Cmentarz Rakowicki w Krakowie - potrzebuję pomocy

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

agansner

proszę o zdjęcie grobu z cmentarza Rakowickiego

Post autor: agansner »

Drodzy forumowicze z Krakowa. Jestem tutaj pierwszy raz i proszę o pomoc. Kilka dni temu w wyszukiwarce grobowców znalazłam grób mojej Babki , którą nigdy nie znałam. Pochowana jest na cmentarzu Rakowickim.
oto namiary: kwatera LXVIII, rząd 6, miejsce 9. Stefania Serba ur. 29.06.1903-zm. 24.09.1945 w Krakowie szpitalu Akademia Medyczna ul. Strzelecka. Pochowane są jeszcze trzy osoby w tej kwaterze. Mój 86 letni ojciec a Syn zmarłej bardzo chciałby zobaczyć zdjęcie grobu. Bardzo proszę o pomoc.
Mój adres agansner@vp.pl
Z góry dziękuje za pomoc Agnieszka.
agansner

proszę o zdjęcie grobu z cmentarza Rakowickiego

Post autor: agansner »

Dziękuję panu Adrianowi za pomoc. Otrzymałam zdjęcia.
kondex77

Sympatyk

Post autor: kondex77 »

kondex77 pisze:Witam. Ponawiam swoją prośbę. Bardzo Będę bardzo wdzięczny za zrobienie zdjęć na Cmentarzu Rakowickim:

Bronisław Stadnicki, zm. 1 VI 1874 roku, pas LC, zachód, grobowiec Stadnickich
Konstancja Stadnicka, zm. 6 XI 1880 roku, pas LC, zachód, grobowiec Stadnickich

W pobliżu powinien się zachować nagrobek: N.N. Stadnicka, zm. 28 XII 1861 roku, pas LC, zachód

Z góry dziękuję Konrad
Awatar użytkownika
stryker

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: stryker »

Zwracam się z prośba o zrobienie zdjęcia nagrobka z cmentarza Rakowickiego rejon Wojskowy: Kwatera: LXXXII Rząd: 11 Miejsce: 7. Faliszewski Stanisław.

Nie aktualne - udało mi się zdobyć zdjęcie z innego źródła.

pozdr.
Marcin
merdigon

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: merdigon »

Czy ktoś z tu obecnych spotkał się może z listą/księgami osób pochowanych na cmentarzu Rakowickim. Podobno mój pradziadek został pochowany na cmentarzu Rakowickim, ale jego grób został już usunięty i chciałem potwierdzić, czy faktycznie tam spoczął.
Pozdrawiam,
Szymon
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

merdigon pisze:Czy ktoś z tu obecnych spotkał się może z listą/księgami osób pochowanych na cmentarzu Rakowickim. Podobno mój pradziadek został pochowany na cmentarzu Rakowickim, ale jego grób został już usunięty i chciałem potwierdzić, czy faktycznie tam spoczął.
https://www.zck-krakow.pl/locator
Jeśli nie znajduje tutaj to polecam napisać e-maila z zapytaniem do Biura Zarządu z podaniem niezbędnych danych (adres e-mail na stronie internetowej). Mój przodek zmarł w 1907r. i był pochowany na cmentarzu rakowickim ale grób się nie zachował się do dnia dzisiejszego (w wyszukiwarce wpis jest i miejsce pochówku to mogiła zbiorowa) Zarząd odpisał mi, że mają odnotowany wpis o pochówku ale kwatera, w której był pochowany już nie istnieje, stąd podano mogiła zbiorowa.
Pozdrawiam
Łukasz
Lukas1212

Sympatyk
Adept

Post autor: Lukas1212 »

Dzień dobry, zwracam się z prośbą o zdjęcie nagrobka z Cmentarza Rakowickiego:
Kwatera: LXXXVI
Rząd: 11
Miejsce: 51

Proszę o wysłanie na adres: lukaszs87[T]gmail.com

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
alicja_firmanty

Sympatyk

Post autor: alicja_firmanty »

do Lukas1212
Dzień dobry, mam książkę z roku 1987 "Cmentarz Rakowicki w Krakowie 1803-1939", jest w niej 75 fotografii oraz wykaz osób pochowanych i krótkie informacje o nich.Proszę o podanie nazwiska i imienia poszukiwanej osoby, może znajdę zdjęcie i opis.
Pozdrawiam
Alicja
Lukas1212

Sympatyk
Adept

Post autor: Lukas1212 »

alicja_firmanty pisze:do Lukas1212
Dzień dobry, mam książkę z roku 1987 "Cmentarz Rakowicki w Krakowie 1803-1939", jest w niej 75 fotografii oraz wykaz osób pochowanych i krótkie informacje o nich.Proszę o podanie nazwiska i imienia poszukiwanej osoby, może znajdę zdjęcie i opis.
Pozdrawiam
Alicja

Dziękuję, jednak nie szukam nazwisk aż tak dalekich czasowo, bardziej to są nagrobku współczesne

Pozdrawiam,
Łukasz
kozlowskiw

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kozlowskiw »

Witam,
Jutro wybieram się na Cmentarz Rakowicki. Gdyby ktoś potrzebował zdjęć proszę o informację.
Pozdrawiam,
Witold
longin

Sympatyk

Post autor: longin »

Witam!
Napisałem na pw.
Pozdrawiam

Andrzej.
kozlowskiw

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kozlowskiw »

longin pisze:Witam!
Napisałem na pw.
Nie wiem dlaczego ale nic nie dostałem. Może proszę spróbować jeszcze raz.
longin

Sympatyk

Post autor: longin »

kozlowskiw pisze:
longin pisze:Witam!
Napisałem na pw.
Nie wiem dlaczego ale nic nie dostałem. Może proszę spróbować jeszcze raz.
Wysłałem ponownie. Mam nadzieję, że tym razem doszło. Kilka razy ponowiłem wysyłanie.
Pozdrawiam

Andrzej.
Elvus

Sympatyk
Adept

Post autor: Elvus »

Drodzy Współforumowicze,

gdyby przypadkiem ktoś znalazł się w najbliższym czasie na cmentarzu Rakowickim, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc fotograficzną w, jak wszystko wskazuje, dwóch kwestiach. Najpierw myślałem, że może to być jeden i ten sam grobowiec, ale wygląda na to, że jednak nie (jeden jest w kw. XIa, drugi w IIA).

1) Grobowiec prof. Tadeusza Browicza. Daje się wprawdzie znaleźć jedno zdjęcie w Internecie (TUTAJ), ale nie jest ono w najwyższej rozdzielczości i nie widać dość wyraźnie tablicy (daty), na której spośród tu widocznych najbardziej mi zależy, tj. tej dotyczącej Marii z Nowaków 1. voto Hincowej 2. voto Browiczowej. Jeśli prawidłowe są dane z tej strony, współrzędne to "kw. XIa, narożnik płd.-zach., gr. rodz."

2)
KATARZYNA BROWICZOWA(01.01.1822 - 10.01.1891)
MICHAŁ NOWAK (01.01.1817 - 09.06.1884)
"S" TADEUSZA BROWICZ (22.05.1887 - 22.05.1887)
"S" TADEUSZA BROWICZ (21.05.1887 - 22.05.1887)
STANISŁAWA NOVAK (01.01.1855 - 11.01.1918)
ADAM HINZE (01.01.1876 - 01.05.1919)
Kwatera: IIA Rząd: zach Miejsce: po lew. Grużewskich

Nawiasem mówiąc, na przykładzie powyższego rezultatu widać, że wyszukiwarka nie jest doskonała. Samego prof. Tadeusza Browicza ani innych osób pochowanych wraz z nim w grobowcu 1) w ogóle na cmentarzu Rakowickim nie znajduje.

Już z góry ogromne podziękowania za ewentualną fatygę!
Wojciech
Awatar użytkownika
mkiwior

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mkiwior »

Elvus pisze:Drodzy Współforumowicze,

gdyby przypadkiem ktoś znalazł się w najbliższym czasie na cmentarzu Rakowickim, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc fotograficzną w, jak wszystko wskazuje, dwóch kwestiach. Najpierw myślałem, że może to być jeden i ten sam grobowiec, ale wygląda na to, że jednak nie (jeden jest w kw. XIa, drugi w IIA).

1) Grobowiec prof. Tadeusza Browicza. Daje się wprawdzie znaleźć jedno zdjęcie w Internecie (TUTAJ), ale nie jest ono w najwyższej rozdzielczości i nie widać dość wyraźnie tablicy (daty), na której spośród tu widocznych najbardziej mi zależy, tj. tej dotyczącej Marii z Nowaków 1. voto Hincowej 2. voto Browiczowej. Jeśli prawidłowe są dane z tej strony, współrzędne to "kw. XIa, narożnik płd.-zach., gr. rodz."

2)
KATARZYNA BROWICZOWA(01.01.1822 - 10.01.1891)
MICHAŁ NOWAK (01.01.1817 - 09.06.1884)
"S" TADEUSZA BROWICZ (22.05.1887 - 22.05.1887)
"S" TADEUSZA BROWICZ (21.05.1887 - 22.05.1887)
STANISŁAWA NOVAK (01.01.1855 - 11.01.1918)
ADAM HINZE (01.01.1876 - 01.05.1919)
Kwatera: IIA Rząd: zach Miejsce: po lew. Grużewskich

Nawiasem mówiąc, na przykładzie powyższego rezultatu widać, że wyszukiwarka nie jest doskonała. Samego prof. Tadeusza Browicza ani innych osób pochowanych wraz z nim w grobowcu 1) w ogóle na cmentarzu Rakowickim nie znajduje.

Już z góry ogromne podziękowania za ewentualną fatygę!
Dzień dobry,

Mogę odwiedzić Cmentarz Rakowicki w przyszły weekend i zrobić zdjęcia.

Swojego czasu kontaktowałem się z Zarządem Cmentarzy Komunalnych w Krakowie i dostałem potwierdzenie, że wyszukiwarka Cmentarza Rakowickiego nie jest idealna i nie posiada jeszcze pełnej bazy danych. Są one stopniowo uzupełniane. Zawsze warto się z nimi kontaktować mailowo, chociaż ja czekałem 4 miesiące na odpowiedź. Niemniej jednak, była ona bardzo wyczerpująca, więc było warto.

Pozdrawiam,
Marcin Kiwior
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”