3 panny z Jastrzębskich i ... po 1 z innych

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

3 panny z Jastrzębskich i ... po 1 z innych

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Wiadomo, że u nas wszystkich zawsze coś zgrzyta, coś nie pasuje, czegoś nie można odszukać. U mnie po kilkunastu latach poszukiwań jest oczywiście podobnie. Na ogół, gdy wątek "wisi w próżni", to zawsze znajdę inny, w którym też jest potrzeba uzupełnień. Jednak te cztery przypadki męczą mnie, bo użyłem już prawie wszystkich chwytów, a efektów zero.

W każdej z tych spraw wiem prawie wszystko o mężach, dzieciach, a nic o miejscu i roku urodzenia żon, miejscu i roku małżeństwa oraz nic o krewnych tych żon. Głównie dlatego, że nazwiska z tych najliczniejszych i imiona podobnie. Może Wam łatwiej będzie wskazać coś z tych niewiadomych.

1.
Franciszek Szawłowski (1822-1891) i Anna Jastrzębska (?-?)

On:
Hadynów 1822-U5 Szawły https://szukajwarchiwach.pl/62/377/0/-/ ... RoC0YyPhSQ
Malowa Góra 1891-Z13 Zalesie https://szukajwarchiwach.pl/35/1874/0/2 ... ffQlwm1cYQ

Ona:
urodzona około 1830 (na podstawie aktów dzieci) - miejsce nieznane
zmarła po 1915

Oni:
akt małżeństwa nie znaleziony

Dzieci:
rejestrowane w w latach 1858 (zgon rocznego) - 1873 (7 potomków), w różnych miejscowościach parafi Malowa Góra, Terespol, Piszczac
u jednego błędnie nazwisko Szabłowski

warto zauważyć, że dla parafii powiatu bialskiego brakuje często metryk z lat 1855-57

Rodzina:
O jego rodzinie wiem wiele, o jej nic.

2.
Stanisław Grunwald (1839-?) i Marianna Jastrzębska (?-?)

On:
Malowa Góra 1839-U3 Wólka Dobryńska https://szukajwarchiwach.pl/35/1874/0/2 ... RoC0YyPhSQ
zmarł po 1915

Ona:
urodzona około 1839 (na podstawie aktów dzieci) - miejsce nieznane
zmarła po 1915

Oni:

Dzieci:
rejestrowane w w latach 1859 - 1881 (12 potomków), w parafi Malowa Góra
nazwiska różnie pisane Grunwald, Grondwald, Grinwald i inne zbliżone, podobnie u innych członków rodziny. Gdy szukam na lubgensie to używam schematu Gr%n%wal

Rodzina:

3.
Jan Kanty Muszyński (1828-1891) - Marianna Czerwińska (?-1881)

On:
Biała Podlaska 1828-U77 Czosnówka https://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/2 ... mNp2qgDJRw
Malowa Góra 1891-Z14 Dobryń https://szukajwarchiwach.pl/35/1874/0/2 ... ffQlwm1cYQ (link jak przy Szawłowskim)

Ona:
urodzona około 1829 (na podstawie aktów dzieci) - miejsce nieznane
Malowa Góra 1881-Z3 Koroszczyn https://szukajwarchiwach.pl/35/1874/0/2 ... Y-O9V3Gxig

Oni:

Dzieci:
rejestrowane w w latach 1850 - 1877 (9 potomków), w różnych miejscowościach parafi Biała Podlaska, Malowa Góra, Pratulin

Rodzina:
O jego rodzinie wiem prawie wszystko, o jej nic. W aktach dwukrotnie pojawia się Czerwiński. Raz w Pratulinie jako świadek - urodzony w Woskrzenicach g-k w 1822, ale z poszukiwań nic nie wyszło. Drugi Czerwiński urodzony w Siedlcach ożenił się z ich córką. Gdyby Mariannę sprząc z taką imienniczką z okolic Siedlec, to musiałaby być ciotką młodego, a o żadnych dyspensach nie ma mowy w akcie.

4.
Julian Grunwald (1861-?) - Marianna Lachowicz / Łukomska (?-?)
- ale to nie "vel"

On:
syn pary z pkt. 2.

Malowa Góra 1861-U3 Dobryń https://szukajwarchiwach.pl/35/1874/0/2 ... U-leCfppQw
zmarł po 1915

Ona:
urodzona około 1868 (na podstawie aktów dzieci) - miejsce nieznane
zmarła po 1915

Oni:

Dzieci:
rejestrowane w w latach 1891 - 1893 (2 potomków), w parafi Biała Podlaska (innych na razie nie szukałem)
zapis nazwisk urozmaicony

Rodzina:
O jego rodzinie wiem wiele. A o jej - no właśnie:
dwóch młodszych braci Juliana ożeniło się z dwoma siostrami - Władysław Stanisław z Eleonorą Lachowicz, a Kazimierz z Antoniną Lachowicz, córkami Stanisława i Anny Lachowiczów, szlachtą osiadłą na części wsi Hrud k/Białej Podlaskiej.

Z aktu urodzenia Zygmunta (*1893), syna Juliana i Marianny
Biała Podlaska 1893-U66 Kijowiec https://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/2 ... 5u02AZGd3Q
wynikać mogło, że trzeci z braci ożenił się z trzecią siostrą, jednak akty urodzenia i małżeństwa córki Jadwigi (*1891) sugerują coś innego
Biała Podlaska 1891-U101 Kijowiec https://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/2 ... 7IihjwXzfw
Piszczac 1911-M24 Piszczac https://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2 ... 8bp8PsmYPg
w tych aktach matka jest z domu Łukomska, a dodatkowo okazuje się, że wśród dzieci Lachowiczów z Hruda nie ma Marianny.

Cztery przypadki.
Podobne i różne.
Trzeba szukać dalej.
Pomożecie? :)

Uzupełnienie (09/09/2020).

Nawet moje genealogiczne drzewko (15k) potrafi zrobić mi niespodziankę. Tym razem odkryło przede mną jeszcze jedną parę, której nie przyglądałem się od kilku lat, dlatego przemknęła niezauważona. Siłą rzeczy również tytuł tematu ulega małej korekcie. Już nie 2, lecz 3 panny z Jastrzębskich. Oto ta trzecia.

5.
Antoni Wiktor Fedorowicz (1861-?) i Anna Jastrzębska (?-?)

On:
Terespol 1861-U9 Łobaczew https://szukajwarchiwach.pl/35/1936/0/2 ... 4vKfa38kYw
sądzę, że zmarł po 1915

Ona:
urodzona około 1862 (na podstawie aktów dzieci) - miejsce nieznane
sądzę, że zmarła po 1915

Oni:

Dzieci:
rejestrowane w w latach 1882 - 1907 (8 potomków) - zawsze w parafii Terespol, w miejscowości Błotków

Rodzina:

No to z czterech przypadków zrobiło się pięć.
Trzeba szukać dalej. :)
Ostatnio zmieniony śr 09 wrz 2020, 10:33 przez Krzysztof_Wasyluk, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Krzysztofie,

zapewne tu też szukałeś, ale na FS kilka lat temu, p. Mariusz Jeruzalski prowadził genealogię Juliana Grunwalda (innych osób nie sprawdzałam)
https://www.familysearch.org/tree/perso ... s/L5PX-TVC

A jak przedstawia się sprawa z innymi źródłami (księgi ludności, księgi adresowe, inne) - coś się zachowało z poszukiwanych przez Ciebie stron?

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Anetko!

Ta genealogia jest praktycznie powtórzeniem danych z mojego drzewa. Tyle, że u mnie jest dodatkowo dokładne wskazanie aktu, co nie promieniuje poza stronę.

Inne źródła raczej nic nie wniosą, bo w kls-ach raczej daty ślubu nie ma. Poza tym oni kręcili się po wioskach i folwarkach wokół Białej Podlaskiej - propinator, owczarz, kowal. Te wsie, w XIX w. raczej ksiąg adresowych nie miały i nie potrzebowały.

Jak pisałem, szukam 4 aktów małżeństw z czwórką kobiet z bardzo popularnymi nazwiskami, a dodatkowo imiona Anna, Marianna nie ułatwiają żadnych poszukiwań. Przy czym poza najmłodszą, nic nie wiadomo o rodzicach, a ta najmłodsza 2xŁukomska, 3xLachowicz przy narodzinach dzieci - zawsze w Kijowcu. W aktach są inni Lachowicze, więc zapewne trzecia siostra, żona trzeciego brata, ale i tak aktu urodzenia i ślubu nie ma. Sprawdzałem już nawet Brześć, bo blisko, ale cisza.

Liczę, że coś szczęśliwego się nałoży. 4 lata temu, po 8 latach poszukiwań znalazłem rodzinę i akt urodzenia mojej praprababki, o której rodzicach wiadomo było tylko jakie mieli imiona. Bez miejsca urodzenia, bez rodowego matki, a praprababka była z Komorowskich. I żadnych śladów w tej okolicy, gdzie żyły te cztery małżeństwa i na całej lubelszczyźnie. A odnalazłem ją w okolicy Płońska (250 km od celu), bo w jednym akcie z 1809 roku pojawiła się w genetece jej siostra Komorowska z takimi rodzicami. A potem sumariusz, fs i w końcu akt urodzenia.

Oby i tu poobne cuda się trafiły.
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Krzysztofie,

KLS-y nie wskażą daty ślubu, ale może wskażą miejsce urodzenia i dane rodziców, a jeśli dobrze zrozumiałam z Twojego opisu - poszukujesz takich danych o pannach Jastrzębskich? Napisałeś jednak, że tego rodzaju źródła nie zachowały się, więc nie ma o czym pisać.

Zgodzę się z Tobą, że cuda w genealogii się zdarzają, czego Ci życzę.
Jeśli coś trafię, bo wiele mnie łączy z Lubelszczyzną i okolicami, na pewno dam znać :)

Pozdrawiam
Aneta
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tak jeszcze uzupełniająco o Annie Jastrzębskiej - czyli 1 case, dlaczego umarła po 1915 ?
skoro podobno w 1896 nie żyje
https://szukajwarchiwach.pl/35/1874/0/2 ... ffQlwm1cYQ
taki trop, że rodzicami Anny są Franciszek Jastrzębski i Katarzyna Sawicka
na dodatek Stanisław Grunwald jest świadkiem na ślubie ich syna Szymona
https://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2 ... BKTtX1xMkA
Franciszek i Sawicka występują w pobliskim Kijowcu (gr-kat) i Piszczacu
Sawicka umiera w Piszczacu w 1859
https://szukajwarchiwach.pl/35/1897/0/2 ... uDr3H3leDg
a zgłaszającym jest Franciszek Szabłowski i jej syn Szymon Jastrzębski
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

I cóż mam Arku powiedzieć?

Trochę liczyłem na Ciebie, gdyż sam popadłem tu w rutynę. A Ty zgodnie z przewodnią pieśnią

"Myśl nowa blaski promiennymi
Dziś wiedzie nas na bój, na trud.
Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata,
Przed ciosem niechaj tyran drży!
Ruszymy z posad bryłę świata,
Dziś — niczym, jutro wszystkim my!" :) :) :)

No i ruszyłeś. Ta nowa myśl powoduje, że efekty są o ksztynę inne, niż zasugerowałeś, ale tylko o ksztynę i znacznie pewnie bogatsze. Bryła z posad ruszona. Ale po kolei i nie tylko o tym co wcześniej pisałem:

O Annie nie ma aktów. Aktu zgonu również (albo jeszcze na niego nie trafiłem). Tę uwagę przy ślubie córki nie doczytałem lub przeoczyłem, dlatego ów 1915, bo tylko z grubsza do tego roku we wskazanej okolicy są dostępne indeksy i metryki. Trudno w każdej sprawie latać lub pisać do Lublina. Gdy indeksowałem Malową Górę (lubgens - z 8 lat temu), to wtedy dla mnie wątek z Szawłowskimi nie był jeszcze problemem.

Tak przy okazji, moja prababka Aniela Muszyńska z Kamińskich, której matka Teresa z Szawłowskich była o rok starszą od Franciszka jego kuzynką, też "ukryła" swój akt zgonu (podobnie jak jej ojciec i kilkoro rodzeństwa - też ciągle szukam). Byłem przekonany, że żyła jeszcze po 1910. Były kierownik lokalnego USC, w związku z tym przeszukał mi kilka razy akta i nic nie znalazł. Dopiero później, przy ślubie syna w 1907 w Białej, odnalazła się notka - "niegdy". Łącząca mnie z Grunwaldami jej siostra Kornelia, żona Aleksandra (jeszcze o nim będzie) zmarła w 1914 w Brześciu. To pogranicze też może ciągle być "w akcji".

Franciszek Szawłowski, jak widać w akcie zgonu z 1859 roku pisany "Szabłowski" - ten sam. Co prawda trochę lat mu ujęto, ale jego pochodzenie jednoznacznie wynika z jego aktu zgonu w 1891, już wcześniej zlinkowanym. Szynkarz, czy propinator na to samo wychodzi. Tylko fatalnie pisana miejscowość w której szynkuje. Tu jest jakaś abstrakcja. Starzyna, lub później (i obecnie) Starzynka, to mała wioseczka przy ujściu Krzny do Bugu, między Neplami, a Malową Górą i Mokranami (gniazdo rodowe moich przodków). W aktach jego dzieci są jeszcze Kukuryki i Kuzawka leżące obok Nepli. Piszę to, bo w związku z Kijowcem okazało się, że jego część też nosi nazwę Starzynka (a nie wiedziałem tego). Czy to może być ta miejscowość? Raczej nie, ale Kijowiec znacznie większy, więc i karczma potrzebniejsza. :)

Z pisownią w akcie jest różnie. Chwilę rozszyfrowywałem miejsce urodzenia młodego. To Role w okoliczch Łukowa. Tam faktycznie jest sporo Jastrzębskich, ale Anny córki Franciszka nie widać. Może gdzieś w okolicy. Zobaczymy.

Teraz ten Kijowiec. Dlaczego akt zgonu Katarzyny jest w Piszczacu? To nie ta parafia. Obecnie Malowa Góra. Była również w Białej Podlaskiej (w końcu XIX w.). Franciszek również zmarł w Kijowcu
Horbów 1862-Z3 https://szukajwarchiwach.pl/35/1827/0/2 ... 9I5ziBet-g
Jeszcze jedna parafia, z rzymskokatolickich najbliższa Kijowca. Ciekawostka z tego aktu, to opis Franciszka "były Wachmistrz Gwardii Napoleona".

Wydaje się, że celnym trafieniem z tym ślubem powiązałeś Arku wszystkie cztery przypadki, chociaż aktów w dalszym ciągu brakuje, ale teraz poszukiwania będą łatwiejsze. Aleksander Grunwald urodził się w Husince (obok Kijowca), podobnie jak większość jego rodzeństwa (w tym ksiądz Józef późniejszy proboszcz w Łosicach i Hadynowie) i chrzczony był w Horbowie, a najmłodsze urodziły się w Janowie Podl. Ale trafiło się, że urodzona w 1840 w Husince Paulina została ochrzczona w parafii greckokatolickiej w Kijowcu. Dlaczego? Nie wiem.

W tymże 1840 roku, w tymże Kijowcu, w tejże parafii ochrzczono córkę Franciszka i Katarzyny z Sawickich, małżonków Jastrzębskich o imionach Maria Magdalena
Kijowiec GK 1840-U38 Michałki https://szukajwarchiwach.pl/35/2018/0/2 ... NqQlYqjaFQ

Cud się zdarzył.

Marianna Jastrzębska odnaleziona, a Anna czego zupełnie nie spodziewałem się, była najpewniej jej siostrą. Maria rejestrowana w parafii gr.-kat. mogła również w niej brać ślub. Muszę teraz dotrzeć do metryk z lat 1858-75. Niestety Kijowiec należy do tych parafii (o czym już pisałem) dla których metryki z lat 1855-57 ulotniły się.
Krzysztof Wasyluk
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

W Kijowcu chrzczą Paulinę Czerwińską, świadek Franciszek Jastrzębski. Więc może i Czerwińscy w okolicy
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

A ojciec dziecka to Ludwik Czerwiński, czyli ten o którym wspominałem - urodzony w Woskrzenicach w 1822, trzykrotnie żonaty, później był świadkiem w Pratulinie przy jednym z dzieci Jana Muszyńskiego. Będę musiał pośledzić tych wędrowników, z których żaden nie występuje jako włościanin, a jak się okazuje często obecni są w parafiach unickich.

Ale najpierw muszę porozglądać się za dziećmi Franciszka i Katarzyny, Anna też gdzieś ukryta. No i jeszcze ten nieszczęsny Piszczac, który z powodu braku metryk z 30 lat ciągle stwarza mi problemy.

W Kijowcu od 1825 nie ma żadnego aktu Jastrzębskich, dopiero ta Maria Magdalena i później znów nic. Siostra mojego dziadka 'nie załapała się" w parafii unickiej i w prawosławnej w 1876 stała się też Marią Magdaleną, ale później znana była wyłącznie jako Marianna.

PS. (pół godziny później)

No i jest Marianna Czerwińska urodzona w Lachówce (nie wiem dlaczego ją wcześniej pominąłem) parafia Horbów z rodziców tych samych co wspomniany Ludwik (wówczas ojciec winiarz, teraz "tylko" wyrobnik)
Ludwik - Woskrzenice GK 1822-U3 https://szukajwarchiwach.pl/35/2175/0/1 ... YVcOF6zUbw
Marianna - Horbów 1830-U11 Lachówka https://szukajwarchiwach.pl/35/1827/0/2 ... YBA3GioEiA

Lachówka i Horbów są w pobliżu Dobrynia, gdzie osiedli Muszyńscy - zarówno linia Jana, która na nim wygasła, jak i mojego pradziadka (stryjeczni bracia), po którym i kilku jego braciach męska część, aż nadto liczna.

Ale aktów małżeństw nadal brak.
Krzysztof Wasyluk
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Krzysztof_Wasyluk pisze: Franciszek Szawłowski, jak widać w akcie zgonu z 1859 roku pisany "Szabłowski" - ten sam. Co prawda trochę lat mu ujęto, ale jego pochodzenie jednoznacznie wynika z jego aktu zgonu w 1891, już wcześniej zlinkowanym. Szynkarz, czy propinator na to samo wychodzi. Tylko fatalnie pisana miejscowość w której szynkuje. Tu jest jakaś abstrakcja. Starzyna, lub później (i obecnie) Starzynka, to mała wioseczka przy ujściu Krzny do Bugu, między Neplami, a Malową Górą i Mokranami (gniazdo rodowe moich przodków). W aktach jego dzieci są jeszcze Kukuryki i Kuzawka leżące obok Nepli. Piszę to, bo w związku z Kijowcem okazało się, że jego część też nosi nazwę Starzynka (a nie wiedziałem tego). Czy to może być ta miejscowość? Raczej nie, ale Kijowiec znacznie większy, więc i karczma potrzebniejsza. :)
Krzysztofie, opisane przez ciebie miejsce (Starzynka) pasuje jako lokalizacja karczmy. W XIX wieku rzeka Bug była ważną arterią transportu zboża, drewna i innych towarów, a w miejscowościach leżących nad tą rzeką istniały należące do miejscowych dóbr ziemskich karczmy, które były nastawione na obsługę załóg zajmujących się spławem. Przypuszczam, że również Krzna na pewnym odcinku od ujścia była wykorzystywana do spławu.
Przykładowo mój przodek, Marcin Drozdowski w latach 1810-13 prowadził "dom szynkowny" najpierw w Mężeninie (par. Rusków), a następnie w Kózkach (par. Sarnaki), po czym przeniósł się do nadbużańskiej parafii Sterdyń, gdzie zamieszkiwał do 1820 r..

Przy okazji, jestem zainteresowany wszelkimi informacjami o parze małżeńskiej (ur.) Marcin Drozdowski (zm. 1822 r. w par. Kosów Lacki w wieku ok. 60 l.)- Julianna Wiśniewska (zw. też Heleną), szczególnie sprzed 1810 roku, z południowej części historycznej ziemi mielnickiej (szeroko rozumiane okolice Łosic).
Życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Jaro_Chudzik pisze: Krzysztofie, opisane przez ciebie miejsce (Starzynka) pasuje jako lokalizacja karczmy. W XIX wieku rzeka Bug była ważną arterią transportu zboża, drewna i innych towarów, a w miejscowościach leżących nad tą rzeką istniały należące do miejscowych dóbr ziemskich karczmy, które były nastawione na obsługę załóg zajmujących się spławem. Przypuszczam, że również Krzna na pewnym odcinku od ujścia była wykorzystywana do spławu.
Przykładowo mój przodek, Marcin Drozdowski w latach 1810-13 prowadził "dom szynkowny" najpierw w Mężeninie (par. Rusków), a następnie w Kózkach (par. Sarnaki), po czym przeniósł się do nadbużańskiej parafii Sterdyń, gdzie zamieszkiwał do 1820 r..

Przy okazji, jestem zainteresowany wszelkimi informacjami o parze małżeńskiej (ur.) Marcin Drozdowski (zm. 1822 r. w par. Kosów Lacki w wieku ok. 60 l.)- Julianna Wiśniewska (zw. też Heleną), szczególnie sprzed 1810 roku, z południowej części historycznej ziemi mielnickiej (szeroko rozumiane okolice Łosic).
Życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach i pozdrawiam.
Oczywiście tak można to widzieć. Ale ...
Wg "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich", w którym Starzynka jest opisana (z błędami) - dymów liczy 7, a mieszkańców 62. Krzna do Bugu uchodzi 2 km dalej w Neplach - 234 mieszkańców, gdzie był i dwór Niemcewiczów, a później Mierzejewskich, bywał Car Rosji Aleksander I i na pewno miejsce do obsługi załóg płynących Bugiem lepsze. Również we wspomnianej Kuzawce leżącej już nad Bugiem 2 km dalej od Nepli, żyło blisko 200 osób i propinacja też była.

Ojciec pierwszej żony mojego pradziadka Andrzeja Koncewicza (syn wspomnianej już wcześniej Rozalii z Komorowskich) był kowalem dworskim i lokajem we Dworze w Neplach, a potem szynkarzem w Samowiczach - też nad Bugiem, za Kuzawką (w słowniku Kużawka poz. 2), później powrócił do roli lokaja, ale "obowiązki" szynkarskie musiały być u niego mocne, skoro dzień po ślubie córki (dzień poprawin) wziął i niestety zszedł - no chyba, że z nadmiaru emocji, ale to nie było ani jedyne, ani pierwsze dziecko.

Warto o wspomnianych wsiach poczytać w "Słowniku ...", a widok meandrującej Krzny przed ujściem do Bugu na zdjęciu z fb https://www.facebook.com/KrainaBugu/pho ... 8241286221

==========

Szeroko rozumiane okolice Łosic - tam nie tylko Szawłowscy z moich przodków żyli i oczywiście bardzo chętnie sięgnąłbym do ksiąg z Łosic, Górek i pewnie innych z okresu przed 1810 (o Hadynowie co nieco wiem). Ale chęci to mało. Gdzie one są?

==========

Temat trochę się rozszerzył, gdyż doszła jeszcze jedna Anna Jastrzębska. To oczywiście skłoniło do odpowiedniej wstawki na początku tematu i zmiany tytułu. Ale o tym i o zmianach w otoczeniu poszukiwanych będzie jeszcze okazja napisać.
Krzysztof Wasyluk
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Topografię ujściowego odcinka Krzny odczytuję inaczej. Po prawej stronie rzeki Krzna rozciągał się majątek Neple, zaś po lewej stronie tej rzeki znajdowały się włości Starzynka. Zabudowania Starzynki położone są na wysokości wsi Neple, ale pomiędzy tymi zabudowaniami a rzeką Bug nie ma innej miejscowości (nie było innej wsi), czyli włości Starzynka rozciągały się do rzeki Bug, a wzdłuż rzeki Bug rozciągały się do granic wsi (dawniej folwarku) Krzyczew. Wobec tego karczma w Starzynce mogła być usytuowana nad rzeką Bug, choć dopuszczam myśl, że mogła znajdować się blisko zabudowań wsi Neple.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Jaro_Chudzik pisze:Topografię ujściowego odcinka Krzny odczytuję inaczej. Po prawej stronie rzeki Krzna rozciągał się majątek Neple, zaś po lewej stronie tej rzeki znajdowały się włości Starzynka. Zabudowania Starzynki położone są na wysokości wsi Neple, ale pomiędzy tymi zabudowaniami a rzeką Bug nie ma innej miejscowości (nie było innej wsi), czyli włości Starzynka rozciągały się do rzeki Bug, a wzdłuż rzeki Bug rozciągały się do granic wsi (dawniej folwarku) Krzyczew. Wobec tego karczma w Starzynce mogła być usytuowana nad rzeką Bug, choć dopuszczam myśl, że mogła znajdować się blisko zabudowań wsi Neple.
No to panny poczekają, a my zajmiemy się na razie Krzną.

Nie wiem na jakiej podstawie doszedłeś do tych wniosków? Z mojego doświadczenia wiem, że most na Krznie w Neplach jest pośrodku wsi. Na lewym brzegu kościół, zabudowania podworskie, biura pgr-owskie i tym podobne. Na prawym wieś. Ale Starzynka też leży na prawym brzegu, a ostatnia miejscowość na lewym przed Neplami, to Mokrany Stare. Miejsce urodzenia i młodości moich rodziców, urodzenia dwójki najstarszego mojego rodzeństwa i wielu dawniejszych przodków.
W okresie od maleńkości do końca podstawówki (1963) prawie każde moje i rodzeństwa wakacje spędzałem w Mokranach, a Neple odwiedzałem po kilka razy w tym czasie oraz przejazdem w drodze do pociągu w Terespolu, skąd odjeżdżaliśmy do domu.

Aby zobrazować bieg Krzny i położenie wsi znalazłem na twierdza.org dyskusję o umocnieniach i m.in. fragment mapki

http://twierdza.org/media/kunena/attach ... ages/2.jpg

Widać na niej m.in. nazwę Starzynka po lewej stronie Krzny, ale czarne "kropki" zabudowy i wiatrak są po prawej stronie.
Krzysztof Wasyluk
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Kombinacja nazwisk: Łukomski - Lachowicz (w nazwiskach rodziców) występuje w parafii Uhrusk, To może być nie bez znaczenia dla poszukiwania Marianny z czwartej pary. Gorzej, że na "szukaj w archiwach" nie widzę wykazanych ksiąg metrykalnych tej parafii sprzed 1890/1889 roku.
Krzysztof_Wasyluk pisze: Widać na niej m.in. nazwę Starzynka po lewej stronie Krzny, ale czarne "kropki" zabudowy i wiatrak są po prawej stronie.
Jak się okazało, mój odczyt topograficzny był obarczony błędem. Mogę jedynie przeprosić za zaistniałą sytuację.
Natomiast aktualne pozostaje pytanie o pierwotną nazwę włości położonej na północ od ujścia Krzny do Bugu. Być może włości te nazywane były - Budczyki, tak jak nazwa lasu znajdujacego się pomiędzy Neplami, Krzyczewem i Mokranami. Nazwy lasu często były identyczne jak nazwa włości, do których dany las należał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”