Wszystko w porządku?
Mój pradziadek miał na imię Jan Nocko i urodził się w rejonie dawnej austriackiej Galicji w 1880 r. Jego rodzina (matka, ojciec i 5 sióstr) wyemigrowała do Brazylii w 1895 r. Niestety nie poznałem swojego pradziadka (zmarł zanim się urodziłem), a jego dokumenty i reszta polskiej rodziny z czasem zniknęły.
Tutaj, w Brazylii, mój dziadek poślubił inną polską imigrantkę o imieniu Tekla Gurgacz i mieli razem 11 dzieci.
Udało mi się zlokalizować ich zapisy przewozowe do Brazylii, a także akta rodzinne Tekli Gurgacz (urodziła się w miasteczku Zádwórze, który jest obecnie na Ukrainie, ale jej rodzice pochodzili z Jasienicy Rosielnej, która jest obecnie częścią Polski). Nie mam jednak pojęcia, skąd pochodziła rodzina Nocko (w aktach małżeństwa, zgonu i urodzenia swoich dzieci zawsze podawali się za Polaków, ale nie wymieniali nazwy miasta, gdzie się urodzili).
W moich poszukiwaniach genealogicznych znalazłem już wiele aktów chrztu osób o nazwisku Nocko w mieście Rawa-Ruska w latach 1800–1900, jednak żadna nie dotyczyła mojego pradziadka Jan Nocko. Jedyne informacje jakie mam o nim to że urodził się około 1880 roku, a jego rodzice nazywali się Jan Nocko (ur: 1849 r.) i Maria Nocko (ur: 1859 r.), a także że miał 5 sióstr: Magdalenę (ur: 1883 r.), Reginę (ur: 1885 r.), Marię (ur: 1889 r.), Józefę (ur: 1890 r.) i Katarzynę (ur: 1894 r.).
Kiedy przybyli do Brazylii w 1895 r. Polska nie istniała, więc zadeklarowali, że są narodowości austriacko-galicyjskiej. Wyobrażam sobie, że urodzili się w jakiejś wsi między Rawą-Ruską a Lwowem. W internecie są dokumentu chrztów z tego okresu w tym regionie, ale jest wiele miast do przeszukania. Odkrycie nazw miast w których mieszkali przodkowie o nazwisku Nocko pomogłoby skoncentrować moje badania na tych miejscach.
Czy mógłbyś mi przekazać informację, jakimkolwiek inne miasto (oprócz Rawy Ruskiej), w którym mieszkali członkowie rodziny Nocko?
Na szczęście mówię trochę po polsku, bo ożeniłem się z Polką z Warszawy i trochę się od niej nauczyłem.
Dziękuję!
Hugo Lopes