Ramy czasowe to mniej więcej okres Księstwa Warszawskiego, 1807-15.
Przestrzennie moja uwaga skupiona jest na ziemi chełmińskiej i michałowskiej, choć to pewnie nie jedyne tereny, którym warto przyjrzeć się w tym kontekście.
Do rzeczy: W zaborze pruskim (gdzie ziemia chełmińska pozostawała po podziale Księstwa Warszawskiego) przed 1874 metryki to zwykle lakoniczne akty z ksiąg kościelnych. Lakoniczne to sprawiedliwe określenie, kiedy porównać je z rozbudowanymi aktami narzuconymi Kodeksem Napoleona, które naśladowano potem w zaborze ros.
Metrykalny filar poszukiwań genealogicznych na ziemi chełmińskiej jest przez to zdecydowanie mniej solidny, niż choćby na sąsiadującej przez Drwęcę ziemi dobrzyńskiej, która trafiła pod panowanie rosyjskie.
Niemałą nadzieję daje więc fakt, że na ziemi chełmińskiej przez okres Księstwa Warszawskiego obowiązywał Kodeks Napoleona i księgi zapisane aktami bogatymi w informacje co najmniej powinny powstawać...
Ponieważ podczas przeglądania zasobów łatwo przeoczyć je wśród innych źródeł, zapraszam do stworzenia wykazu parafii ziemi chełmińskiej i michałowskiej, dla których istnieją opisowe, cywilne metryki z tego okresu.
Odniosłem przy tym wrażenie, że takie parafie nie są liczne.
Wymienię alfabetycznie, o jakich wiem (zasoby AP Toruń), zachęcając mocno do rozwijania listy:
- Bobrowo,
- Mszano,
- Nieżywięć.
Pozdrawiam
Kamil