Jegliniszki powiat sejneński 1883 rok - OK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jegliniszki powiat sejneński 1883 rok - OK
Witam serdecznie i proszę o ewentualną pomoc w odnalezieniu parafii.
W "Słowie" z dn. 09-02-1912 r znałam informację, że Paweł Kulwieć, ksiądz katolicki z Wilna, zmarły w 1912r, urodził sie w 1883 w Jegliniszkach w powiecie sejneńskim.
Jako, że Jegliniszki, które mi najbardziej pasowały należą do parafii Wiżajny, to juz się ucieszyłam, że znajdę akt urodzenia.
No i niestety w Wiżajnach w latach 1881-1884 aktu urodzenia Pawła Kulwiecia nie znalazłam.
Odkryłam jednak, że Jegliniszek (ew. Egliniszek) jest/było kilka.
1/ w parafii Wiżajny (jak wyżej)
2/ w parafii Grażyszki
3/ w parafii Wierzbołów
No i teraz pytanie, czy o parafii Grażyszki i parafii Wierzbołów mozna było napisać, że to powiat sejneński!? Nie wiem jak daleko on sięgał.
Ale z Jegliniszek do Grażyszek są 23 km, więc może????
Do Wierzbołowa już dalej, ale ciągle blisko - 45 km.
Tylko, że ani Wierzbołowa, ani Grazyszek on-line nie ma niestety.
A może to jednak te Jegliniszki z parafii Wiżajny, tylko chrzest był w filii kościoła w Smolnikach, ale nigdzie nie znalazłam metryk on-line.
W "Słowie" z dn. 09-02-1912 r znałam informację, że Paweł Kulwieć, ksiądz katolicki z Wilna, zmarły w 1912r, urodził sie w 1883 w Jegliniszkach w powiecie sejneńskim.
Jako, że Jegliniszki, które mi najbardziej pasowały należą do parafii Wiżajny, to juz się ucieszyłam, że znajdę akt urodzenia.
No i niestety w Wiżajnach w latach 1881-1884 aktu urodzenia Pawła Kulwiecia nie znalazłam.
Odkryłam jednak, że Jegliniszek (ew. Egliniszek) jest/było kilka.
1/ w parafii Wiżajny (jak wyżej)
2/ w parafii Grażyszki
3/ w parafii Wierzbołów
No i teraz pytanie, czy o parafii Grażyszki i parafii Wierzbołów mozna było napisać, że to powiat sejneński!? Nie wiem jak daleko on sięgał.
Ale z Jegliniszek do Grażyszek są 23 km, więc może????
Do Wierzbołowa już dalej, ale ciągle blisko - 45 km.
Tylko, że ani Wierzbołowa, ani Grazyszek on-line nie ma niestety.
A może to jednak te Jegliniszki z parafii Wiżajny, tylko chrzest był w filii kościoła w Smolnikach, ale nigdzie nie znalazłam metryk on-line.
Ostatnio zmieniony ndz 11 paź 2020, 09:47 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
jamiolkowski_jerzy

Jegliniszki powiat sejneński 1883 rok
Sprawdziłbym Jeleniewo. Jegliniszki sa mniej więcej w połowie drogi miedzy Jeleniewem a Wiżajnami.
Pozostałe Jegliniszki nie przynależały do powiatu sejneńskiego w czasach guberni suwalskiej/
Pozostałe Jegliniszki nie przynależały do powiatu sejneńskiego w czasach guberni suwalskiej/
-
jamiolkowski_jerzy

Mogę się mylić ,to nie moje strony ale w Krasnopolu jest chyba wieś Jegliniec
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jegliniec ... %C5%84ski)
Chyba ze kiedys tez nazywała się ona Jegliniszki?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jegliniec ... %C5%84ski)
Chyba ze kiedys tez nazywała się ona Jegliniszki?
- Małgorzata_Kulwieć

Anno, jesteś WIELKA!

Stukrotne dzięki - znalazłam i Pawła, i Leona, i jeszcze troje dzieci o istnieniu, których nie miałam pojęcia.

Stukrotne dzięki - znalazłam i Pawła, i Leona, i jeszcze troje dzieci o istnieniu, których nie miałam pojęcia.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć