jak szukać akt ślubu nie znając daty ani miejscowości
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam serdecznie -jestem kompletną nowicjuszką, jak dotąd radziłam sobie sama, ale ta sprawa mnie przerosła: chciałabym dowiedzieć się, jak zdobyć odpis aktu ślubu, nie wiedząc kompletnie kiedy i gdzie się odbył. Członkowie rodziny mieszkali przed wojną w Wilnie, potem w Baranowiczach, a po wojnie w Poznaniu; znam datę urodzin i śmierci żony, byc może uda mi sie znaleźć datę i miejsce śmierci męża, który był oficerem wojsk polskich (napisałam już do Grudziądza w tej sprawie). Czuję, że jestem w ślepej uliczce z tym aktem ślubu...bardzo proszę o wskazówki....
jak zdobyć akt ślubu nie znając daty ani miejscowości
Z tego co piszesz można wnioskować iż osoby te rodziły się na przełomie XIX i XXw. W tym czasie istniał już obowiązek wpisywania (w księgach chrztu) daty i miejsca ślubu. Tak więc musisz ustalić miejsca urodzenia tych osób (np. poprzez akt zgonu) i sprawdzić parafialne księgi chrztu. Następnie czeka Cię wizyta w parafii gdzie był zawarty związek małżeński.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
W akcie zgonu też może być dopisek gdzie zawarto ślub i kiedy
-
Sokolnicki_Krzysztof

- Kontakt:
Wielce prawdopodobne jest to, że jeśli jest to przełom XIX i XX w., to ślub odbył się w parafii panny młodej. Pytanie jest jeszcze jedno czy ślub odbył się w Baranowiczach, Wilnie czy już w Poznaniu, bo to bardzo istotne od tego zależy gdzie trzeba będzie szukać aktu małżeństwa. Reszta tak jak napisał/a Zatoka.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Czy opisywane osoby miały dzieci? Czas ślubu można określić po dacie urodzenia najstarszego (orientacyjnie rok wcześniej, choć nie jest to regułą). Także co do miejsca może to być wskazówką. Zwykle też ślub zawierano w parafii zamieszkania panny młodej. Niekiedy pomagają wyszukane gdzieś drobiazgi: ja poznałem dokładną datę ślubu pradziadków po stosie depesz gratulacyjnych na ich 50 lecie (zachowały się) - nie miałem tylko pojęcia, gdzie był ślub. Ale przeszukując potencjalnie możliwe miejsca w końcu trafiłem; ta dokładna data wiele pomogła, bo w mieście były wówczas cztery różne parafie.
Marek.
Marek.
Bardzo dziękuję za pomoc -nie spodziewałam się aż tylu podpowiedzi! Przystępuję zatem do poszukiwań i pewnie będą to archiwa litewskie....