Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś o tym mundurze? Jakie to lata? Na zdjęciu dziadek ma szablę i chyba widoczne są ostrogi, ale podejrzewam ze to tylko na potrzeby zdjęcia
https://images89.fotosik.pl/419/e38701d2104f778cmed.jpg
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Ci Polacy odbywający na przełomie XIX i XX w, służbę w armii carskiej to chyba jacyś krewni (zob. podobieństwo). Okoliczność wykonania fotografii? Dziwna aranżacja - te kwiaty w dłoniach (?). Może tylko przeznaczone dla rodziny, ale może też jakaś okazja - odznaczenie obu. W tej materii nie ma pełnej odpowiedzi na podstawie tego co widać na obu galowych mundurach. Medali (okrągłych) miała armia carska wiele, na różne okazje; tu identyfikacja nie jest możliwa. Te wstążki to chyba za osiągnięcia w strzelaniu (?). Ogólnie - to raczej szeregowcy (elewi?). Jakiejś formacji pieszej, którą bliżej określić może tylko specjalista od tej armii. Ja tylko podtrzymuje wątek, bo jest tego wart!Wiesław_F pisze:Witam,
Na załączonym zdjęciu żołnierze polscy w armii Imperium Rosyjskiego.
Początek XX wieku.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/758a2d2b92069bf7
Serdeczna prośba o identyfikację jednostki, w której służyli, odznak i orderów oraz ewentualnie stopni wojskowych.
Bardziej zależy mi na identyfikacji osoby po prawej stronie zdjęcia.
Bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie,
Wiesław_F

Tak to wygląda jak odznaka tego pułku, ale dziwnie (skośnie!) noszona - tradycja(?). Jakość zdjęcia kiepska, pewnie robione w podrzędnym atelier. Uwaga dla Autora wpisu: do armii carskiej brano wówczas w wieku 21 lat, a młodzian na zdjęciu ma ich niewiele więcej. Rodzinny przekaz oraz ten fakt powinny uściślić chronologię zdjęcia. Ale te róże... dziwny pomysł fotografa(!?).MonikaNJ pisze:Wiesławie,
zdjęcie raczej robione przed I WŚ lub na jej samym początku. Klamry do pasów z symbolem grenadierów , żołnierz po prawej ma odznakę za strzelanie . Bardzo chciałam określić jakie medale noszą ale przy tej jakości zdjęcia nie udało mi się a wróżyć nie chcę. Według mnie noszą odznakę 11 Fanagoryjskiego Pułku Grenadierów.
pozdrawiam monika

Od końca - takie buty nosili wówczas wszyscy żołnierze armii carskiej od szeregowca poczynając. A młodzian ze zdjęcia oficerem raczej nie jest, tylko zasłużonym szeregowcem/podoficerem (?) jakiejś pieszej formacji w mundurze polowym. Ma liczne, trudne do identyfikacji medale, a może ten zegarek to też wojenna nagroda? Hipoteza - krótki urlop w początkowych latach I wojny (to było jeszcze możliwe, również jako nagroda!). Datę zdjęcia może wyznaczać miejsce pobytu rodziny (i kalendarz działań wojennych). A specjalistek od mody trzeba szukać na Forum w innym miejscu, np prosząc o pomoc w datowaniu fotografii.monikab pisze:Wojtku,
Masz rację, to jest rodzeństwo a ten zegarek też mnie zastanowił.
A gdzie takie znawczynie historii mody mogę znależć? Nie widziałam takiego wątku na tym forum, ale może się mylę.
Zastanowiły mnie też buty żołnierza, czy takie z długimi cholewami nosili tylko oficerowie?