Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
cyganmokotow

RE: Kwerenda w Wojskowym Biurze Historycznym w Warszawie
Witam co trzeba wpisać w polu określenie materiałów archiwalnych i tematu
Pozdrawiam Michał Możdżonek
Pozdrawiam Michał Możdżonek
Ja mam zawsze wpisane "Akta personalne dot. osób z rodzin X, Y, ... i osób spokrewnionych. Dane potrzebne wyłącznie do własnych poszukiwań genealogicznych.". Nie wiem, czy jest to jakieś super poprawne, ale działa
.
Pozdrawiam,
Artur
Pozdrawiam,
Artur
-
elizamathia

Czołem,
proszę o pomoc osoby, które korzystały z tego archiwum w interpretacji sygnatur, których jeszcze nie ma w bazie.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e25b7efdfed92106
syg. 20/11219, również w górnym lewym, wskazuje na syg. nadania medalu, pieczątki nadania są na odwrocie, czyli: data ogłoszenia, MN
syg. 20/4562 i ten sam kolor pióra po lewej co adnotacja o odrzuceniu, wskazuje na syg. uprzedniego odrzucenia, czyli data, Odrzucone
syg. 18317, i tu nie wiem co to jest, być może akta personalne (AP), być może nie. Czy wystarczy, że wpiszę imię nazwisko i ten numer na kolejnym rewersie?
Dziękuję
Eliza
proszę o pomoc osoby, które korzystały z tego archiwum w interpretacji sygnatur, których jeszcze nie ma w bazie.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e25b7efdfed92106
syg. 20/11219, również w górnym lewym, wskazuje na syg. nadania medalu, pieczątki nadania są na odwrocie, czyli: data ogłoszenia, MN
syg. 20/4562 i ten sam kolor pióra po lewej co adnotacja o odrzuceniu, wskazuje na syg. uprzedniego odrzucenia, czyli data, Odrzucone
syg. 18317, i tu nie wiem co to jest, być może akta personalne (AP), być może nie. Czy wystarczy, że wpiszę imię nazwisko i ten numer na kolejnym rewersie?
Dziękuję
Eliza
Eliza
-
Sroczyński_Włodzimierz

zadzwoń do pracowni naukowej CAWu
ale tak - przechodzili (czyli więcej niż akceptowali) w rewersach kartoteki jako sygnaturę imię i nazwisko
ale tak - przechodzili (czyli więcej niż akceptowali) w rewersach kartoteki jako sygnaturę imię i nazwisko
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
elizamathia

Otóż tak zrobię, zadzwonię tam, choć też myślę że imię i nazwisko będzie ok, chyba że teczki nie ma, bo literka M jeszcze nieopracowana. Dzięki
Eliza
Uaktualnienie: może się komuś przyda, za 18 skanów zapłaciłam ok. 30 zł włącznie z wysyłką płyty, sygnatury podałam jak w moim poście wyżej. Czas oczekiwania 5 tygodni.
Eliza
Uaktualnienie: może się komuś przyda, za 18 skanów zapłaciłam ok. 30 zł włącznie z wysyłką płyty, sygnatury podałam jak w moim poście wyżej. Czas oczekiwania 5 tygodni.
Czy ktoś kojarzy w jaki sposób dowiedzieć się pełną sygnaturę, jeśli na skanie z kartoteki jest tylko numer, ale absolutnie niejasne, jaki to zespół. Przykładowo https://wbh.wp.mil.pl/c/scans/kartoteki ... n_0604.jpg
W jaki sposób takie coś zamawiać? Chyba nie jest to ani AP, ani odrzuc, ani żaden Krzyż Niepodległości, ale w takim razie, skąd mam wiedzieć, co to jest?
W jaki sposób takie coś zamawiać? Chyba nie jest to ani AP, ani odrzuc, ani żaden Krzyż Niepodległości, ale w takim razie, skąd mam wiedzieć, co to jest?
Andrzej
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Chodzi mi nie tyle o tego konkretnie Bogdana Ilińskiego, ile o to, jak w takich przypadkach dowiedzieć się dokładną sygnaturę, typu I.481.B.827 czy I.482.96-9448 i w jaki sposób złożyć zamówienie?Tomasz_Lenczewski pisze:Moim zdaniem to jest AP, bo przecież Bogdan Iliński otrzymał promocję na ppor. rez. art.
Może i AP (chociaż awans tej konkretnej osoby na podporucznika nie oznacza przecież, że nie może mieć swej teczki w jakimkolwiek innym zbiorze niż AP), ale zbiór AP obejmuje przynajmniej kilkanaście kolekcji i zespołów (Krzyż Walecznych, Krzyż Niepodległości, VM itd itp), a tutaj (i w wielu innych miejscach kartoteki) mamy po prostu coś w rodzaju cyferki "70". Czasami zdarza się, że w kartotece jest na fiszce kilka takich cyferek (sygnatur) pozakreślanych i także bez nazwy zepołu, co jest nieco frustrujące.
A jaką sygnaturę podawał Pan składając zamówienie? Ciekawi mnie to również z praktycznej strony, w jaki sposób pracownicy będą szukać jakiejś teczki, jeśli składając zamówienie podam numer teczki powiedzmy "70", ale nie podam żadnego zespołu?Tomasz_Lenczewski pisze:Zamawiałem podobne teczki.
Czy najprościej w takim przypadku jest po prostu podać link do fiszki?
Andrzej
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Tomasz_Lenczewski pisze:Wpisałbym AP 70. W wypadkach wątpliwych pisałem do informacji, nie pracowni
Dziękuję za pomoc!moorindal pisze:Mi na informacji przekazali (telefonicznie, od ręki), że w takich sytuacjach numer "70" wystarczy jako sygnatura, a nazwa zespołu imię nazwisko z datą ur. (jeśli jest). Zrealizowali mi zamówienie już dwa razy, więc na pewno wystarczy
Andrzej
-
MarcinBulaga

Serwus,
Czy ktoś z Państwa orientuje się co wybrać żeby otrzymać dokumenty w jak najlepszej jakości? Otrzymałem ksero dokumentów ale wygląda to dość marnie, wielu rzeczy nie da sie odczytać, fotografię zamieszczone w aktach są mocno niewyraźne.
Chciałbym zamówić te dokumenty ponownie tyle że w lepszej jakości, co powinienem wybrać. Ostatnio otrzymałem 50 stron dokumentacji ksero a odnalazłem jeszcze jednego członka rodziny którego akta są w archiwum i przy okazji chciałbym je zamówić razem z resztą.
Z jakimi muszę się liczyć kosztami w przybliżeniu.
Czy ktoś z Państwa orientuje się co wybrać żeby otrzymać dokumenty w jak najlepszej jakości? Otrzymałem ksero dokumentów ale wygląda to dość marnie, wielu rzeczy nie da sie odczytać, fotografię zamieszczone w aktach są mocno niewyraźne.
Chciałbym zamówić te dokumenty ponownie tyle że w lepszej jakości, co powinienem wybrać. Ostatnio otrzymałem 50 stron dokumentacji ksero a odnalazłem jeszcze jednego członka rodziny którego akta są w archiwum i przy okazji chciałbym je zamówić razem z resztą.
Z jakimi muszę się liczyć kosztami w przybliżeniu.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Marcin Bulaga
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
-
Hirs_Jakub