Rzecz się dzieje w okolicach dzisiejszej Warszawy. Wsie. Od Młocin po Mokotów i okolice Służewa. Małżeństwo się albo przemieszczało, przeprowadzało, albo rejestrowało dzieci tam, gdzie się urodziły w gościach u rodziny
Nie dowiem się.
Było sobie małżeństwo. Szmit Jakób. Nazwisko w odmianach od Szmit po Schmied i Smitt. Data urodzenia jegomościa również oscyluje +- 10 lat, w różnych dokumentach dotyczących urodzeń i zgonów kolejnych dzieci.
Małżonka. Elżbieta, w kilku dokumentach nazywana Katarzyną. De domo... UPS. Hausen. Hauzer. Chauzerin. Mittelhausen. I podobnie...
Daty śmierci nieodnalezione. Może gdzieś w cyrkułach bądź przypadkowych parafiach.... Daty urodzeń pomiędzy 1780-1800, zależnie od dokumentu. Dzieci rodziły się pomiędzy 1818 a 1829. Młociny. Mokotów. Solipsy (par. Służew).
Chrzestnymi jednego z dzieci było Eckerhard i Eleonora Hasuen (?) de domo Smidt.
I wyszło mi na to, że tak jakby jedno rodzeństwo z drugim wzajemnie brało ślub.
Jakub Szmidt z Elżbietą Hauser (?)
Eckerhard Hauser z Eleonorą Smidt.
Chyba, że to tylko zbieg okoliczności. Takie krzyżówki nazwisk wynikają z aktów urodzenia dzieci i zgonu Eleonory...
Chciałem doszukać się jeśli nie aktów urodzenia ww. państwa, to chociaż dużo ciekawszych informacyjnie aktów ślubu.
Ale...
W akcie zgonu Eleonory jest wzmianka, że urodziła się w Monachium. Czyli trop pada na kolonistów niemieckich przełomu XVIII/XIX wieku. Być może pobrali się jeszcze przed migracją. A może poznali się już tutaj?
Akta są rozsiane po różnych warszawskich parafiach i cyrkułach. Chciałbym zidentyfikować czas i miejsce przybycia, lub fałszywość tropu. Najwcześniejszym punktem są Solipsy (śmierć jednego z dzieci - aktu urodzenia nie znalazłem mimo wskazania miejsca).
Jakieś spisy osadników, publikacje da się znaleźć ? Nie mam punktu zaczepienia w postaci konkretnych dat czy miejsc, które z osób... Okolice Warszawy, przed 1820. Tyle wiem. Chłopi.
Pozdrawiam
Michał