukasz na rosyjskich stronach. Może ja będę w stanie Ci w czymś pomóc?
Pozdrawiam,
Agnieszka krz.enay@gmail.com
Witam
Poszukuję informacji o moim prapradziadku Józefie Dąbrowskim, o którym wiem tylko tyle, że ok. 1898 roku wrócił właśnie ze służby w armii carskiej. Pochodził ze wsi Książniczki a potem osiedlił się we wsi Zagorzany. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
@krz.enay
Agnieszko,
dziękuję za zainteresowanie. Bardzo często wrzucam nazwiska pisane cyrylicą w yandex lub google. Po prostu szlifuję i język i szukam nowych źródeł genealogicznych.
Jeśli chodzi o moje poszukiwania, to interesują mnie losy tylko i wyłącznie szeregowych carskiej armii więc internet jako źródło informacji jest całkowicie beżuzyteczny.
pozdrawiam serdecznie - tomek
Agnieszko,
dziękuję za zainteresowanie. Bardzo często wrzucam nazwiska pisane cyrylicą w yandex lub google. Po prostu szlifuję i język i szukam nowych źródeł genealogicznych.
Jeśli chodzi o moje poszukiwania, to interesują mnie losy tylko i wyłącznie szeregowych carskiej armii więc internet jako źródło informacji jest całkowicie beżuzyteczny.
Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Witajkasiac90 pisze:WitamPoszukuję informacji o moim prapradziadku Józefie Dąbrowskim, o którym wiem tylko tyle, że ok. 1898 roku wrócił właśnie ze służby w armii carskiej. Pochodził ze wsi Książniczki a potem osiedlił się we wsi Zagorzany. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
nazwisko Dąbrowski jest ujęte w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim-opracowanie , lista na bieżąco jest modyfikowana , oto link do tej strony:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... -asc.phtml
Joanna z d. Sawicka
Witaj Tomku...Tomek1973 pisze:@krz.enay
Agnieszko,
najgorsze jest to , że w księgach które posiadam , nazwiska szeregowych nie zawierają imion...i jest problem;
Joanna z d. Sawicka
Dziękuję serdecznie 
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam!
Bardzo dziękuję za sprawdzenie Kossowskich!
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Markusie - nie dziękuj jeszczeMarkus pisze:Witam!
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Twoje nazwisko wpisałam tylko z jednej księgi...być może z innych też coś jeszcze dopiszę...to jeszcze nie koniec .
Joanna z d. Sawicka
pozdrawiam,
poszukuję informacji oPiotrze Szczurkowski, rok około 1900,zołnierz Carski chyba oficer
poszukuję informacji oPiotrze Szczurkowski, rok około 1900,zołnierz Carski chyba oficer
Przepraszam,
szukam informacji,zołnierzu carskim,chyba oficer w latach 1900r,nazwisko Piotr Szczurkowski?
Jan korab Szczurkowski
szukam informacji,zołnierzu carskim,chyba oficer w latach 1900r,nazwisko Piotr Szczurkowski?
Jan korab Szczurkowski
- Marecki_Paweł

- Kontakt:
Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Witam
Czy mogę prosić o sprawdzenie Ilia (Julian) Lesiuk (okres I wojny światowej)
Dziękuję
Czy mogę prosić o sprawdzenie Ilia (Julian) Lesiuk (okres I wojny światowej)
Dziękuję
Twój pradzaid czeka abyś go zindeksował...
Przemienienia Pańskiego indexwawapp@gmail.com
Archikatedry Warszawskiej indexwawajan@gmail.com
Wszystkich Świętych indexwawaww@gmail.com
Przemienienia Pańskiego indexwawapp@gmail.com
Archikatedry Warszawskiej indexwawajan@gmail.com
Wszystkich Świętych indexwawaww@gmail.com