z Parysowa do Warszawy- Wiącek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
Siostra mojego dziadka (Regina Wiącek z domu Sowińska)zmarła w Parysowie, niedługo po porodzie(dziecko zmarło miesiąc później) ok 1931 roku.
Według przekazów rodzinnych jej mąż, Władysław Wiącek przeniósł się do Warszawy i tam ożenił się po raz drugi. Zabrał ze sobą podobno drugą córkę, Irenę. Ciocia mi opowiadała, że pamięta tą dziewczynkę a nawet cytuje jej słowa więc ona musiała istnieć. Wg tej samej cioci, ta dziewczynka uciekała z Warszawy podczas bombardowania miasta do tego właśnie Parysowa i została zabita od wybuchu bomby.
Czy ktoś ma pomysł gdzie mogę szukać informacji na temat Władysława oraz jego córeczki Ireny? Czy jest możliwość znaleźć np akt zgonu takiego dziecka, jeśli zmarło w takich okolicznościach? Z góry dziękuję za podpowiedzi
Siostra mojego dziadka (Regina Wiącek z domu Sowińska)zmarła w Parysowie, niedługo po porodzie(dziecko zmarło miesiąc później) ok 1931 roku.
Według przekazów rodzinnych jej mąż, Władysław Wiącek przeniósł się do Warszawy i tam ożenił się po raz drugi. Zabrał ze sobą podobno drugą córkę, Irenę. Ciocia mi opowiadała, że pamięta tą dziewczynkę a nawet cytuje jej słowa więc ona musiała istnieć. Wg tej samej cioci, ta dziewczynka uciekała z Warszawy podczas bombardowania miasta do tego właśnie Parysowa i została zabita od wybuchu bomby.
Czy ktoś ma pomysł gdzie mogę szukać informacji na temat Władysława oraz jego córeczki Ireny? Czy jest możliwość znaleźć np akt zgonu takiego dziecka, jeśli zmarło w takich okolicznościach? Z góry dziękuję za podpowiedzi
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dziękuję za informację. To też jest Dodatkowo zagadka, ponieważ w tej parafii nie ma aktu urodzenia Ireny Wiącek a z tego co wiem, nigdzie się nie przeprowadzali a nawet pochodzili z tej samej parafii
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
-
Arek_Bereza

20.01.1929 ślub Władysława i Reginy
http://garwolin.org/parysow-metryki
Proponuję przejrzeć publikację
http://garwolin.org/parysow-metryki
Proponuję przejrzeć publikację
Przejrzałem i Ireny brak 
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
szukać ślubu w dostępnych warszawskich na początek
bo to można już
bo to można już
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Arek_Bereza

Ireny brak? A spodziewałeś się jej? 
Brak AU oczywisty. Brak AZ bo nie tam jednak zginęła
O AU bym pytał w USC. Jeśli brak to może w usc dla miejsca urodzenia jej ojca Władysława. Warto też i AU Władysława zobaczyć że względu na dopiski
Brak AU oczywisty. Brak AZ bo nie tam jednak zginęła
O AU bym pytał w USC. Jeśli brak to może w usc dla miejsca urodzenia jej ojca Władysława. Warto też i AU Władysława zobaczyć że względu na dopiski