Rodzina Folejewskich i Aleksander Folejewski (szlachta?)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Dzień dobry,

moja praprababcia Rozalia pracowała na dworku w Chamsku razem ze swoimi dziećmi. W czasach, kiedy tam była (czyli ok. 1910 - 1945) dziedzicem dworku był Rudolf Berg i jego żona Julia z Balińskich, a po jego śmierci majątek został podzielony między najstarszego syna Rudolfa, Stanisława Berga (podobno popełni mezalians żeniąc się z guwernantką, ale ile w tym prawdy - nie wiem), a jego siostrę, Julię Magdalenę Berg i jej męża, Aleksandra Folejewskiego właśnie. Moja babcia jeszcze pamiętała ich imona, a także moi pradziadkowie znali ich córkę, Krystynę Folejewską - z którą swoją drogą próbuję się skontaktować.

Tutaj jest też ciekawa wypowiedź Pani Krystyny:
https://radioolsztyn.pl/historia-krysty ... y/01528036

Jednak tak jak o Bergach udało mi się znaleźć cokolwiek, tak o Folejewskich nie wiem nikt. Jak rozumiem, wywodzili się ze szlachty - nigdzie jednak nie znajduję o nich wzmianki. Jestem ciekawa, czy wy coś wiecie na ich temat więcej, skąd przywędrowali.

Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam, Kamila
Artur_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Artur_Andrzej »

Witaj,
Ja widzę, że nazwisko Folejewski związane jest z Wilnem.
Pozdrawiam
Artur Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Metryki z Chamsk są w genbazie do 1912. Poszukaj. Znajdziesz zapewne au Julii Magdaleny. Może dopisek o ślubie. Ciekawe, że ani Berga ani Folejewskiego nie widzę w bazie straty.pl
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wprawdzie Chamsk to dawne Królestwo Polskie, ale zjawisko istnienia ziemian wywodzących się z szeregu nie-szlachty też tu występowało. Berg to może być również rodzina pochodzenia mieszczańskiego.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Post autor: hagi26 »

Akt urodzenia Julii mam od dawna. Jednak to nie Bergów szukam, a Folejewski. Bergowie według ich tradycji rodowej mieli się wywoływać ze szlachty kurlandzkiej. W au Julii nie ma żadnej adnotacji o małżeństwie. Na wikipedii jest jeszcze wzmianka o Bergu i Folejewskim ze nie podpisali volkslisty i zostali zesłani do obozów gdzie zginęli.
Pozdrawiam, Kamila
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

https://radioolsztyn.pl/historia-krysty ... y/01528036

Skupisko osób o nazwisku Folejewski, to rejon: Sejny-Augustów-Suwałki.

Dopóki żyje, to trzeba jak najszybciej się skontaktować z p. Krystyną i powinno być wszystko jasne?!

Robert
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Szlachta kurlandzka czy Inflancka - immatrykulowani lub nie jest w odpowiednim herbarzu Siebmachera i można sprawdzić czy w ogóle tam figuruje takie nazwisko. Ale samo figurowanie nic nie znaczy. Dużo rodzin powoływało się na takie pochodzenie stamtąd, ale przecież tam byli również mieszczanie, a nie tylko szlachta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”