Rzeszowska prowincja -nazwy miejscowości

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Problem email z USA, jak pomóc z firewall w open free room?

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Na początek spróbujcie odpowiadając na list nie kożystac w tytule z re: coś tam .
Czyli jak klikacie odpowiedz zmieniajcie tytuł listu kasując re: .poprostu tytuł i np na końcu 1l, 2 , itd.Najczęsiej programy Anty spamowe re: na poczatku tytułu listu traktują jako spam .
Czyli Np 1 list nazywał sie
Pomocy odpowiadając dostajemy tytuł Re:pomocy,
kasujcie Re: i piszcie pomocy2 ,itd znumerem na końcu.
Mam nadzieje ,że to trochę pomoze przynajmniej przy przesyłkach w polsce zwłaszcza na WP.pl

Co do niemożnosci otworzenia pliku to czasami poczta = portal zmienia rozszerzenie pliku
Jeśli spodziewacie się dokumentu to rozszerzenie powino być np .doc jeślijest inaczej portalgo zmienił to
spróbujcie zmienic go po zapisaniu na dysk.
Chyba,że poprostu nie macie programu do otwożenia pliku często przy wideo aparaty zapsą je w formacie mov a do tego potrzeba programu z Mc OS makintosz
janek
fturas
podajcie może jakie pliki się nie otwierają
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Swego czasu miałem problem z wszystkimi listami z wp.pl. Nic nie dochodziło.
Inernet serwis mam z firmy Verizon i oni właśnie traktowali te nieszczęsne wp.pl jako spam. Zacząłem do nich pisać i wydzwaniać no i coś tam w końcu zrobili. Dostaje teraz korespondencje z wp.pl bez problemu.
Może właśnie osoby zaineresowane powinne to zrobić? Pisać, dzwonić, dawać znać. Samo się przecież nie zrobi.
Pozdrawiam z upalnego Teksasu
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Adalbertus

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Adalbertus »

Już się wszystko wyjaśniło :) Podaję do ogólnej wiadomosci jako przykład trudności, które występuja w kontaktach z Amerykanami, poszukującymi swych przodków. Dostałem dzisiaj do przetłumaczenia świadectwo chrztu, wydobyte z bankowego skarbca, gdzie rodzina je przechowuje. I co się okazało :
- to nie jest prowincja rzeszowska, tylko miejscowość
Rzeszotary - Chwały
parafia Rościszewo
gubernia Płocka
ujezd -Sierpc.
Dalsze poszukiwania rodzina może sobie prowadzić w Archiwum w Płocku, gdzie metrykalia z tej parafii są przechowywane.
Pozdrawiam wszystkich
Wojtek Beszczyński
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Wojtku,
No to "Chapeau bas" idzie do Andrzeja, viviat Siemianowice Śląskie!, no cóż, bezbłędnie wyczuł, że chodzi o Rzeszotary-Chwały.
A teraz postaramy się udzielić rodzinie amerykańskiej pewnej odpowiedzi (choć psiatreć, znowu nie podali swojego rodzinnego nazwiska z tych Rzeszotar, i zmuszony byłem przekopać całą ks. telef. :)
RZESZOTARY-CHWAŁY, w dużym skrócie:
Stara wieś z rodowodem szlacheckim, serce Mazowsza i Polski, wg spisu 1827 roku licząca 25 dymów i 262 dusz, ok. 1880 roku licząca 26 dymów i 187 dusz, gmina i parafia Rościszewo, kościół stary, wystawiony w 1781 roku przez Benedykta Jeżewskiego generała wojsk koronnych, świecony w 1785 roku.
Żyją dotychczas tam rodziny (cierpliwie wypisałem z książki telefonicznej):
Ciesielski (Henryk z rodziną)
Dziurlikowski (Witold...)
Gawlik (Marianna...)
Gole(m)biewski (Marianna...)
Jaworski (Henryk i Józef...)
Konopiński (Piotr...)
Kotarski (Jan...)
Kowalski (Krystyna...)
Kuczborski (Krzysztof...)
Ludwiczak (Stanisław...)
Moszczyński (Jerzy...)
Nowakowski (Leszek...)
Rajkowski (Roman...)
Siemiątkowski (Marzena...)
Szatkowski (Piotr...)
Szawłowski (Piotr...)
Szczepański (Jan...)
Traczyk (Tadeusz...)
Turowski (Stanisław...)
Wojdziański (Małgorzata)
Wojnowski (Jerzy...)
Wróblewski (Jan...)
=
Widać przepiękne stare nazwiska szlachty zagrodowej z dawnych wieków, straciły one wszelkie tytuły w XIX wieku pod zaborem rosyjskim, jak większość polskich rodzin w czasie trzech zaborów i zaborców. Były też przyczyny ekonomiczne. Aż prosi się o ratowanie przed zapomnieniem historii tych starych polskich szlacheckich i chłopskich rodzin z dziada pradziada.
=
Mamy coś dla upartej amerykańskiej rodziny, z zaproszeniem jej do odwiedzenia ziemi pradziadów w Polsce, na początku wirtualnie:
I. Na mapie Polski, z zoomem in and out, widać na poł.-wschód od tego Rościszewa tę starą szlachecką wieś Rzeszotary-Chwały, ale i innne Rzeszotary-..... (trzeba pojechać na mapie z kursorem myszki):
http://mapa.szukacz.pl/?x=552045&y=559995&zoom=3
II. Z pierwszej wersji strony gminy Rościszewy, oto pierwsze urokliwe fotki z tego terenu, dla Polish Family History & Heritage Book rodziny w USA:
http://www.rosciszewo.bip.org.pl/?tree=362
III. I chyba najbardziej wzruszająca dla nich wirtualna pamiątka z Polski do tego opracowania, oto zdjęcia rodzinnego kościoła w Rościszewie, gdzie ich przodkowie byli chrzczeni, gdzie dawano im śluby święte, gdzie chowano ich na miejscowym cmentarzu, gdzie w każdą niedzielę udawali się na mszę świętą, o każdej porze roku, do kościoła mieli prawie 4 kilometry, rzeczą naszej imaginacji jest wybrażenie sobie (i zapisanie) ich życia, ich najlepszych wartości rodzinnych i narodowych przekazywanych z pokolenia na pokolenie obecnie żyjącym, w Polsce i w USA:
http://www.diecezja.plock.pl/index.php? ... ow=parafia
=
Coś więcej trzeba?
Pozdrów ich od nas wszystkich, powiedz im, że ta ziemia nadal żyje, wiekszość rodzin przetrwała okrutny wiek XX z zaborami, i dwoma wojnami światowymi, które przetoczyły się przez te ziemie. Teraz próbujemy ułożyć sobie życie w wolnej Polsce, powoli mentalnie wracającej do wolnego świata ludzi wolnych i otwartych, dumnych i szanujących przeszłość swojego narodu i swojej rodziny, stąd ukochanie genealogii wszystkich tu na tym genforum :)
=
Tadeusz
Warszawa
http://www.narodowa.pl
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
Adalbertus

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Adalbertus »

Witaj Tadeuszu
dziekuję za informacje dotyczące Rościszewa i Rzeszotar. Nie mam, niestety legitymacji do upublicznienia nazwisk, a Amerykanie są na tym punkcie czuli. Uważam jednak, że do szlachty raczej się nie zaliczali, zresztą przeglądnąłem dostępne materiały w tej kwestii. Myślę, że na razie "trawią" przesłane przeze mnie informacje - czekam aż się odezwą.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”