Poszukuję informacji na temat Osińskich z Kamieńca Podolskiego i okolic (bardziej okolic).
Wśród moich przodków rodzonych między Prosną a Wartą pojawił się jeden pochodzący dosłownie z kresów dawnej Rzeczypospolitej- z Kamieńca Podolskiego, był nim mianowicie: Franciszek Osiński najpierw służący na dworze w Mikołajewicach k. Warty, następnie ekonom w Mikołajewicach, gościnny (karczmarz) najpierw w Mikołajewicach a następnie w Glinnie i ostatecznie rolnik czynszowy w Glinnie
Rodzicami Franciszka byli: Ignacy Osiński oraz jego żona Jadwiga, którzy go (Franciszka) osierocili gdy był małym dzieckiem (wychowany przez prawdopodobnie Honoratę Tarnowską z Cieleckich oraz "wychowany był u różnych dobrych ludzi na służbie" jak pisał pewien ksiądz w akcie jego małżeństwa).
Franciszek urodzony był między rokiem 1795 a 1798 w Kamieńcu Podolskim, zmarł w miejscowości Glinno w roku 1863.
Googluje, szperam, przeglądam drzewa, przeglądam książki (masę książek), wspomnień i właściwie nigdzie nie mogę znaleźć wzmianek o Osińskich z okolic Kamieńca czy z Kamieńca.
Jedyne co znalazłem to:
Absolwent Gimnazjum w KP z okolic połowy XIX wieku (Erazm Osiński)
Informacje o kasztelanie Osińskim (NIGDZIE NIE POJAWIA SIĘ JEGO IMIĘ) w miejscowości Rychty k. Kamieńca Podolskiego.
To tyle jeżeli chodzi o Osińskich z okolic Kamieńca P.
Co do samego Franciszka to jak już wspominałem wyżej:
w akcie małżeństwa z lat 20 XIX wieku jest informacja o tym, że jego rodzice "pomarli gdy był małym dzieckiem" i, że był "wychowywany u dobrych ludzi na służbie". Jest też informacja o tym, że jego rodzice są NN.
Przeszperałem parafię Warta i kilka okolicznych w poszukiwaniu akt zgonów jakichkolwiek Osińskich i nie znalazłem nic poza pewną protestancką rodziną (jednak bez związków).
Lata 30 XX wieku- drugi ślub, rodzice ponownie NN.
Jak na sierotę Franciszek nie ma źle, bo jest służącym i ekonomem na dworze u Teofila Morawskiego.
Po powstaniu jest karczmarzem w Mikołajewicach (Morawski opuszcza Mikołajewice), skąd przenosi się do sąsiedniego Glinna gdzie jest ponownie karczmarzem i ostatecznie rolnikiem czynszowym.
W tak zwanym międzyczasie musi się dowiedzieć skądś (no, księgi z Kamieńca Podolskiego z końca XVIII wieku wtedy jeszcze istniały), że jego rodzice mieli na imię Ignacy i Jadwiga oraz, ze pochodzi z samego Kamieńca P.
Wątpię w to, że zaszła tutaj jakaś omyłka księdza, bo jeżeli już to pomyliłby się w drugą stronę- z Kamieńca Podolskiego zrobiłby Kamieniec w np. łódzkim. Księża to nie byli idioci i nie byli to ludzie (zazwyczaj), którzy regularnie pisali nieprawdę w księgach XD.
Skąd karczmarz/rolnik Franciszek mógł się dowiedzieć? Franciszek "kręcił się" przy miejscowej "elicie", rodzicami chrzestnymi jego dzieci byli nauczyciele, wójtowie etc., jego dzieci były jak na chłopskie warunki całkiem sensownie wydawane za mąż czy też były "sensownie" wżenianie (za rzemieślników/córki rzemieślników). Mógł poprosić znajomego nauczyciela o pomoc w poszukiwaniach etc., potrzeba wiedzy o tym kim się jest i skąd się pochodzi nie pojawiła się dzisiaj.
O co mi chodzi w tym temacie?
Prosiłbym o jakieś skrawki informacji o Osińskich z okolic Kamieńca w Państwa źródłach.
Same księgi metrykalne z KP do roku (chyba) 1820 nie istnieją (tj. pewnie istnieją gdzieś u Moskali
Proszę też o bardzo swobodne wysnuwanie własnych koncepcji. Sam się nawet zastanawiałem, czy np. nazwisko "Osiński" nie było nadawane w sieradzkim w tamtym okresie np. sierotom (co czyniłoby szukanie O. z Kamieńca bezsensownym), ale nie było takiej praktyki- jeżeli dziecko było sierotą znalezioną to jedyną praktyką z jaką się spotkałem było nadawanie nazwiska "Niewiadoma/y", którym się następnie normalnie posługiwano.
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie
Paweł Szablewski
link do aktu zgonu
http://fotowrzut.pl/tmp/upload/H6JODXW1A6/1.jpg
Pierwsze małżeństwo
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 4&x=0&y=72
Drugie małżeństwo
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... x=1259&y=6