Julia Neuć (неуч) ?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mysliwiec_maciek

Sympatyk

Julia Neuć (неуч) ?

Post autor: mysliwiec_maciek »

Mam pytanie czy ktos z Was spotkal sie z nazwiskiem Neuć?
Tak wedle rodzinnych podań nazywała się z domu Julia Markiewicz, żona Nikodema Markiewicza, ojca Marii (1898-1984 po męzu Rozmianiec) Augustyna (1903-1977), Wiktora (1906-1971). Wszystko to dzialo sie na terenach dzisiejszej Litwy i Białorusi. W latach 30. Wiekszosc dzieci przeniosla sie na dzisiejsze tereny Polski.

Poszukuję informacji, czy możliwe, ze Neuć to nazwisko. Jedna osoba z Rosji powiedziała mi, ze występuje to jako nazwisko, ale rzadko. Niestety nie mam żadnych dokumentów potwierdzających, że tak się nazywała i nie wiem nawet gdzie szukać.

W akcie urodzenia Wiktora Markiewicza z 1906 w Dzierkowszczyznie (dzisiejsza Białoruś) jako matka pojawia się Julia ale bez podnaego nazwiska. Podobno pózniej rodzina przeniosła się doŚwięcian lub Podbrzezia, ale niestety nie mam potwierdzeń :(

z góry dzięki za pomoc!
maciek
Ostatnio zmieniony wt 08 wrz 2020, 16:30 przez mysliwiec_maciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Julia Neuć (неуч) ?

Post autor: pdanielak »

A tak bardziej po polsku moglbys to napisac…oraz jakiego rejonu Polski to dotyczy…

Piotr
mysliwiec_maciek

Sympatyk

Julia Neuć (неуч) ?

Post autor: mysliwiec_maciek »

Dzięki. Poprawilem
Górska_Aleksandra

Nikodem Markiewicz, Julia z Neuciów

Post autor: Górska_Aleksandra »

Julia z Neuciów i Nikodem Markiewicz to moi pradziadkowie. Przesyłam wiadomość na pw :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”