Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Kwerenda w Wojskowym Biurze Historycznym w Warszawie

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowni Państwo.

Przeszukiwałem bazy danych CAW. Oczywiście Eysymontów.

Znalazłem te same osoby w kilku miejscach, które tam traktuje się jako osoby różne. Jak przekonać, że dana osoba jest niepodrabialna? Tacy sami rodzice, to samo miejsce urodzenia i data tegoż zdarzenia?

W bazie innej o ofiarach wojny nie chcą uznać aktu śmierci kapitana Tadeusza Eysymonta. Tak samo w bazie o PW. Czy oni muszą być aż tak kostyczni?

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Aby przekonać się,że Eysymont to ten ,który szukałeś według mnie powinieneś sprawdzić nazwisko rodowe matki.
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Dzień Dobry,
Zwracam się z prośbą, czy ktoś z Państwa najbliższym czasie wybiera się do CAW. Poszukuje dokumentów dwóch najbliższych osób mej rodziny. Pierwszej osoby jest to dokument z „Kolekcji Akt personalnych i odznaczeniowych”, zaś druga osoba z „Kolekcji Akt żołnierzy polskich powracających z Polskich sił zbrojnych na zachodzie 1945-1948”. Znam dokładne numery dwóch sygnatur. Bardzo proszę o wiadomość przez WP.

Piotr
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

można zamówić skany on-line, są formularze na stronie WBH (Wojskowe Biuro Historyczne) kilka dni temu wysłałam zamówienie
pozdrawiam
BasiaS
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

To chyba nowość że względu na Covid, bo z tego co mi wiadomo, jeszcze jakiś czas temu nie było to możliwe. Dobra okazja to wykorzystać.

Pozdrawiam
Tomasz
Lubryk

Sympatyk
Adept

Post autor: Lubryk »

sbasiacz pisze:można zamówić skany on-line, są formularze na stronie WBH (Wojskowe Biuro Historyczne) kilka dni temu wysłałam zamówienie
Hej,

jeśli to nie problem będę wdzięczny za informację jak szybko zrealizowali zamówienie i jaki był koszt skanów :)

Pozdrawiam,

Łukasz :)
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

sbasiacz pisze:można zamówić skany on-line, są formularze na stronie WBH (Wojskowe Biuro Historyczne) kilka dni temu wysłałam zamówienie
Pani BasiuS, czy skorzystałaś z formularza:"Zlecenie na odpłatne wykonanie usługi reprografii (skanu)" ?

Piotr
Zofia_Brzeska

Sympatyk

Post autor: Zofia_Brzeska »

Ja napisałam odręczne pismo w którym wyłuszczyłam o co mi chodzi (miałam sygnatury akt). Wysłałam listem poleconym. Czekałam dość długo (kilka miesięcy). Zamówione materiały dostałam na płycie za symboliczną opłatę.
Z. B.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

33szuwarek pisze:
Pani BasiuS, czy skorzystałaś z formularza:"Zlecenie na odpłatne wykonanie usługi reprografii (skanu)" ?

Piotr
trzeba wypełnić 3 formularze:
1.Zgłoszenie
4.rewers
6.repro_skan
pozdrawiam
BasiaS
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

sbasiacz pisze:
33szuwarek pisze:

Piotr
trzeba wypełnić 3 formularze:
1.Zgłoszenie
4.rewers
6.repro_skan
Co wpisać w pierwszej pozycji - wykonanie usługi skanu do pisma nr:

Wojtek
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

cytuję pismo, które otrzymałam od WBH po nieprawidłowym zamówieniu:
"uprzejmie informuję, iż kopie całych jednostek archiwalnych akt personalnych, których sygnatury dostępne są w wyszukiwarce na stronie internetowej Archiwum, można uzyskać bez konieczności wizyty w Archiwum, na podstawie ważnego "Zgłoszenia użytkownika zasobu archiwalnego" oraz poprawnie wypełnionego rewersu i zlecenia na odpłatne wykonanie usługi reprografii podpisanego własnoręcznie (Załączniki Nr 1, 4, 5 lub 6 do Regulaminu). Powyższe formularze należy wypełnić w Wordzie (z klawiatury), wydrukować, podpisać, zeskanować i przysłać na adres wbh.pracownia@ron.mil.pl. Koszt wykonania 1 strony kserokopii czarno-białej formatu A-4 wynosi 2.00 zł. natomiast skan 1 strony A-4 to ok. 3.60+-zł. w zależności od wielkości pliku. Liczba dokumentów w teczkach wiadoma jest dopiero po ich zamówieniu z magazynu. Przy wypełnianiu rewersów w przypadku akt personalnych i odznaczeniowych nazwą zespołu jest Nazwisko i imię oraz data urodzenia osoby, której dotyczą akta. Sygnatury, które nie są wpisane do bazy ustala się na podstawie skanów kartoteki w zależności od rodzaju akt: akta personalne – numer z karty poprzedzony literami AP, akta odznaczeniowe – skrót nazwy odznaczenia oraz oznaczenia cyfrowe z karty (w przypadku Krzyża i Medalu Niepodległości skrót i data zarządzenia Prezydenta RP, odrzucone wnioski – skrót: Odrzuc. oraz data z pieczątki; dalej nazwisko i imię zamawiającego, data zamówienia, podpis zamawiającego. Rewers wypełniamy na każdą jednostkę archiwalną oddzielnie. W części B rewersu powtarzamy to co w części A. Podobnie w zleceniu na reprodukcję w przypadku akt personalnych oprócz sygnatury podajemy imię i nazwisko osoby, której dotyczy teczka. W przypadku nazwiska Bukar Karol ur. 1898 r. sygnatura to „Odrzuc. 09.05.1938”.

Po wykonaniu usługi prześlemy do Pana na e-mail polecenie zapłaty, następnie po uregulowaniu należności zlecenie wraz z fakturą zostanie przesłane pocztą na wskazany adres. Nie wysyłamy kopii dokumentów pocztą elektroniczną. Okres wykonywania usługi, bez konieczności osobistego przyjazdu i zamówienia w Pracowni Naukowej WBH CAW, trwa ok. miesiąca (w zależności od liczby nadsyłanych zleceń).
pozdrawiam
BasiaS
Kulik_Urzykowska_K

Sympatyk

Post autor: Kulik_Urzykowska_K »

A co z kwerendami genealogicznymi, jeśli nie znamy sygnatury. Na druku formularz kwerendy jest napisane, że nie wykonują kwerend genealogicznych. Czy ktoś wie, czy to się zmieniło? Czy ma sens zlecić kwerendę o ustalenie przebiegu służby wojskowej pradziadka on-line bądź pocztą tradycyjną?
pozdrawiam wszystkich
Katarzyna
EwaMaria

Sympatyk

Post autor: EwaMaria »

Witam.W skanach kartoteki znalazłam fiszkę z nazwiskiem i adresem mojego dziadka .Tuż pod nazwiskiem dopisano długopisem numer 61001.Co oznacza ten numer ? Proszę o pomoc.Ewa.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

a nie prościej zadzwonić tam i zapytać?
pozdrawiam
BasiaS
Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

EwaMaria pisze:Witam.W skanach kartoteki znalazłam fiszkę z nazwiskiem i adresem mojego dziadka .Tuż pod nazwiskiem dopisano długopisem numer 61001.Co oznacza ten numer ? Proszę o pomoc.Ewa.
sygnatura akt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”