Kaśka
Nazwiska...ładne, ciekawe ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kasia_Marchlińska

-
Reguła_Marcin

Spotkałam się z nazwiskiem Eulalia Dziurka. Bardzo delikatnie brzmi. A z drugiej strony: Edeltrauda Ogierman-Śląsk, XXw.
Ostatnio zmieniony pt 14 kwie 2017, 06:10 przez dorota_b, łącznie zmieniany 1 raz.
Dorota
-
Gawroński_Zbigniew

Eeltrauda to późny zapis ze starowysokoniemieckiego Adeltrauda bardzo popularnego imienia żeńskiego. Konia i rząd temu kto nie zna Audrey Hepburn, w swoim czasie ponoć najpiękniejszej medialnie kobiety świata. https://pl.wikipedia.org/wiki/Audrey_Hepburn . To współczesna wersja tegoż imienia.
Ogierman/Ogiermann/Ogermann ma "odpowiednik" polski, tylko za Chiny ludowe nie potrafię sobie w tej chwili przypomnieć jaki, ani znaleźć w swoich źródełkach. To chyba Idzi/Egidio, ale mogę się mylić.
Ogierman/Ogiermann/Ogermann ma "odpowiednik" polski, tylko za Chiny ludowe nie potrafię sobie w tej chwili przypomnieć jaki, ani znaleźć w swoich źródełkach. To chyba Idzi/Egidio, ale mogę się mylić.
Zbigniew
- Kaczmarek_Aneta

-
Gawroński_Zbigniew

Zabawne jest również to, że nazwisko Łyżwa najprawdopodobniej pochodzi od spławiania zboża dużymi łodziami rzecznymi. Taka łódź do spławu zbóż to się łyżwa nazywała. Ewentualnie łyżwa to również podwalina pod budowlę nadrzeczną w postaci płaskich, długich belek w fundamentach takowych. Znaczenie potoczne współczesne jest wtórne od podanych.
Kulig to "mieszkaniec błot"/ albo ptak siewkowaty (wszystkie gatunki błotne cuzamen do kupy). Na moje oko pozostałe znaczenia są również wtórne.
Oczywiście proszę traktować to trochę jako kolejna "łyżkę dziegciu" od Zbigniewa: choć definicje są z pewnością prawidłowe, to odbiegają znacznie od oficjalnych wykładni.
Kulig to "mieszkaniec błot"/ albo ptak siewkowaty (wszystkie gatunki błotne cuzamen do kupy). Na moje oko pozostałe znaczenia są również wtórne.
Oczywiście proszę traktować to trochę jako kolejna "łyżkę dziegciu" od Zbigniewa: choć definicje są z pewnością prawidłowe, to odbiegają znacznie od oficjalnych wykładni.
Zbigniew
- Kaczmarek_Aneta

-
megagrzechu

A ja nie z drzewa ani nie z indeksowanych ksiąg tylko osoba którą osobiście znałem będąc w wojsku. Nazwisko Kolegi to NIERUCHALSKI. Wyszedł do cywila przed normalnym terminem jako jedyny żywiciel bo jego żona urodziła mu dziecko. Widać więc że nazwisko miał nieadekwatne do tego jak się w życiu zachowywał
zawsze pozdrawiam wszystkich
Grzechu
Grzechu
a w parafii Kamionna występuje nazwisko Bożedajto, w latach późniejszych skrócone do Bożedaj, byli karczmarzami nie wiodło im się w dzieciach, co się urodziło to zaraz umarłoELADAB pisze:Zeby uspokoic atmosfere .... w lowickiem spotkalam sie z nazwiskiem Ojczenasz. I badz tu czlowieku ateista z takim nazwiskiem !
Pzdr
Elzbieta
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Cichocka_Dobrosława
-
uladziemid

-
Szablewski_P

U mnie tylko Chojecki zapisywany jako... Hujecki
Biedziński, który ewoluował w Bidzińskiego, Bączyński, który stał się Baczyńskim (z tych "kompromitujących w ładne").
Moje: Szabelski który ewoluował w Szablewskiego (w Jeziorsku w sieradzkim do dzisiaj się na nas mówi za to Szablew-szczaki), szabel to sieradzkim i w poznańskim fasolka szparagowa.
Regionalizmy, czyli od centrum Polski przez góry po kresy:
Od strony mamy sporo nazwisk "pierwotnych": Tarka, Kiełbasa, Kluczyk, Mazurek (pleszewskie).
U mojej narzeczonej od ojca- Dmytrów, w linii matki ojca "kresowe" i ładne: Rzeczkowski, Jabłoński, Jazienicki, Stankiewicz, Blicharski.
Od jej matki: Pixa, Biel, Pazdur (górale).
Moje: Szabelski który ewoluował w Szablewskiego (w Jeziorsku w sieradzkim do dzisiaj się na nas mówi za to Szablew-szczaki), szabel to sieradzkim i w poznańskim fasolka szparagowa.
Regionalizmy, czyli od centrum Polski przez góry po kresy:
Od strony mamy sporo nazwisk "pierwotnych": Tarka, Kiełbasa, Kluczyk, Mazurek (pleszewskie).
U mojej narzeczonej od ojca- Dmytrów, w linii matki ojca "kresowe" i ładne: Rzeczkowski, Jabłoński, Jazienicki, Stankiewicz, Blicharski.
Od jej matki: Pixa, Biel, Pazdur (górale).
Ostatnio zmieniony sob 03 paź 2020, 14:03 przez Szablewski_P, łącznie zmieniany 1 raz.