Więźniowie obozów koncentracyjnych/pracy, Gdzie szukać?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Doniec_Henry

Gross Rosen
Witam forumowiczów.Próbuję znależć zmarłego w 1944 Eugeniusza Cendrowskiego syn Bolesława i nie mogę otworzyć listy.Adek
Gross Rosen
Do arlsen czasem warto zlozyc zapytanie w formie mailowej. Nie wszystko udostepniaja.
Polecam tez zajrzec na ancestry.com
Piotr
Polecam tez zajrzec na ancestry.com
Piotr
Gross Rosen
Witam,
W roku 2006, prababka pisala do Sachsenhausen, Gross Rosen to czesc tego, od powiedz byla ze dokumenty byly zniszczone, albo sa w Federacji Rosyjskiej i moze Memorial moze nam pomoc. Wiecej informacji dostalismy od Polskiego Czerwonego Krrzyza i CAW (nasi byli w Legionach), sugerowali takze Arolsen bo oni czasem maja informacje ktorych Sachsenhusen nie ma. Ale byli uprzejmi i sami sprawdzili i napisali ze o naszym krewnym (Przemyslaw Malarz) nie ma informacji. Wiem ze od tego roku duzo w swiecie informacyjnym zmienilo sie, podaje to tylko dla historii, nie wiem czy Memorial stale funkcjonule.
Zycze powodzenia w poszukiwaniach i pozdrawiam,
Teresa
W roku 2006, prababka pisala do Sachsenhausen, Gross Rosen to czesc tego, od powiedz byla ze dokumenty byly zniszczone, albo sa w Federacji Rosyjskiej i moze Memorial moze nam pomoc. Wiecej informacji dostalismy od Polskiego Czerwonego Krrzyza i CAW (nasi byli w Legionach), sugerowali takze Arolsen bo oni czasem maja informacje ktorych Sachsenhusen nie ma. Ale byli uprzejmi i sami sprawdzili i napisali ze o naszym krewnym (Przemyslaw Malarz) nie ma informacji. Wiem ze od tego roku duzo w swiecie informacyjnym zmienilo sie, podaje to tylko dla historii, nie wiem czy Memorial stale funkcjonule.
Zycze powodzenia w poszukiwaniach i pozdrawiam,
Teresa
- Mateusz_Grojec

Gross Rosen
Czy może chodzi o osobę, której dane znajdują się w tym linku w zbiorach Arolsen Archivs:
https://collections.arolsen-archives.or ... id=1389476
https://collections.arolsen-archives.or ... id=1389476
- Pobłocka_Elżbieta

Dwukrotnie na straty .pl
http://straty.pl/pl/szukaj
DANE OSOBOWE
nazwisko CENDROWSKI
imię EUGENIUSZ
imie ojca BOLESŁAW
imie matki JÓZEFA
data urodzenia 1925-07-05
miejsce urodzenia
PRZYTUŁY zamieszk.Kubra
data śmierci
1944-06 | zginął
inne wersje: 1982-09-16
data wzięcia do niewoli 1939 09 ,miejsce osadzenia STALAG
GROSS-ROSEN
Listy osób ,które zginęły w obozie ,nie otwierają się.
Widocznie awaria strony.
http://straty.pl/pl/szukaj
DANE OSOBOWE
nazwisko CENDROWSKI
imię EUGENIUSZ
imie ojca BOLESŁAW
imie matki JÓZEFA
data urodzenia 1925-07-05
miejsce urodzenia
PRZYTUŁY zamieszk.Kubra
data śmierci
1944-06 | zginął
inne wersje: 1982-09-16
data wzięcia do niewoli 1939 09 ,miejsce osadzenia STALAG
GROSS-ROSEN
Listy osób ,które zginęły w obozie ,nie otwierają się.
Widocznie awaria strony.
Pozdrawiam
Ela
Ela
Sluchaj moze spobuj przez Czerwony krzyz, ja tak szukalam dokumentow o mojej babci. A mianowicie wszystkie numery od ktorejs cyfry byly zniszczone zadnych papierow, w indeksach nic zadnej wzmianki.Ale babcia posiadala numer na reku i tym sposobem zostalo to spisane. moja babcia byla w Ravensbruck, Flosenburg i Auschwitz, z auschwitz nic nie moge znalesc ale lekarz jej mowil ze tam byla obozowy,przenosili ja z miejsca w miejsce ze nie wiedziala gdzie sie znajduje. Papiery udalo mi sie odnalesc przez czerwony krzyz ale rowniez przez Arolsen Archiwum. Wszytskie piepiery wypelnialam po niemiecku, dosc szybko mi przyslali pelne akta.
Pozdrawiam Dorina
Pozdrawiam Dorina
do Doriny,
Witam,
Nasze starania to wiele lat temu wiec nie wiem czy Auschwitz Muzeum to samo zrobi dzis. Nic o naszych oni nie mieli, ale przyjeli informacje od nas i podali je. To dotyczylo rodziny Malarz, mysmy podali imiona i nazwisko, religie, ze byli politycznymi wiezniami - to wszystko rodzina znala z opowiadan jednej osoby ktory to przezyl i opowiadal prababce o swoich przejsciach. Jego ojciec, Roman Malarz, byl w legionach Pilsudskiego, byl w strzelcu, dostal Krzyz Niepodleglosci. Byl zamordowany w Auschwitz wraz z corka Danuta. Tak jak Twoja babcie przenosili syna, Przemyslaw Malarz, z obozu do obozu bo tak jak Przemyslaw mowil dostal szalu gdy dowiedzial sie ze jego ojca, Romana, spalono jak jeszcze zyl. Mysle ze tak sie dzialo z innymi tez. Zawsze pisze wiecej o naszych bo pragne zeby byli pamietani. Z biegem lat jest duzo informacji o nich.
Moja sugestia to abys napisala babci nazwisko, date urodzenia i gdzie. Ta sugestia jest spowodowany tym ze ja duzo napisalam tu na forum o prapradziadku, Franciszek Pawlak, i pewien historyk napisal do nas i dostalismy duzo informacji o nim i sugestie gzie jeszcze sie udac.
Nie moge sie prababci spytac bo jest w szpitalu na Covid, u nas w USA to szaleje.
Zycze powodzenia i pozdrawiam, Teresa
Witam,
Nasze starania to wiele lat temu wiec nie wiem czy Auschwitz Muzeum to samo zrobi dzis. Nic o naszych oni nie mieli, ale przyjeli informacje od nas i podali je. To dotyczylo rodziny Malarz, mysmy podali imiona i nazwisko, religie, ze byli politycznymi wiezniami - to wszystko rodzina znala z opowiadan jednej osoby ktory to przezyl i opowiadal prababce o swoich przejsciach. Jego ojciec, Roman Malarz, byl w legionach Pilsudskiego, byl w strzelcu, dostal Krzyz Niepodleglosci. Byl zamordowany w Auschwitz wraz z corka Danuta. Tak jak Twoja babcie przenosili syna, Przemyslaw Malarz, z obozu do obozu bo tak jak Przemyslaw mowil dostal szalu gdy dowiedzial sie ze jego ojca, Romana, spalono jak jeszcze zyl. Mysle ze tak sie dzialo z innymi tez. Zawsze pisze wiecej o naszych bo pragne zeby byli pamietani. Z biegem lat jest duzo informacji o nich.
Moja sugestia to abys napisala babci nazwisko, date urodzenia i gdzie. Ta sugestia jest spowodowany tym ze ja duzo napisalam tu na forum o prapradziadku, Franciszek Pawlak, i pewien historyk napisal do nas i dostalismy duzo informacji o nim i sugestie gzie jeszcze sie udac.
Nie moge sie prababci spytac bo jest w szpitalu na Covid, u nas w USA to szaleje.
Zycze powodzenia i pozdrawiam, Teresa
- historyk1920

Witam !
W dalszym ciągu szukam informacji o miejscu zesłania osoby z okolic Sieradza do obozu koncentracyjnego w którym przeprowadzane były różne badania. Osoba , która tam trafiła mogła mieć 18-23 lata, chciałbym nadmienić iż Bad Arolsen nie ma w swoich archiwach żadnych wzmianek w tej kwestii , pisałem do Archiwum w Oświęcimiu i tam też nie mają informacji, tłumaczą iż wiele dokumentów zostało zniszczonych. Jestem pod tzw. ścianą
nie wiem gdzie jeszcze mogę coś odnaleźć ? Dziękuję za informację i sugestie - tropy !
Pozdrawiam
Marek
W dalszym ciągu szukam informacji o miejscu zesłania osoby z okolic Sieradza do obozu koncentracyjnego w którym przeprowadzane były różne badania. Osoba , która tam trafiła mogła mieć 18-23 lata, chciałbym nadmienić iż Bad Arolsen nie ma w swoich archiwach żadnych wzmianek w tej kwestii , pisałem do Archiwum w Oświęcimiu i tam też nie mają informacji, tłumaczą iż wiele dokumentów zostało zniszczonych. Jestem pod tzw. ścianą
Pozdrawiam
Marek