T: Jozefa Topolnicka -poszukuje informacji
Poszukuje informacji popartych dokumentami/nie wiem gdzie moglabym szukac/ o Jozefie Topolnickiej urodzonej prawdopodobnie w 1857r, zonie Edwarda Soboty.
Topolnicka Józefa - poszukuję informacji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Karnawalska_Ewa

- Krystyna.waw

Mogłabyś szukać danych w akcie zgonu, choć akt ślubu byłby lepszy.
Co wiesz o tej rodzinie,
- gdzie mieszkali, gdzie rodziły się ich dzieci?
- wędrowali czy rolnicy trzymający się jednej okolicy?
Tych samych odpowiedzi brak dla nazwiska Cimbor - twoj inny post
Co wiesz o tej rodzinie,
- gdzie mieszkali, gdzie rodziły się ich dzieci?
- wędrowali czy rolnicy trzymający się jednej okolicy?
Tych samych odpowiedzi brak dla nazwiska Cimbor - twoj inny post
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Karnawalska_Ewa

Dziekuje za szybka informacje.Edwartd Sobota to dziadek mojej babci ,z tej strony wiem duzo z zapiskow rodzinnych,/buduje drzewo genealogiczne na My Heritage/,ale o jego zonie Jozefie Topolnickiej nigdzie nie moge znalezc dokumentow / i nie wiem gdzie moglabym poszukac/.Docieraja do mnie rozne informacje ale nie poparte dokumentami.Dlatego tutaj zwracam sie o pomoc.
-
kkrasinski

-
Karnawalska_Ewa

Edward Sobota wraz zona Jozefa Topolnicka mieszkali na kresach wsch. prawdopodobnie w Stanislawowie .Mam informacje ,ze byc moze Jozefa jest z rodziny Topolnickich herbu Sas ale to nie jest potwierdzone dokumentami a takie chcialabym zobaczyc, bo moze byc tez tylko zbieznosc nazwisk.Nie wiem kim byli rodzice Jozefy i skad pochodzili.Nie wiem gdzie moge szukac metryk z Kresow.
-
Arek_Bereza

We wszystkich Twoich wątkach jest ten sam sposób prowadzenia poszukiwań, gdzieś od środka lub od końca bez podbudowy faktograficznej. Zacznij inaczej. Narysuj swoje drzewko najprostrze powiedzmy do pradziadków i opisz je datami urodzeń, małżeństw i śmierci oraz miejscami tych zdarzeń. Jak uzupełnisz, pójdź dalej. Słowo Kresy to ocean
Ale możesz oczywiście założyć konto na myheritage i odpisać to co wpisali (znaleźli) tam inni ryzykując, że bzdury wpisali. lub nawiązać z nimi kontakt.
np., że Edward Sobota urodził się we Lwowie a Józefa Topolnicka w Kołomyi, że ich dzieci rodziły się w Gródku Jagiellońskim a ich córka Józefa urodzona w Gródku wzięła ślub w Stanisławowie z Tadeuszem Hendrychowskim, i że ta para miała córkę Jadwigę (po mężu Ciombor), która urodziła się w Gwoźdźcu a jej z kolei córka to Krystyna po mężu Karnawalska ur 1926 Stanisławów (zmarła 2001 we Wrocławiu).
Ale możesz oczywiście założyć konto na myheritage i odpisać to co wpisali (znaleźli) tam inni ryzykując, że bzdury wpisali. lub nawiązać z nimi kontakt.
np., że Edward Sobota urodził się we Lwowie a Józefa Topolnicka w Kołomyi, że ich dzieci rodziły się w Gródku Jagiellońskim a ich córka Józefa urodzona w Gródku wzięła ślub w Stanisławowie z Tadeuszem Hendrychowskim, i że ta para miała córkę Jadwigę (po mężu Ciombor), która urodziła się w Gwoźdźcu a jej z kolei córka to Krystyna po mężu Karnawalska ur 1926 Stanisławów (zmarła 2001 we Wrocławiu).