Nazwisko: Różański

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

olenka777

Sympatyk

Różańscy

Post autor: olenka777 »

Moja rodzina to okolice Mszczonowa również Rożańscy lub Różalscy
Ola
Pozdrawiam
Aleksandra
Poszukuję Różańskich, Różalskich, Rozalskich z okolic Błędowa, Lubani, Mszczonowa, ogólnie mazowieckie i łódzkie; oraz nazwiska Hemlich/Emlich - Żyrardów, Drobin, Szymanów.
Gliwiński_Jan

Sympatyk

Różańscy

Post autor: Gliwiński_Jan »

Dorota Rożyńska ur 31.01. !886 r w Stręgoborzycach wyszła za Franciszka Kowalika .Zmarła w Dąbrowie Górniczej
25.06.1962r.Była córką Marianny i Józefa.
Awatar użytkownika
-DMR-

Sympatyk

Różańscy

Post autor: -DMR- »

Witam
Swoj pierwszy post napisalem tutaj w 2009 roku i po tylu latach poszukiwan ponownie trafilem na strone szanownego forum. Dzieki Wam i waszej pomocy udalo mi sie odnalezc informacje na temat moich przodkow a co najwazniejsze potwierdzic dokumentami. Utknalem niestety w dokumentach pisanych w jezyku Rosyjskim i trzeba byc nie lada ekspertem zeby je odczytac. Niektore skany sa tez nieczytelne ale nie poddaje sie i szukam dalej. Jeszzcze raz dziekuje autorom postow jak i wspoltworcom tego serwisu.
hedwig

Różańscy

Post autor: hedwig »

Witam
Poszukuję przodków o nazwisko Różański z Kresów. Utknęłam na moim 2xpradziadku Mikołaju. Mieszkali w Kołomyi, a skąd przybyli tego niestety nie wiem :( .
Awatar użytkownika
-DMR-

Sympatyk

Różańscy

Moi Różańscy przez krotki okres mieszkali we Lwowie a po '44 roku zaczeli wracac i emigrowac na Zachod

kiedys Dariusz, teraz Derek
EwaMiz

Sympatyk

Różańscy

Post autor: EwaMiz »

Konstanty Różański i jego żona Bronisława z Kochanowskich:

W Piasecznie w styczniu 1878, akt 19/1878 rodzi się ich córka: Bronisława Stefania.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... x=244&y=72
Wedle tego aktu Konstanty miał wtedy lat 55, czyli powinien urodzić się około 1823 (jestem skłonna przyjąć duży margines błędu: +/- 10 lat).
Bronisława z Kochanowskich miała zaś lat 40, co dawałoby rok urodzenia 1838 (również +/- 10 lat).

We wsi Drzewicz parafii Szymanów 64/1879 umiera ich syn Feliks Karol. Miał 6 miesięcy, a zmarł 25.07.1879, czyli powinien urodzić się na początku 1879. Niestety nie znalazłam aktu urodzenia.

Bronisława Stefania wyszła za mąż: Warszawa św. Barbara 12/1897.
https://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/- ... D1og1dM4rQ
Według tego aktu jej mata, Bronisława z Kochanowskich, była wtedy wdową.

Szukam wszelkich informacji o tej rodzinie:
Aktu ślubu Konstantego i Bronisławy z Kochanowskich, ich aktów urodzenia i zgonów, informacji o ewentualnych innych dzieciach tej pary.

Z góry dziękuję
Ewa
Awatar użytkownika
-DMR-

Sympatyk

Różańscy

Rozanscy widac sa wszedzie rozproszeni i mozliwe ze maja tez wspolne korzenie o ktorych nie wiemy. Warto szukac i dopytywac mimo roznych regionow z ktorych pochodza. Pozdrawiam
Aniaczi

Post autor: Aniaczi »

nowak pisze:Witam!
Szukam Różańskich pochodzących z Imielnicy dzisiaj dzielnica Płocka
Pozdrawiam Grażyna
w moim drzewie mam Różańskich właśnie z Imielnicy :)
Wieliczanka

Sympatyk

Post autor: Wieliczanka »

Dzień dobry
Rozanski w parafii Wieliczka (małopolskie) w rejestrach metrykalnych ślubów od 1620 r.
(indeksy na www.windaki.pl)
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”