Urząd stanu cywilnego ma rację. Ślub był w 1940 roku, zatem nie minęło jeszcze 80 lat i akt nie został jeszcze "odtajniony", stanie się ogólnodostępny dopiero 1 stycznia 2021. Dlatego odpis może uzyskać tylko osoba uprawniona. Zapewne nie chodzi o fizyczne osobiste stawienie się w urzędzie, tyko o złożenie wniosku "osobiście", tzn. przez osobę uprawnioną.lukas49 pisze:Rozmawiałem na ten temat z pracownikiem urzędu informując, że z kilku urzędów otrzymałem bez problemów a nawet bez opłat, skany dokumentów. Wyjaśnieniem było stwierdzenie, że każdy USC oprócz przepisów odgórnych ma jeszcze swoje wewnętrzne zalecenia.magda_lena pisze:A uzasadnili jakoś to osobiste stawiennictwo? Przecież nie od dziś o każdy ASC można wystąpić drogą elektroniczną, przez epuaplukas49 pisze:Witaj Bartek,
W międzyczasie zadzwoniłem do USC Lublin. Mają ten akt ślubu pod numerem w księgach: 124/40/I
Podam jeszcze sposób jego uzyskania, ponieważ jest on dla mnie dość dziwny, zwłaszcza w okresie pandemii.
Należy osobiście w swoim lokalnym USC złożyć wniosek o wydanie odpisu, oni z kolei wystąpią o wydanie do USC Lublin.
.
https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-odpi ... stwa-zgonu
O ile oczywiście jest się osobą uprawnioną do uzyskania takiego odpisu, posiada się profil zaufany i akt znajduje się w zasobach USC.
Barbara