Mączyński z Wadowic

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Mączyński z Wadowic

Post autor: pestkam »

Poszukuję Mączyńskich w Wadowicach przed II wojną światową

Władysław
Franciszek
Mieczysław

Czy na starym wadowickim cmentarzu występuje w ogóle takie nazwisko?
Czy jest szansa na dostęp do metryk ?
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Mączyński z Wadowic

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Mączyński Władysław i Mieczysław występują w Bazie straty jeśli to poszukiwane osoby - jest ich obszerny opis

http://www.straty.pl/pl/szukaj
Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Mączyński z Wadowic

Bialas_Malgorzata pisze:Mączyński Władysław i Mieczysław występują w Bazie straty jeśli to poszukiwane osoby - jest ich obszerny opis

http://www.straty.pl/pl/szukaj

Dziękuję - to wiem.
Mam również wypisy/dokumenty z obu obozów, w których zginęli.

------------------------------------------------------------------------------------

Bardziej chodzi mi o jakiekolwiek ślady po Mączyńskich w samych Wadowicach. Władysław i Franciszek żyli w Krakowie, Mieczysław do 1940 w Żywcu. Nie byli jedynym rodzeństwem, sporo zmarło w dzieciństwie.
Kopie metryk ma krakowska Kuria ale w obecnej sytuacji będzie ciężko się do nich dostać.

Gośka
sable

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Mączyńscy z Wadowic

Post autor: sable »

Posiadam trochę wiedzy o:
Mączyński Franciszek (1874-1947) ur. w Wadowicach, architekt
Mączyński Władysław (1884-1942) ur. w Wadowicach, ksiądz
oraz
Mączeński Zdzisław (1878-1961) ur. w Spytkowicach, s. Kaspra, architekt
Mączeński Kasper (? - 1896) organista w Wadowicach

Pozdrawiam,
Amelia L.
Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Mączyńscy z Wadowic

Pani Amelio -
piszę wiadomość prywatną.

Gośka
Małgorzata

-->szukam nazwisk: Mączyński, Burzyński, Wójtowicz, Gablenz
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Mączyńscy z Wadowic

Post autor: Maślanek_Joanna »

Witam,

1. O Mączyńskich w Wadowicach nic nie wiem poza tym, że Franciszek – architekt był bardzo często mylony ze Zdzisławem Mączeńskim – prawie identyczne nazwisko, ten sam wiek, zawód i teren działalności.

2. O Mączeńskich, którzy krótko mieszkali w Wadowicach wiem znacznie więcej jako, że Zdzisław był moim pradziadkiem, a Jan-Kacper – siłą rzeczy – prapradziadkiem :). Jeśli by to kogoś interesowało, to o jego zstępnych wiem chyba wszystko ;)

3. Natomiast jeśli chodzi o jego rodzinę pochodzenia, to ojciec Jan Kacper urodził się w 1849 roku w Krzeszowie z Julianny z Płeckich i Wojciecha Mączeńskich (rodzice Wojciecha to Wiktoria z Furdzików i Maciej Mączeńscy), w 1875 ożenił się z Felicją Bogusławską (o jej rodzinie mam dużo informacji), z którą miał 4 dzieci: Jana, Janinę, Jadwigę i Zdzisława. Pracował jako organista – najpierw w Spytkowicach, a od ok.1880 roku w Wadowicach. Rodzinna opowieść głosi, że jednocześnie uczył muzyki w tamtejszym gimnazjum. Zmarł w Wadowicach w 1902 roku (grób się nie zachował), a wdowa przeniosła się do Przeworska, do syna Jana.
Wg rodzinnego przekazu rodzina ta była herbu Jastrzębiec.

4. Amelio – czy wiesz coś więcej o moich Mączeńskich?!

Pozdrawiam,
Joanna
sable

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Mączyńscy z Wadowic

Post autor: sable »

Joanno,
chyba tylko to - Mączeński Zdzisław pochowany jest na Powązkach w Warszawie.
Mączyński Franciszek zmarł w Krakowie.
Mączyżski Władysław, ksiądz, zmarł w Oświęcimiu w obozie 2 kwietnia 1942r.
Pozdrawiam,
Amelia.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Mączyńscy z Wadowic

Dziękuję Amelio,
o Powązkach wiem, bo odwiedzam tam Pradziadków i Prapradziadków (teściów Zdzisława).
A już liczyłam, że czegoś więcej się dowiem, bo moi Mączeńscy to bardzo tajemnicza (i ruchliwa) rodzina, o której stosunkowo mało wiem :(
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Mączyńscy z Wadowic

Joanno,

napisz do Minakowskiego z tymi cennymi uzupełnieniami, bo u niego jest tylko informacja - w dodatku niepełna - o rodzicach.

3. Natomiast jeśli chodzi o jego rodzinę pochodzenia, to ojciec Jan Kacper urodził się w 1849 roku w Krzeszowie z Julianny z Płeckich i Wojciecha Mączeńskich (rodzice Wojciecha to Wiktoria z Furdzików i Maciej Mączeńscy), w 1875 ożenił się z Felicją Bogusławską (o jej rodzinie mam dużo informacji), z którą miał 4 dzieci: Jana, Janinę, Jadwigę i Zdzisława.

Co do MĄczyńskich -
1. Franciszek zmarł i jest pochowany w Krakowie na cmentarzu Salwatorskim
2. Władysław zginął w Oświęcimiu
3. prochy Mieczysława, który zmarł/zginął w Mauthausen Gusen zostały przysłane do Krakowa i pochowane również na cmentarzu Salwatorskim. Potem w tym samym grobie pochowano jego żonę, Marię Czeską-Mączyńską z Rybczyńskich, literatkę.

Gośka[/i]
Paweł_L

Post autor: Paweł_L »

Na cmentarzu parafialnym w Wadowicach, nie ma raczej nagrobku z takim nazwiskiem.
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam
rzeczywiście w Krakowie byli Mączyńscy, co można sprawdzić w par. N. M. P. w Krakowie, małżeństwa i urodzenia.
na stronie Małop. Tow. Geneal. http://www.mtg-malopolska.org.pl/ksiegimetrykalne.html
oraz w Dzienniku Polskim z dnia 29.04.1947 na stronie 5 jest nekrolog Franciszka Mączyńskiego lat 73, architekt.

Gienia
Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

gienia pisze:Witam
rzeczywiście w Krakowie byli Mączyńscy, co można sprawdzić w par. N. M. P. w Krakowie, małżeństwa i urodzenia.
na stronie Małop. Tow. Geneal. http://www.mtg-malopolska.org.pl/ksiegimetrykalne.html
oraz w Dzienniku Polskim z dnia 29.04.1947 na stronie 5 jest nekrolog Franciszka Mączyńskiego lat 73, architekt.

Gienia
Gieniu,

tak - historię krakowskich Mączyńskich mam dobrze udokumentowaną, to moi bezpośredni przodkowie.
Szukam jednak 'korzeni' - i wiadomości o rodzeństwie i rodzicach pradziadka - bo wiem m.in z metryk właśnie, że miejscem ich urodzenia były Wadowice.
Rodzina - całkiem spora - obecnie jest rozporoszona po właściwie całej Polsce.
Nekrolog mam. Jak również kilka fotografii Franciszka dostępnych w zbiorach NAC.

Małgorzata
Paweł_L

Czy znany jest adres, pod którym mieszkała rodzina Mączeńskich w Wadowicach? Dotarłem do takiego tekstu: "Odnotujmy w tym miejscu jeszcze cztery nazwiska osób zmarłych w Wadowicach, których groby nie zachowały się na cmentarzu. Kasper Jan Mączeński (ok.1850-1902), mąż Felicji z Bogusławskich, był organistą w Spytkowicach, od r. 1880 w Wadowicach. Jego syn Zdzisław Antoni (1878-1961), w latach 1889-94 uczeń Gimnazjum (kl. I-IV), był wybitnym architektem, profesorem Politechniki Warszawskiej (zob.PSB, t. 20)". Tylko tam jest nazwisko Mączeński ? Pomyłka?

Pozdrawiam Paweł.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Pawle,
to nie jest pomyłka - p. moje poprzednie maile. Byli zarówno Mączyńscy z architektem Franciszkiem (przodkowie Małgosi), jak i Mączeńscy z architektem Zdzisławem (moim pradziadkiem).
Na cmentarzu w Wadowicach jest pochowany Kacper-Jan Mączeński - o ile wiem i jak wyżej napisane, to grobu nie ma. Jego żona Felicja z Bogusławskich jest pochowana w Przeworsku, a syn Zdzisław - na Starych Powązkach w Warszawie.
Pasuje? :)
Co do adresu, to Kacper umarł w domu nr 42 - tyle wiem.

Małgosiu,
czy Twoi krakowscy Mączyńscy to potomkowie Wojciecha Anzelma - prezesa sądu (1736-1814), żonatego z Marianną Dzianott 1745-1833?

Pozdrawiam,
Joanna

Żeby nie być gołosłowną:
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=c7a33f6b94
Zdzisław Mączeński w 1955 roku przed swoim gimnazjum/liceum w Wadowicach :)
Paweł_L

Będę jeszcze szukał. Znalazłem, że dziedzicem miejscowości Babica dawniej Babice (miejscowość obok Wadowic) w XX w. dr Maciej Mączyński.

Pozdrawiam Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”