Dzień dobry Wszystkim,
serdecznie dziękuję Wam za tak dogłębne analizy mojego przypadku.
Idąc od początku, kilka rzeczy muszę dopowiedzieć...
Opcje podane przez Tomka znam i biorę pod uwagę, jednak nie mam, póki co, żadnych podstaw, aby sądzić, że nazwisko mojej przodkini brzmiało inaczej.
Wiele lat temu byłam z wizytą w Sobieniach i miałam możliwość przejrzenia ksiąg metrykalnych. Otrzymałam jednak mało czasu, więc skupiłam się na latach 50-60-tych XIX w., aby wynotować dane z aktów chrztu dzieci Julianny i Jana (a potem Wojciecha) Zapałowskich. W każdym z tych aktów widniało nazwisko rodowe Rybner (bez oboczności). Dopiero w roku 1880 r., kiedy to Julianna umiera, jej nazwisko zostaje zmienione na Ryba (tak widnieje w akcie zgonu) oraz tak brzmiała treść tabliczki (z Rybów), której drugą, ułamaną część odnalazłam kiedyś na cmentarzu w Wildze, przy grobie Julianny.
Reasumując, co do brzmienia nazwiska Rybner, nie mam raczej wątpliwości.
Wracając do Sobień, całkiem możliwe, że tam Julianna wyszła za mąż za mojego przodka Jana Zapałowskiego - nie miałam jeszcze okazji zweryfikować tej hipotezy, dlatego też skupiłam się na odszukaniu metryki chrztu.
Jeruzal przejrzałam - akurat ta parafia jest zindeksowana za interesujący mnie okres - występuje nazwisko Rybak, ale nie ma żadnej Julianny.
O Chojnacie wspomniałam w oparciu o zapis w Słowniku na temat Zaklasztornych Bud:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/296
Budy Uśniackie, to parafia Wilga - zindeksowana i udostępniona przez GGI - Rybnerów brak:
http://garwolin.org/metryki
W Łaniętach występuje tylko jedna osoba o nazwisku Rybner i nie jest to Julianna.
Biorę też pod uwagę hipotezę, że Julianna wcale w tych Budach się nie narodziła, choć to marne pocieszenie.
Wszystko, co można odnaleźć w sieci na temat Zapałowskich, to praca kuzynek/kuzynów - całą wiedzę czerpali z moich ustaleń, więc nic nowego tu nie odnajdziemy.
Szukam zatem dalej....
Będę próbowała dotrzeć ponownie do Sobień, aby zweryfikować sprawę aktu ślubu, ale gdybyście wpadli jeszcze na jakiś pomysł/ślad, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta