Nazwisko: Arent I Arendt

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1827&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Ziniewicz_Janina

Post autor: Ziniewicz_Janina »

Moja prababka nazywała się Arendt, mam dokument z 1836 roku w którym jest wymieniony mój pra pra pradziadek, Katarzyna
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tomaszi »

Właśnie wróciłem z AP Starachowice gdzie wertowałem księgi USC parafii Wąchock z lat 1830-1870. Nazwisko Arendt pojawia się w tym zasobie kilkakrotnie.
mgorecka

Sympatyk

Post autor: mgorecka »

Witam,

Moja praprababka nazywała się Elżbieta Gorecka z domu Arndt (c. Kazimierza Arndt z Maryanny Smuterowicz) ur. w Jaranowie pow.radziejowski ok 1823r.

Poszukuję informacji o reszcie rodziny Arndt.

Małgosia
arletaso

Sympatyk
Ekspert

Post autor: arletaso »

Witam,
indeksuję właśnie parafię Goręczyno. Nazwisko Arendt-Arent jest w tej parafii dosyć popularne.

pozdrawiam
Arletta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Witam,
1. August Arent , we wsi swej dziedzicznej Radwaniu zamieszkały w 1819 roku.
Akt pochodzi ze Starego Miasta pod Koninem.
Możliwe, że jest to August Wilhelm Arndt herbu Puchacz, jego żona Henrietta Katarzyna Fergusson Tepper i ich syn Paweł Dawid.
2. Karol Arndt, burgrabia poznański w 1751 roku.
Czyli wszystkie drogi prowadzą do Wielkopolski
Z uśmiechem
Bożenna
mgorecka

Sympatyk

Post autor: mgorecka »

:) wiem, że są 2 rodziny ziemiańskie Arndt (opisane m.in. u Sęczys). problem polega na tym, że nie mam pojęcia, która jest TĄ. Niestety ta część rodziny jest mało obecna w podaniach rodzinnych.

W każdym razie dziękuję za tropy.

Serdecznie pozdrawiam,

Małgosia
snemelk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: snemelk »

Mam zdjęcia starych grobów z terenu Kujaw z nazwiskiem Arendt.Zainteresowanych proszę o kontakt. Klemens z Elbląga
gosiawegner

Post autor: gosiawegner »

Witam,w metrykach mojej rodziny Arentowie wystepuja jako chrzestni i świadkowie ,są to okolice Zgierza.Metryki były tłumaczone na Forgenie,pozdrawiam Małgorzata Wegner-sikorka
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Nazwisko Arent znajduje się także w parafii Św.Aleksandra np.w 1857 zmarł Marcin Arent mają 1 miesiąc.Rodem z Warszawy

Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
MarekArendt

Re: Nazwisko: Arent I Arendt

Post autor: MarekArendt »

Aga102 pisze:Nazywam się z domu Arent. Mój ojciec Stanisław Arent (ur. 8 czerwca 1946 roku) miał ojca Stanisława ( ur. ok. 1887 roku). Podobno dziadek miał jeszcze dwóch braci z których jeden wyjechał po II wojnie światowej do Wrocławia, drugi mieszkał w Przykonie pod Turkiem. Szukałam w księgach gminnych pobliskiego Władysławowa i odszukałam Józefa Arent mieszkańca wsi Russocice żyjącego tam w II poł. XIX wieku. Z tych strzębków danych wnioskuję, że moi pradziadkowie byli przybyszami z terenów Niemiec w pocz. XIX wieku. którzy mocą reform Druckiego - Lubeckiego szukali w Kongresówce lepszego jutra dla wykonawców rzemiosł.
Witaj Aga, jestem wnukiem Leopolda Arendt ur. we Lwowie w 1901 roku. Wiem, że Dziadek miał braci. Po wojnie wyjechał z całą rodziną do Wrocławia. Wiem, że miał pod Poznaniem młyn. Mój ojciec nazywał się Leopold Stanisław Arendt. Może coś w tym jest? Daj znać. Pozdrawiam. Marek Arendt
MarekArendt

arletaso pisze:Witam,
indeksuję właśnie parafię Goręczyno. Nazwisko Arendt-Arent jest w tej parafii dosyć popularne.

pozdrawiam
Arletta
Witam, nigdy nie przypuszczałem, że noszę dość popularne nazwisko. Czy mogę prosić o podanie danych dot. tego nazwiska? Z góry dziękuję.
Marek Arendt
arletaso

Sympatyk
Ekspert

Post autor: arletaso »

Witaj Marku
powiedz, proszę o jakie konkretnie dane Ci chodzi. Twoje nazwisko przewija się w Goręczynie praktycznie we wszystkich księgach. Nie jestem w stanie wypisywać Ci wszystkich wpisów. Jeśli podasz jakieś imiona czy daty będę mogła je sprawdzić.
pozdrawiam
Arletta
MarekArendt

arletaso pisze:Witaj Marku
powiedz, proszę o jakie konkretnie dane Ci chodzi. Twoje nazwisko przewija się w Goręczynie praktycznie we wszystkich księgach. Nie jestem w stanie wypisywać Ci wszystkich wpisów. Jeśli podasz jakieś imiona czy daty będę mogła je sprawdzić.
pozdrawiam
Arletta
Witam Arletta, dziękuję za szybką odpowiedz. Moje zainteresowanie sprowadza się do imion: Leopold, Józef i Stanisław Arendt. Okres 1870 - 1910. Trzymam kciuki za owocne poszukiwania. Szkoda, że mieszkam tak daleko od Polski. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”