Panie Witku, co to jest wybraniectwo wiem doskonale już dawno, komu je zawdzięczamy, na czym polegało itd.
Co do mojego konkretnego przypadku napisałem dokładnie o co mi chodzi, ale dobrze, powtórzę ściślej, proszę bardzo forumowiczów o informacje zawarte w przywileju nadanym 21 grudnia 1767 roku przez Najjaśniejszego króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, a oblatowanego 16 kwietnia 1768 roku w grodzie piotrkowskim (chodzi o Piotrków Trybunalski), przywilej został nadany Michałowi Wiśniewskiemu, na mocy którego ów Michał otrzymał łan wybraniecki we wsi Obrów, oraz Kazimierzowi Myszkowskiemu, staroście kiełczygłowskiemu, Myszkowski otrzymał na mocy przywileju 1 łan wybraniecki we wsi Kiełczygłów, obie wsie były w ówczesnej Rzeczypospolitej w województwie sieradzkim, powiecie radomszczańskim starostwie kiełczygłowskim, podałem wszystkie informacje jakie posiadam. Podejrzewam, że ten przywilej powinien być w dziale Metryki Koronne.
Teraz napiszę co chciałbym wiedzieć z tego przywileju; interesuje mnie wszystko co dotyczy mojego przodka czyli Michała Wiśniewskiego, dodam, że te informacje powinny być w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie.
Dodam, że zwracam się do osób które chcą mi pomóc i poruszają się dobrze w temacie AGAD-u w Warszawie
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
pozdrawiam,
Kamil
PS do Łucji. Ja zawsze myślałem, że na tym forum ludzie pomagają sobie bezinteresownie i słowo rewanż jest na tym forum obce, ale widzę, że forum się zmieniło, ale dobrze. Proszę sobie przeczytać moje posty tam może Pani znajdzie coś co Panią zadowoli