Litery (skróty) w metrykach

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Nie widziałem, że Dzik to jest łaciński skrót…
Wątek z odczytywaniem polskich nazwisk jest tutaj:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59355.phtml
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
pdwwa

Sympatyk

Post autor: pdwwa »

Panie Andrzeju, dziekuję za sugestię. Buszuję na forum od wielu wieczorów, ale na ten wątek nie trafiłem...
Paweł
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

skróty przy i przed nazwiskiem

Post autor: Kostkowski »

Witam serdecznie
Chyba to gdzieś było ale nie udaje mi się znaleźć.
1. Co oznacza M.D. przed nazwiskiem?
2. Czy GD przy nazwisku to Generosus Dominus, więc czy to to samo co "Ur:, lub "Urodzony"? czy też tytuł?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Korzystając z okazji podepnę się z podobnym pytaniem - czym różni się JP od JPP (oba skróty występują w tej samej księdze, więc zapewne znaczyły coś innego).
pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

MD – Magnificus/a Dominus/a (Wielmożny/a Pan/i), GD – Generosus Dominus (Urodzony Pan), JP (Jaśnie Pan), JPP (Jaśnie Panowie). Podwojenie liter oznacza liczbę mnogą.
Pozdrawiam
Hubert
adamrw

Sympatyk

Re: skróty przy i przed nazwiskiem

Post autor: adamrw »

Płowik_Hubert pisze:MD – Magnificus/a Dominus/a (Wielmożny/a Pan/i), GD – Generosus Dominus (Urodzony Pan), JP (Jaśnie Pan), JPP (Jaśnie Panowie). Podwojenie liter oznacza liczbę mnogą.
Jak zatem interpretować rozróżniania JP i JPP w miejscu gdzie się podaje dane rodziców narodzonego dziecka?
JP - tylko jeden z rodziców jest szlacheckiego pochodzenia
JPP - oboje rodzice pochodzą ze szlachy?
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Andrzej75

Sympatyk

Re: skróty przy i przed nazwiskiem

JP albo JPP — normalnie znaczy to (jak już napisał Hubert) jaśnie pan albo jaśnie panowie / jaśnie państwo; ale tutaj ważny jest kontekst: „jaśnie” odnosi się (raczej) do arystokracji, senatorów. Jeżeli chodzi o zwykłą szlachtę, to najprawdopodobniej znaczy to samo co JmP — jegomość pan / panowie / państwo.

Stosowanie liczby pojedynczej albo mnogiej nic nie powie na temat tego, czy oboje rodzice są pochodzenia szlacheckiego, czy tylko ojciec. Jest to czysta konwencja grzecznościowa; może być użyta liczba mnoga (szlachetni, urodzeni, wielmożni), a mimo to żona będzie pochodzenia mieszczańskiego albo włościańskiego; może być użyta liczba pojedyncza, a mimo to żona będzie pochodzenia szlacheckiego.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Litery (skróty) w metrykach

Post autor: Kostkowski »

[quote="Bartek_M"...G[/b] (Generosus) tu Urodzony (w sensie tytułu) - mógł to być właściciel wioski, rządca, aczkolwiek tytuł ten zdewoluował się i z biegiem czasu w niektórych parafiach Urodzonymi zaczęto zwać nawet kamerdynerów i praczki :)[/quote]
Witam serdecznie
Bardzo proszę przybliżyć kiedy ten tytuł się zdewaluował albo dokąd jeszcze nie był zdewaluowany?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Re: Litery (skróty) w metrykach

Post autor: Bartek_M »

Takie przypadki spotkałem w końcu XVIII wieku w południowej Wielkopolsce. Myślę, że była to jedna z form małpowania dworu królewskiego w dworku szlacheckim - przejmowano nazwy funkcji wraz z tytulaturą.

O wcześniejszej (XVII w.?) dewaluacji "urodzonych" pisze Gloger:
https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklop ... a/Urodzeni
Bartek
PawełJerzy

Sympatyk

Ok

Post autor: PawełJerzy »

Witam.
Bardzo prosze o pomoc w odczytaniu trzech zaznaczonych w metryce skrótów.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/7a460679e9da9cd8

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Paweł Jerzy
Ostatnio zmieniony wt 29 wrz 2020, 21:31 przez PawełJerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Pozdrawiam
Andrzej
Kukawka_stanisław

Sympatyk

skróty literowe w dokumentach

Post autor: Kukawka_stanisław »

W dokumencie z 1759 (parafia Gruta, Prusy Królewskie) w rubryce rodzice, po imieniu i nazwisku ojca i imieniu matki widnieje skrót H.P.P. Przypuszczam, że powtórzenie litery P oznacza liczbę mnogą, ale co te litery oznaczają skoro nie są powszechne? W tej samej księdze od czasu do czasu pojawia się H.P., ale niezbyt często.
W tym samym dokumencie w rubryce dot. chrzestnych na końcu zapisano Honesta (w odniesieniu do chrzestnej), w innych wpisach w tej księdze zapis taki jest raczej rzadki. Co on może oznaczać w tym przypadku?
proszę o pomoc
pozdrawiam - Stanisław Kukawka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Wstaw skan/link do dokumentu lub odpowiedzi na pytanie poszukaj tutaj https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... t=skr%F3ty
____
Krystyna
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

mpp manu propria
Piotr
Kukawka_stanisław

Sympatyk

Post autor: Kukawka_stanisław »

niestety nie wiem jak przesłać załącznik z dokumentem; przepraszam jestem już w takim wieku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”