Łapińscy z Mulawicz (parafia Topczewo, Strabla)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Aimeare

Post autor: Aimeare »

Dobry wieczór,

poszukuję inormacji o Łapińskich ze wsi Mulawicze i okolic.

Mój przodek, Franciszek Łapiński, urodził się w Mulawiczach około roku 1867 (wyliczone na podstawie aktu ślubu z Julią Wiśniewolską). Jego rodzicami byli Franciszek Łapiński oraz Józefata Wysocka.

Niestety, jedyne, co udało mi się znaleźć w sieci, to wspomniany powyżej akt ślubu Julii i Franciszka (1892,jako parafia pana młodego wspomniana jest parafia topczewska) oraz akt ślubu jego brata Stanisława z siostrą Julii, Leokadią (1905,tutaj parafia pana młodego to Strabla). Jeżeli to coś pomoże, to z jakiegoś powodu Stanisław podpisał się pod aktem ślubu cyrylicą (jego małżonka alfabetem łacińskim) i podpis wygląda na "Łopiński", ale wszędzie indziej nazwisko zapisywane jest jako Łapiński.

Jeżeli ktoś natknął się na takie nazwiska w tym rejonie lub rozpoznaje w nich swoich przodków, bardzo proszę o kontakt!

Dziękuję serdecznie,
Katarzyna Piotrowska
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy te informacje z aktu ślubu w 1892 roku pochodzą z pierwszej ręki tj z samego dokumentu czy jakiegoś przekazu . Pytam bo w akcie ślubu poza parafia młodych była zapisywana także wieś, (to bardzo może pomóc w dalszym poszukiwaniu w precyzyjniej zidentyfikowanej już parafii) aA na terenie gminy Wyszki były trzy: Wyszki, Topczewo i Strabla. Mulawicze to Strabla .
Ale istotniejsze wydaje się pytanie- gdzie był ten ślub? w parafii Strabla? Ja w szwa nie widzę takiego ślubu w 1892 roku
https://www.szukajwarchiwach.pl/4/1435/0/-/2
Bez doprecyzowania tego ewentualne poszukiwania będa trudne. W internecie niczego sie nie znajdzie ale sa do przejrzenia mikrofilmy wymienionych wyzej parafii .
https://www.bialystok.ap.gov.pl/arch/te ... kro/sc.pdf
Efektywniej przegladac jedna parafie a nie trzy.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arek_Bereza »

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Trzeba zatem przejrzeć Strablę.
Samodzielnie pozyczając mikrofilmy z AP w Białymstoku albo zlecając archiwum kwerendę
Awatar użytkownika
Aimeare

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!

Tak, dane, które podałam, pochodzą z aktów dostępnych na genetece i przetłumaczonych z języka rosyjskiego. Ślub był w parafii Poświętne (parafia Julii), ale parafia Franciszka to Topczewo (wymieniona jako druga parafia, gdzie ogłaszano zapowiedzi ślubu). W przypadku jego brata była to Strabla.

Muszę więc zlecić kwerendę, bo niestety mieszkam zagranicą.

Dziękuję:)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jest jeszcze alternatywa kwerendy zasobów mormonów. W sytuacji zamieszkiwania zagranicą być może korzystna
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: puszek »

Witam.
Ślub siostry Franciszka i Stanisława - Kunegundy (panna 20 lat) 10.XI.1891r./Mulawicze/par. Strabla (akt nr 15)
https://www.szukajwarchiwach.pl/4/1435/ ... 9I5ziBet-g

Bożena
Bożena
KPiechota

Sympatyk
Ekspert

Post autor: KPiechota »

Franciszek urodził się w 1866 w Mulawiczach w par. Strabla. Trzeba spróbować odnaleźć metrykę ślubu jego rodziców - w tej parafii bądź innych sąsiednich. Księgi M ze Strabli z tego okresu znajdują się najpewniej w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie.
Awatar użytkownika
Aimeare

Dziękuję bardzo wszystkim za wielką pomoc!

Pani Bożeno, jaki skarb Pani dla mnie znalazła, nigdy bym tego sama nie namierzyła w aktach po rosyjsku!

Sprawdziłam akta na FamilySearch, niestety są one dostępne do obejrzenia tylko w USA. Pozostaje mi więc zlecić kwerendę w Drohiczynie lub w Białymstoku.

W każdym razie jeszcze raz bardzo dziękuję Państwu za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”