Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pochodzenie nazwiska: Świercz, Czerniuk i Wróbel
Witam ! Nazwiska: Świercz, Czerniuk i Wróbel chciał bym poznać ich pochodzenie...
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Świercz - od dawnego świercz 'świerszcz'
Czerniuk (bez daty źródłowej) - od czarny; czerniak 'ten, co czerni'.
Wróbel 1424 - od wróbel 'mały ptak z rodziny łuszczaków'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Świercz - od dawnego świercz 'świerszcz'
Czerniuk (bez daty źródłowej) - od czarny; czerniak 'ten, co czerni'.
Wróbel 1424 - od wróbel 'mały ptak z rodziny łuszczaków'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001
- Ewa_Szczodruch

Witaj Ewo,
dziękuję za szybką odpowiedź i dobre chęci. Akurat otrzymałem na niemieckim forum http://www.familie-greve.de wyjaśnienie, że moje nazwisko może być typu odmiejscowego a nie jak sądziłem przymiotnikowe od cech nosiciela. Spróbuję iść tym tropem.
Co do Makanów to rozważałem taką etymologię, jednak myślę, że w legendzie rodzinnej jest (jak zwykle) ziarnko prawdy, a cechy niektórych ich bezpośrednich potomków wskazują na mongolskie lub środkowoazjatyckie pochodzenie. Pewnie przydało by się badanie żeńskiego dna, ale nie wiem czy to możliwe, pozwoliłem sobie jedynie na dość kosztowne określenie haplotypu i męskiego dna.
pozdrawiam serdecznie
tomek
dziękuję za szybką odpowiedź i dobre chęci. Akurat otrzymałem na niemieckim forum http://www.familie-greve.de wyjaśnienie, że moje nazwisko może być typu odmiejscowego a nie jak sądziłem przymiotnikowe od cech nosiciela. Spróbuję iść tym tropem.
Co do Makanów to rozważałem taką etymologię, jednak myślę, że w legendzie rodzinnej jest (jak zwykle) ziarnko prawdy, a cechy niektórych ich bezpośrednich potomków wskazują na mongolskie lub środkowoazjatyckie pochodzenie. Pewnie przydało by się badanie żeńskiego dna, ale nie wiem czy to możliwe, pozwoliłem sobie jedynie na dość kosztowne określenie haplotypu i męskiego dna.
pozdrawiam serdecznie
tomek
Kuchta,Podgórski,Pniewski
Prosiłabym o etymologie wyżej wymienionych nazwisk - z gory dziękuje i pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Kuchta 1408 - od staropolskiego kuch 'rodzaj placka', od kuchnia, kuchta.
Pniewski 1387 - od nazwy miasta Pniewy (poznańskie ).
Podgórski 1508 - od podgórny 'podgórski, znajdujący się pod górami'.
K. Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Kuchta 1408 - od staropolskiego kuch 'rodzaj placka', od kuchnia, kuchta.
Pniewski 1387 - od nazwy miasta Pniewy (poznańskie ).
Podgórski 1508 - od podgórny 'podgórski, znajdujący się pod górami'.
K. Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
nazwiska Zubrycki, Hencewicz ...
Witam wszystkim
Ma olbrzymią prośbę,czy Ktoś mógłby wyjaśnić kwestię pochodzenia nazwisk:
Zubrycki
Hancewicz
Sochoń
Świątek
Gzel
Brzdęk
Łudzik
Zdeb
Będę ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam Przemysław Zubrycki
Ma olbrzymią prośbę,czy Ktoś mógłby wyjaśnić kwestię pochodzenia nazwisk:
Zubrycki
Hancewicz
Sochoń
Świątek
Gzel
Brzdęk
Łudzik
Zdeb
Będę ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam Przemysław Zubrycki
- Ewa_Szczodruch

Witaj Przemku
Mówisz i masz:
Brzdęk ( bez daty źródłowej ) - od brzęk, brzękać, brzęczeć.
Gzel 1720 - od giez 'owad gryzący'; też od gzić się.
Hancewicz 1556 - od niemieckich nazw osobowych Hanz, Hans, te od imion Johan, Johannes.
Łudzik ( bez daty źródłowej ) od łudzić 'oszukiwać, zdradzać'; obłuda.
Sochoń ( bez daty źródłowej ) - od socha 'rozwidlona gałąź; prymitywne narzędzie orne'.
Świątek 1634 - od imion złożonych typu Świętobor, Świętosław, też od święty.
c. d. n.
Mówisz i masz:
Brzdęk ( bez daty źródłowej ) - od brzęk, brzękać, brzęczeć.
Gzel 1720 - od giez 'owad gryzący'; też od gzić się.
Hancewicz 1556 - od niemieckich nazw osobowych Hanz, Hans, te od imion Johan, Johannes.
Łudzik ( bez daty źródłowej ) od łudzić 'oszukiwać, zdradzać'; obłuda.
Sochoń ( bez daty źródłowej ) - od socha 'rozwidlona gałąź; prymitywne narzędzie orne'.
Świątek 1634 - od imion złożonych typu Świętobor, Świętosław, też od święty.
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Przemka...
Zdeb 1693 - od staropolskiego zdeb 'żbik'.
Zubrycki ( bez daty źródłowej ) - od nazw miejscowych Zubrzyca, Zubrzyce ( kilka wsi ).
Zdeb 1693 - od staropolskiego zdeb 'żbik'.
Zubrycki ( bez daty źródłowej ) - od nazw miejscowych Zubrzyca, Zubrzyce ( kilka wsi ).
-
Mrzygłód_Dominik
Witam!
Jak już się dowiedziałem nazwisko Mrzygłód pochdzi z roku 1427.
A czy może ma coś wspólnego z miejscowością Mrzygłód/k.Sanoka albo starą miejscowością Mrzygłód, która jest teraz jedną z dzielnic Myszkowa na Śląsku. Ponieważ wyczytałem, że nazwiska w Galicji nadawano np. od miejscowości ( np. Kuty od miejscowości Kuty, Mrzygłód od miejscowości Mrzygłód).
Jak już się dowiedziałem nazwisko Mrzygłód pochdzi z roku 1427.
A czy może ma coś wspólnego z miejscowością Mrzygłód/k.Sanoka albo starą miejscowością Mrzygłód, która jest teraz jedną z dzielnic Myszkowa na Śląsku. Ponieważ wyczytałem, że nazwiska w Galicji nadawano np. od miejscowości ( np. Kuty od miejscowości Kuty, Mrzygłód od miejscowości Mrzygłód).
Pochodzenie nazwiska Ura i Karakuła
Witam serdecznie
Poszukuję informacji o pochodzeniu nazwisk Ura i Karakuła. Do tej pory udało mi się ustalić, że nazwisko Ura w Polsce pojawia się po raz pierwszy w okolicach Sandomierza (Sośniczany). Natomiast przypuszczam, że samo nazwisko ma pochodzenie węgierskie (węg. Ura- pan, władca...chyba) ale niestety nie są to potwierdzone informacje. Natomiast nie mam pojęcia skąd może pochodzić nazwisko Karakuła.
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Ewa Ura
Poszukuję informacji o pochodzeniu nazwisk Ura i Karakuła. Do tej pory udało mi się ustalić, że nazwisko Ura w Polsce pojawia się po raz pierwszy w okolicach Sandomierza (Sośniczany). Natomiast przypuszczam, że samo nazwisko ma pochodzenie węgierskie (węg. Ura- pan, władca...chyba) ale niestety nie są to potwierdzone informacje. Natomiast nie mam pojęcia skąd może pochodzić nazwisko Karakuła.
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Ewa Ura
- Ewa_Szczodruch

Witaj Ewo
Karakuła ( bez daty źródłowej ) - od karakuł 'gatunek owiec; futro z owiec karakułowych ).
Etymologii nazwiska Ura - nie znalazłam, ani też potwierdzenia dla Twojej hipotezy
Źródło: 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny'. Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Karakuła ( bez daty źródłowej ) - od karakuł 'gatunek owiec; futro z owiec karakułowych ).
Etymologii nazwiska Ura - nie znalazłam, ani też potwierdzenia dla Twojej hipotezy
Źródło: 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny'. Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .