Nazwiska w Regestr Diecezjów-właściciele ziemscy Korona 1783
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
skapska_honorata

Dla Honoraty:
Nazwisko "Skąpski" pojawia się jednokrotnie, w diecezji krakowskiej, dekanacie andrzejowskim:
- parafia Krzcięcice - Pietynka.
Przy okazji nazwy miejscowe o podobnym brzmieniu, to:
Skąpe - w parafii Pilczyca Zalesna, dekanat żarnowski, diecezji gnieźnieńskiej;
Wólka Skąpska - j.w.
i drugie:
Skąpe - w parafii Staw, dekanat stawiszyński, diecezji gnieźnieńskiej.
Pozdrawiam
Łucja
Nazwisko "Skąpski" pojawia się jednokrotnie, w diecezji krakowskiej, dekanacie andrzejowskim:
- parafia Krzcięcice - Pietynka.
Przy okazji nazwy miejscowe o podobnym brzmieniu, to:
Skąpe - w parafii Pilczyca Zalesna, dekanat żarnowski, diecezji gnieźnieńskiej;
Wólka Skąpska - j.w.
i drugie:
Skąpe - w parafii Staw, dekanat stawiszyński, diecezji gnieźnieńskiej.
Pozdrawiam
Łucja
Dla Ryszarda,
nie ma niestety nazwiska Szołyga, ani podobnie brzmiących. Nazw miejscowych o takim lub podobnym brzmieniu też brak.
Najbardziej zbliżone byłyby chyba Szeligi - diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Puchały. Mieszkali tam Szeligowscy.
I tak na marginesie - na Ukrainie mieszka dzisiaj 189 osób o nazwisku "Szeliga".
Pozdrawiam
Łucja
nie ma niestety nazwiska Szołyga, ani podobnie brzmiących. Nazw miejscowych o takim lub podobnym brzmieniu też brak.
Najbardziej zbliżone byłyby chyba Szeligi - diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Puchały. Mieszkali tam Szeligowscy.
I tak na marginesie - na Ukrainie mieszka dzisiaj 189 osób o nazwisku "Szeliga".
Pozdrawiam
Łucja
Ostatnio zmieniony pn 25 sty 2010, 00:21 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla Zbyszka,
Nazwisko Mierzejewski
diecezja gnieźnieńska, dekanat pleszowski, parafia Twardow - Bonczew
diecezja gnieźnieńska, dekanat sampolnicki, parafia Sampolno - Cholędry Sampolińskie
następnie nazwisko Mierzeieski:
diecezja gnieźnieńska, dekanat szadkowski, parafia Marzynin - Młodowin Gorny
kolejna wersja nazwiska - Mierzeiewski w dużej liczbie się pojawia:
diecezja płocka, dekanat andrzeiowski, parafia Rosochate Kościelne -
Rosochate Kościelne;
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Miastkowo - Czartorya, Gozdy, Łuby Wielkie,;
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Nowogrod - Janikowo
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Smłodowo - Duchny Stare, Szabły Stare
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Szczepanków - Chojny Stare, Grzymały, Jarnuty
diecezja płocka, dekanat makowski, parafia Gąsewo - Boruty
diecezja płocka, dekanat makowski, parafia Karniewo - Malonki
diecezja płocka, dekanat makowski, parafia Makow - Budzyno Nawiery
diecezja płocka, dekanat ostrołęcki, parafia Rzekuń - Kaczyno Starawieś, Kaczyno Tobolice, Kaczyno Wypychy, Nowawieś Kujawy
diecezja płocka, dekanat ostrołęcki, parafia Sieluń - Kołaki, Zebry Perose
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Czerwin - Buczyno, Chroscice, Damiany, Dzwonek, Gocły, Gumki, Janki Stare, Tomasze, Wianczyki, Wielgouchy
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Ostrów - Prosienica
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Piski Małe - Gniazdowo, Tyszki Andrzeyki, Tyszki Gostery, Wisniewo
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Troszyn - Choromany, Chrzczony, Kurpie Szlacheckie, Mierzeiewo Borowe, Mierzeiewo Bryski, Mierzeiewo Jarnuty, Mierzeiewo Repki, Mierzeiewo Zapiecno
diecezja płocka, dekanat wąszoszki, parafia Grabowo - Baginskie, Przyborowo
diecezja płocka, dekanat wizki, parafia Dobrzyiałów - Gorki Szewkowo
diecezja płocka, dekanat wizki, parafia Płock Mały - Kołaki Małe, Rogienice Wypychy
diecezja płocka, dekanat wyszkowski, parafia Goworow - Bobin, Gierwaty, Nogawki, Struniawy, Suchcice
Łucja
(ps. odpowiedź na pytanie "ukraińskie" w wątku ukraińskim dałam.
Nazwisko Mierzejewski
diecezja gnieźnieńska, dekanat pleszowski, parafia Twardow - Bonczew
diecezja gnieźnieńska, dekanat sampolnicki, parafia Sampolno - Cholędry Sampolińskie
następnie nazwisko Mierzeieski:
diecezja gnieźnieńska, dekanat szadkowski, parafia Marzynin - Młodowin Gorny
kolejna wersja nazwiska - Mierzeiewski w dużej liczbie się pojawia:
diecezja płocka, dekanat andrzeiowski, parafia Rosochate Kościelne -
Rosochate Kościelne;
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Miastkowo - Czartorya, Gozdy, Łuby Wielkie,;
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Nowogrod - Janikowo
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Smłodowo - Duchny Stare, Szabły Stare
diecezja płocka, dekanat łomzenski, parafia Szczepanków - Chojny Stare, Grzymały, Jarnuty
diecezja płocka, dekanat makowski, parafia Gąsewo - Boruty
diecezja płocka, dekanat makowski, parafia Karniewo - Malonki
diecezja płocka, dekanat makowski, parafia Makow - Budzyno Nawiery
diecezja płocka, dekanat ostrołęcki, parafia Rzekuń - Kaczyno Starawieś, Kaczyno Tobolice, Kaczyno Wypychy, Nowawieś Kujawy
diecezja płocka, dekanat ostrołęcki, parafia Sieluń - Kołaki, Zebry Perose
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Czerwin - Buczyno, Chroscice, Damiany, Dzwonek, Gocły, Gumki, Janki Stare, Tomasze, Wianczyki, Wielgouchy
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Ostrów - Prosienica
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Piski Małe - Gniazdowo, Tyszki Andrzeyki, Tyszki Gostery, Wisniewo
diecezja płocka, dekanat ostrowski, parafia Troszyn - Choromany, Chrzczony, Kurpie Szlacheckie, Mierzeiewo Borowe, Mierzeiewo Bryski, Mierzeiewo Jarnuty, Mierzeiewo Repki, Mierzeiewo Zapiecno
diecezja płocka, dekanat wąszoszki, parafia Grabowo - Baginskie, Przyborowo
diecezja płocka, dekanat wizki, parafia Dobrzyiałów - Gorki Szewkowo
diecezja płocka, dekanat wizki, parafia Płock Mały - Kołaki Małe, Rogienice Wypychy
diecezja płocka, dekanat wyszkowski, parafia Goworow - Bobin, Gierwaty, Nogawki, Struniawy, Suchcice
Łucja
(ps. odpowiedź na pytanie "ukraińskie" w wątku ukraińskim dałam.
Ostatnio zmieniony wt 04 maja 2010, 21:09 przez Łucja, łącznie zmieniany 9 razy.
-
Zbigniew50

-
konrad1977

Dla Zbigniewa
Nazwisk Dykiel i Porzyński nie ma.
Z nazw miejscowych zbliżonych do tego drugiego nazwiska pojawiają się np.: Porrzywna (diec. poznańska, dek. mszczonowski, parafia Białła), Porazyn (diec. poznańska, dek. grodziski, parafia Opalenica) i Porzyce (diec. krakowska, dek. bodzencinski, parafia Zbiluta.
Pozdrawiam
Łucja
Nazwisk Dykiel i Porzyński nie ma.
Z nazw miejscowych zbliżonych do tego drugiego nazwiska pojawiają się np.: Porrzywna (diec. poznańska, dek. mszczonowski, parafia Białła), Porazyn (diec. poznańska, dek. grodziski, parafia Opalenica) i Porzyce (diec. krakowska, dek. bodzencinski, parafia Zbiluta.
Pozdrawiam
Łucja
Ostatnio zmieniony pn 25 sty 2010, 15:30 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla Konrada
Nazwiska Gocławski nie ma, Gocłowski jest jak napisałeś.
Co do nazw miejscowych o podobnym brzmieniu jak ta pierwsza forma to są dwie miejscowości o nazwie Gocław odnotowane.
Gocław - w parafii Praga, dekanatu radzymińskiego, diecezji płockiej. Z adnotacją, że brak informacji o właścicielu w Regestrze.
Gocław - w parafii Osiek, dekanatu garwolińskiego, diecezji poznańskiej. Właścicielem dóbr w tej parafii był Franciszek Bieliński, starosta czerski [Osiek to Osieck, ale Regestr podaje nazwę w formie Osiek]
Pozdrawiam
Łucja
Nazwiska Gocławski nie ma, Gocłowski jest jak napisałeś.
Co do nazw miejscowych o podobnym brzmieniu jak ta pierwsza forma to są dwie miejscowości o nazwie Gocław odnotowane.
Gocław - w parafii Praga, dekanatu radzymińskiego, diecezji płockiej. Z adnotacją, że brak informacji o właścicielu w Regestrze.
Gocław - w parafii Osiek, dekanatu garwolińskiego, diecezji poznańskiej. Właścicielem dóbr w tej parafii był Franciszek Bieliński, starosta czerski [Osiek to Osieck, ale Regestr podaje nazwę w formie Osiek]
Pozdrawiam
Łucja
Witam serdecznie Pani Łucjo.
Przede wszystkim chciałbym Pani bardzo....bardzo serdecznie podziękować za wykaz z występowania nazwiska Mierzejewski w Regestrze Djecezji. Interesuje mnie to nazwisko, mego 5* pradziadka, ponieważ ugrzęzłem w tych latach na Adamie i Helenie Mierzejewskich. Niestety nie znam panieńskiego nazwiska Heleny. Czy w tym Regestrze też podane są nazwiska?
Mam jeszcze do Pani drugą gorącą prośbę. Praktycznie nie znam rosyjskiego i mam kłopot z zalogowaniem się na stronie Lwowskiego Forum. A w wykazie szlachty na Ukrainie występuje parokrotnie nazwisko przodków mojej żony pochodzącej z Ukrainy k/Równego- Galiński .
Jak dowiedzieć się coś więcej o tym wykazie, kto by mi mógł pomóc coś więcej dowiedzieć się o tych Galińskich ???
Przepraszam że zabieram Pani czas ale marny ze mnie początkowy internauta i genealog.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk z Koszalina
Przede wszystkim chciałbym Pani bardzo....bardzo serdecznie podziękować za wykaz z występowania nazwiska Mierzejewski w Regestrze Djecezji. Interesuje mnie to nazwisko, mego 5* pradziadka, ponieważ ugrzęzłem w tych latach na Adamie i Helenie Mierzejewskich. Niestety nie znam panieńskiego nazwiska Heleny. Czy w tym Regestrze też podane są nazwiska?
Mam jeszcze do Pani drugą gorącą prośbę. Praktycznie nie znam rosyjskiego i mam kłopot z zalogowaniem się na stronie Lwowskiego Forum. A w wykazie szlachty na Ukrainie występuje parokrotnie nazwisko przodków mojej żony pochodzącej z Ukrainy k/Równego- Galiński .
Jak dowiedzieć się coś więcej o tym wykazie, kto by mi mógł pomóc coś więcej dowiedzieć się o tych Galińskich ???
Przepraszam że zabieram Pani czas ale marny ze mnie początkowy internauta i genealog.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk z Koszalina
Podaję linka do tekstu na blogu o "Regestrze Diecezjów", jest tam m.in. ogólny zarys terytorialny tej pozycji (dekanaty)
Lektury genealogiczne
Łucja
Lektury genealogiczne
Łucja
Mam uprzejmą prośbę. Czy byłoby możliwe sprawdzenie nazwiska Kożuchowski dla dekantu kutnowskiego oraz ziemi gostynińskiej?Łucja pisze:Dla Agnieszki "nazwiska Kożuchowski i Pawluk, dekanaty Sokołów Podlaski i Biała Podlaska."
Nazwisko "Kożuchowski" pojawia się w dekanacie kaliskim i kutnowskim, oraz rudzkim i stawskim (diecezja gnieźnieńska) i dekanacie wolborskim (diecezja włocławska)
W wersji "Kozuchowski" (wg indeksu) w rudzkim, sampolnickim, stawiszyńskim, stawskim, szadkowskim (diecezja gnieźnieńska) i w dekanacie zwoleńskim (diecezja krakowska).
Regestr Diecezjów nie jest kompletny. nie wszystkie dekanaty i parafie są reprezentowane. Napiszę oddzielnie szerzej o tej publikacji, co w niej jest a czego nie ma, itd.
Nazwisko "Pawluk" nie występuje w tej publikacji.
Pozdrawiam
Łucja
Z góry bardzo serdecznie dziękuję
Nazwisko Kożuchowski w dekanacie kutnowskim, diecezji gnieźnieńskiej:
parafia Orłow:
Żeronice - Kożuchowski Jan
Żeronice - Kożuchowski Józef
Żeroniczki - Kożuchowski Jan
Żeroniczki - Kożuchowski Józef
parafia Sobota:
Stypin kar. att[] Zero.
Wola Kałkowa
w dekanacie gostyńskim, diecezji płockiej:
- nie ma tego nazwiska
ale jest jeszcze np. w dekanacie zwoleńskim diecezji krakowskiej:
parafia Odechow:
Zakrzówek części (Kozuchow. sukcessorowie)
w dekanacie stawskim diececji gnieźnieńskiej:
parafia Godziesze Wielkie:
Kakawa - Kozuchowski cześnik (Franciszek Kożuchowski cześnik kaliski)
Wola - Kozuchowski cześnik
w dekanacie rudzkim diecezji gnieźnieńśkiej:
parafia Chołow:
Dworniaczek
Groszka att[] Słupski
Słupska
w dekanacie przytyckim diececji gnieźnieńskiej:
parafia Jasiona:
Jerozul
Kozuchow
Redlin
Witaszyn att[]
(wszystkie 4 - sukcesorowie Wojciecha Alojzego Dziedzickiego i Zofii z Kożuchowskich - zostawili 3 córki)
Łucja
parafia Orłow:
Żeronice - Kożuchowski Jan
Żeronice - Kożuchowski Józef
Żeroniczki - Kożuchowski Jan
Żeroniczki - Kożuchowski Józef
parafia Sobota:
Stypin kar. att[] Zero.
Wola Kałkowa
w dekanacie gostyńskim, diecezji płockiej:
- nie ma tego nazwiska
ale jest jeszcze np. w dekanacie zwoleńskim diecezji krakowskiej:
parafia Odechow:
Zakrzówek części (Kozuchow. sukcessorowie)
w dekanacie stawskim diececji gnieźnieńskiej:
parafia Godziesze Wielkie:
Kakawa - Kozuchowski cześnik (Franciszek Kożuchowski cześnik kaliski)
Wola - Kozuchowski cześnik
w dekanacie rudzkim diecezji gnieźnieńśkiej:
parafia Chołow:
Dworniaczek
Groszka att[] Słupski
Słupska
w dekanacie przytyckim diececji gnieźnieńskiej:
parafia Jasiona:
Jerozul
Kozuchow
Redlin
Witaszyn att[]
(wszystkie 4 - sukcesorowie Wojciecha Alojzego Dziedzickiego i Zofii z Kożuchowskich - zostawili 3 córki)
Łucja