Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Dwa akty zgonu z Dylągówki parafia Hyżne wpisane są w Grzegorzówce w tej samej parafii. Sprawdziłam, nie ma ich w Dylągówce.
Co mam zrobić?
1. Pominąć je – tracę informacje o dwóch osobach
2. Wpisać w Grzegorzówce z adnotacją w uwagach, że to Dylągówka – nie każdy znajdzie
3. Wpisać w Grzegorzówce wpisując w kolumnie miejscowość Dylągówka
4. Dopisać do Dylągówki z linkiem do skanu w Grzegorzówce
Proszę o podpowiedź, jak rozwiązać ten problem
Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

5. wpisać w tej samej parafii Hyżne (rubryka jest wspólna), z miejscowością Dylągówka (w odpowiedniej rubryce) i skanem do aktu (bo jak zrozumiałam, skany linkujesz).

Mam nadzieję, że pomogłam ;)
Skomplikowanie to brzmi, ale też mi się takie sytuacje zdarzały i wiem o co chodzi.
Pozdrawiam, Magdalena
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Serdeczne dzięki, tak zrobię

Gocha_D
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

Ale dlaczego? Dlaczego nie stosować zasad obowiązujących?

Kolumna K - miejscowość zdarzenia, a więc zgodnie z pkt. 3, dodałabym tylko w uwagach, że to parafia taka, a taka. Indeksujesz księgę określonej parafii i są to zapisy należące do tej księgi i nie należy ich "wynosić" gdzieś indziej. Kiedyś miałam taki pomysł z metryką chrztu (żeby wpisać dwukrotnie do indeksów w dwóch parafiach), gdy dziecko rodziło się w jednym miejscu (parafii) a chrzczone było ze sporym upływem czasu gdzie indziej. Administratorzy potraktowali mnie głębokim milczeniem i chyba mieli rację.

Dla pewności - indeksujesz par. Grzegorzówka i w księdze tej parafii trafiłaś na dwa akty zgonu, w których zapisano, że miejscem zgonu była wieś Dylągówka w par. Chyżne - dobrze to zrozumiałam? Jeśli tak, to czy przypadkiem nie byli to parafianie z parafii Grzegorzówka? Chyba był jakiś powód, że proboszcz Grzegorzówki został poinformowany o tych zgonach (dlaczego akurat Grzegorzówki a nie jakiejś innej przypadkowej parafii?). Są w Grzegorzówce i niech tam zostaną.

Pytasz : "Co mam zrobić?"

1. Pominąć je – tracę informacje o dwóch osobach
- jasne bez tłumaczenia, że nie

2. Wpisać w Grzegorzówce z adnotacją w uwagach, że to Dylągówka – nie każdy znajdzie
- nie jest to dobre, bo rozwiązanie nr 3 jest lepsze, kol. K jest widoczna i sortowana;

3. Wpisać w Grzegorzówce wpisując w kolumnie miejscowość Dylągówka
- tak to powinno być zrobione, z adnotacją w uwagach w jakiej parafii miał miejsce zgon; mało kto szuka osoby (nazwiska) wg miejscowości. Szukamy wyszukiwarką nazwisk i nie musimy ograniczać się tylko do jednej parafii;

4. Dopisać do Dylągówki z linkiem do skanu w Grzegorzówce
- no nie, to nie jest żadna zasada, wystarczy, by par. Chyżne nie była zindeksowana dla tego roku albo, jeszcze lepiej, księgi z tego roku nie zachowały się. Czy wtedy powinien być utworzony rocznik indeksów nieistniejącej księgi zawierający dwie metryki z obcej parafii? (staramy się stosować rozwiązania uniwersalne, przydatne także w innych przypadkach, niż tylko Twój).

ad 5 - Magdaleno, wybacz! nie rozumiem, czym pkt 5 różni się od pkt 4. Czy chodzi Ci o to że te indeksy należy umieścić tylko raz - w par. Chyżne? To, że tylko raz, to chyba nie ma wątpliwości ale może nie zrozumiałam Twojej myśli?

Pozdrawiam, Ewa
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Ewo, Magdalena dobrze mnie zrozumiała. Grzegorzowka i Dylągówka to ta sama parafia Hyżne. Dla mnie rozwiązania 3 i 5 są tożsame. Sama oceń, akt 4 i 5 skan
https://szukajwarchiwach.pl/59/1105/0/- ... ys23L6Uaaw
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam
Gocha_D
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

No, to pisałam o czymś innym, przepraszam, ale księgi parafii Hyżne są mi obce kompletnie.

Myślałam, że to dwie różne parafie. Jeśli jesteś z metrykami w jednej parafii, to chyba nie ma powodu się kłopotać, bo przecież wyszukiwarka i tak pokaże wyniki z wszystkich wsi razem. Tak więc wszystkie rozwiązania: 3-cie, 5-te, moje, dają ten sam skutek i to jest bardzo pocieszające!

Tyle, że również metryka nr 3 wpisuje się w Twoje zapytanie!

A wyobraźmy sobie, jak należy postąpić, gdyby to były dwie różne parafie. Takie przypadki się zdarzają! Swoje stanowisko opisałam wyżej - zostawić indeks w parafii, której księga jest indeksowana i tylko tam. Do kol. K nazwa miejscowości, komentarz o tym jaka to parafia - do uwag.
Co o tym sądzicie?

E.
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Trochę czasu spędziłam nad aktem nr 3. W parafii Hyżne nie ma aktu urodzenia Jana Łątki syna Franciszka i Magdaleny Bujak z 1959 r., ani akru ślubu rodziców. Jest akt ślubu Franciszka Łatki z 1856r., ale z Magdaleną Szczepańską, są z tego związku dzieci. Nie ma też aktu urodzenia Magdaleny Szczepańskiej, jest Magdaleny Bujak, rodzice jej pasują do dziadków dzieci Szczepańskiej. Za bardzo to pokręcone.
Jan zmarł zaraz po urodzeniu. Ksiądz nie powtórzył aktu 3 więc zostawiłam go w Grzegorzówce. Powtórzył akty 4 i 5, nie przekreślił tych z Dopiskiem Dylągówka. Stąd moje pytania.

Sądzę, że w przypadku różnych parafii proponujesz rozsądne rozwiązanie.

Dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam
Gocha_D
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

obawiam się czy teraz nie zamieszam -
łaciny nie znam ale... widzę taki napis (w akcie 3): "hic spectacl ad Dylągówka" - proszę mnie poprawić, jeśli źle czytam - co to znaczy? dziecko umarło w Grzegorzówce a zostało pochowane w Dylągówce?? To znowu potrzebna właściwa notka w uwagach. W zasadzie wpis pionowy "ad Dylagowka" w aktach 4 i 5 też znajduje się wyraźnie w kolumnie z datą pochówku.

Wg mnie nie powtórzył (może źle rozumiem co masz na myśli pisząc "powtórzył" ?), bo dziecko od razu zmarło i być może chrztu nie było? hmm, tak gdybam, bo przecież nie znam praktyk tego proboszcza.

też pozdr. e.
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Moja łacina też jest marna. Pogrzebany, pochowany to sepulto, sepultus, a tam jest coś innego napisane. Chrzest był, bo jest imię. Gdy nie ma chrztu, to pole imię pozostaje puste. Przez „powtórzył” rozumiem to, że po aktach 4, 5 z pionowym dopiskiem Dylągówka są akty 4, 5 z Grzegorzówki. Ten sam ksiądz „obsługiwał” 9 ksiąg i od czasu do czasu się mylił. Pomyłkowo wpisane akty wykreślał. Sprawdzałam, były wpisane w odpowiedniej miejscowości. Może wykreślał po wpisaniu. Nie wpisał, to nie wykreślił.

Wbijano mi do głowy, że aktów nie interpretuję, tylko przepisuję. Jak tu nie interpretować? Samo życie.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
Gocha_D
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Witam!
W księdze urodzeń jest wiele dopisków o ślubach i zgonach. Nie wszystkie są ujęte w odpowiednich księgach. Czy mogę je do nich dopisać z adnotacją w uwagach, że informacja pochodzi z księgi urodzeń, dodając nr aktu, rok i skan?

Pozdrawiam
Gocha_D
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

tak (a skan czego, tego dopisku? w uwagach?)
indeksujesz urodzenia, na marginesie jest dopisek o zgonie czy ślubie, tak?
ja w uwagach piszę:info o zgonie, lub info o ślubie, to moim zdaniem wystarczy zwłaszcza, że skany są przecież dodawane dla całej księgi, zainteresowany sobie znajdzie i przeczyta.
Ostatnio zmieniony wt 06 paź 2020, 21:11 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
BasiaS
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie:)

co do czego dopisać?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Basiu, dobrze mnie zrozumiałaś, w urodzeniach są dopiski o ślubach i zgonach i miejscu zdarzenia. Wpisywałam takie uwagi tylko dla dat spoza dostępnych ksiąg, ale zorientowałam się, że tych, które powinny być wpisane, w odpowiedniej księdze nie ma. Pomyślałam, że dopiszę zdarzenie do odpowiedniej księgi i genetyka wyświetli mi, że miał 3 żony, a nie jedną, albo że zmarł tu i wtedy. To duża oszczędność czasu dla szukającego.

Pozdrawiam
Gocha_D
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chcesz "stworzyć" księgę małżeństw na podstawie księgi urodzeń (a dokładniej uwag na marginesie)?
NIE
chcesz zmienić indeksy do zindeksowanej księgi małżeństw dodając nieistniejące w niej zapisy na podstawie uwag w księdze urodzeń?
NIE

chcesz w uwagach w indeksach ks. urodzeń, którą indeksujesz dopisać info z uwag?
możesz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Sroczyński_Włodzimierz napisał:

chcesz zmienić indeksy do zindeksowanej księgi małżeństw dodając nieistniejące w niej zapisy na podstawie uwag w księdze urodzeń?
NIE

Dokładnie o to mi chodzi. Dlaczego NIE?

Dzięki za zdecydowane odpowiedzi.

Pozdrawiam
Gocha_D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”