Baljasy na Ukrainie / Jankowscy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Baljasy na Ukrainie / Jankowscy
Witam Was serdecznie,
od kilka tygodni staram się pomóc panu Norbertowi Jankowskiemu odnaleźć dokumenty jego przodków którzy m. in. mieszkali w Kolonii Bryńsk (Lidzbark Welski), Boleszynie i Sugajnie (dawny powiat brodnicki).
Odkryłam akt pierwszego małżeństwa przodka Melchiora Jankowskiego w księdze Kościoła Katolickiego Boleszyna (na prawej stronie całkiem na dole):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=310222
Informację o rodzicach Melchiora
Grzegorza Jankowskiego i Marianny Szweckiej
tłumaczyłam sobie tak że mieszkali w miejcowości Baljasy na Ukrainie. Ale co to znaczy z tymi "3000 km" (albo to może nie były km) i Kijowem?
Jeśli to są te Baljasy których znalazłam i którzy już nie istnieją to Kijów jest kawał drogi stamtąd.
Czy w tych okolicach mieszkali Polacy?
Sama nie wiem jak i co dalej i byłabym wdzięczna za każdy pomysł.
od kilka tygodni staram się pomóc panu Norbertowi Jankowskiemu odnaleźć dokumenty jego przodków którzy m. in. mieszkali w Kolonii Bryńsk (Lidzbark Welski), Boleszynie i Sugajnie (dawny powiat brodnicki).
Odkryłam akt pierwszego małżeństwa przodka Melchiora Jankowskiego w księdze Kościoła Katolickiego Boleszyna (na prawej stronie całkiem na dole):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=310222
Informację o rodzicach Melchiora
Grzegorza Jankowskiego i Marianny Szweckiej
tłumaczyłam sobie tak że mieszkali w miejcowości Baljasy na Ukrainie. Ale co to znaczy z tymi "3000 km" (albo to może nie były km) i Kijowem?
Jeśli to są te Baljasy których znalazłam i którzy już nie istnieją to Kijów jest kawał drogi stamtąd.
Czy w tych okolicach mieszkali Polacy?
Sama nie wiem jak i co dalej i byłabym wdzięczna za każdy pomysł.
Carolina
Kurts und Teresas Tochter
Otto Gustavs und Marias bzw. Feliks' und Jadwigas Enkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
Adolfs und Wilhelmines bzw. Johanns und Marias bzw. Stefans und Stefanias bzw. Jans und Gertrudas Urenkelin
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Baljasy na Ukrainie / Jankowscy
W nazwie wsi litery j chyba nie ma, zobacz jak inaczej ksiądz zapisuje słowo conjugum.Carolina pisze: tłumaczyłam sobie tak że mieszkali w miejcowości Baljasy na Ukrainie. Ale co to znaczy z tymi "3000 km" (albo to może nie były km) i Kijowem?
Patrzę na pierwsze słowo w tej rubryce i następne (strictissime) - nie podobne? Może ksiądz tak zapisywał podwójne s?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Witam Krystyno,
próbowałam wcześniej szukać miejscowości "Balassy" tak jak ksiądz pisze ale nic nie wyskakowało i przez to że tam pisało "Kiiovia" to myślałam że może się uda znaleźć czegoś pisząc "Balassy" po rosyjsku Баляси i wtedy własnie wyskakiwała wieś na Ukrainie ... tylko że daleka od Kijowa ... więc moje pytanie.
Dzięki za odpowiedź!
próbowałam wcześniej szukać miejscowości "Balassy" tak jak ksiądz pisze ale nic nie wyskakowało i przez to że tam pisało "Kiiovia" to myślałam że może się uda znaleźć czegoś pisząc "Balassy" po rosyjsku Баляси i wtedy własnie wyskakiwała wieś na Ukrainie ... tylko że daleka od Kijowa ... więc moje pytanie.
Dzięki za odpowiedź!
Carolina
- Krystyna.waw

https://www.google.pl/maps/place/Balyas ... 5053?hl=pl
Баляси - Balyasy, Balysy (Czernihów)
Od Kijowa to - w zależności od trasy - 270 - 310 km, czyli trójka w liczbie jest
Tutaj też ok. 300 km od Kijowa - Balyasne, Obwód połtawski
Ten Kijów też taki zamazany...
Баляси - Balyasy, Balysy (Czernihów)
Od Kijowa to - w zależności od trasy - 270 - 310 km, czyli trójka w liczbie jest
Tutaj też ok. 300 km od Kijowa - Balyasne, Obwód połtawski
Ten Kijów też taki zamazany...
Krystyna
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Nie wiem jakich lat dotyczy metryka ale wiem, że odległościami nie ma się co przerażać. Najstarsza siostra mego dziadka urodziła się w końcówce XIX wieku w Lubieniu Kujawskim, brat w 1901 w Kiwercach a dziadek w 1904 w Odessie.
O pradziadku mówię pędziwiatr, bo nawet jak wrócił do Polski po 24 latach wędrówki po Ukrainie, to jeszcze a to okolice Białegostoku, Warszawy a w końcu Lublin i Bełżyce.
O pradziadku mówię pędziwiatr, bo nawet jak wrócił do Polski po 24 latach wędrówki po Ukrainie, to jeszcze a to okolice Białegostoku, Warszawy a w końcu Lublin i Bełżyce.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
@ Krystyna
A może to oznacza 3 stare "Meilen" po łacińsku? To byłoby jakieś 22-23 km od Kijowa?
@ Grażyna
No wiem
Miałam też takiego dziadka który wędrował po całej Polsce ... jak by się nie znało jego historię rodzinną to w życiu nikt mógłby odnaleźć informacje o nim.
Mnie tylko denerwuje ten łaciński bo nie wiem czy "milliaribus" teraz znaczy 1000 czy nie. W tej chwili mi się wydaje raczej nie ...
A może to oznacza 3 stare "Meilen" po łacińsku? To byłoby jakieś 22-23 km od Kijowa?
@ Grażyna
No wiem
Mnie tylko denerwuje ten łaciński bo nie wiem czy "milliaribus" teraz znaczy 1000 czy nie. W tej chwili mi się wydaje raczej nie ...
Carolina
- Krystyna.waw

milliaribus - na dwoje babka wróżyła
https://worldofdictionary.com/dict/lati ... g/milliare
Czyli może tylko 3 mile...
O ruchliwości mojego pra..: urodzony na Lubelszczyźnie, studia (do 1896) w Charkowie, praca w Baku (dziś Azerbejdżan), na Białorusi i potem Lubelskie.
1913 ślub w Nowym Jorku
https://worldofdictionary.com/dict/lati ... g/milliare
Czyli może tylko 3 mile...
O ruchliwości mojego pra..: urodzony na Lubelszczyźnie, studia (do 1896) w Charkowie, praca w Baku (dziś Azerbejdżan), na Białorusi i potem Lubelskie.
1913 ślub w Nowym Jorku
Krystyna