Tak więc - Skorżowie. [Edit: Zapomniałam dodać, że występuje też druga wersja nazwiska, pisana "Skorza", zamiennie ze "Skorża"]
Moja praprababka nazywała się Ewa Skorża (ur. 3.12.1863, zm. 8.12.1920 - Parznice) i była żoną Łukasza Wierzbickiego.
Rodzice Ewy Skorży: Jan (ur. 1837, zm. 3.07.1885 Parznice) oraz Franciszka Churśniak (na przemian pisane Chruślak, prawdopodobne pomyłka) (ur. 20.05.1838)
Rodzeństwo Ewy: Marcin, Marianna, Franciszek, Jan, Adam (Jego żoną była Florentyna Cholewa, mieli dzieci: Jan, żoną Jana była Helena Jankiewicz), Józef (Jego żoną była Marianna Wdowska, mieli dzieci: Stefan, Stanisław, Franciszek, Wiktoria)
Rodzice Jana: Marcin (ur. 9.11.1802 Zatopolice, zm. 4.4.1859 Parznice) i Katarzyna Krawczyk (ur. 1806)
Rodzeństwo Jana: Ludwik (Jego żoną była Marianna Kasno, mieli dziecko: Adama, a ten miał żonę Florentynę Cholewę), Wojciech, Wawrzyniec (Jego żoną była Franciszka Woźniak, mieli dzieci: Mikołaj, Wojciech [Jego żoną była Tekla Chruślak], Franciszek, Antoni, Jan, Józefa, Katarzyna, Jan [Jego żoną była Eleonora Zbojna]), Marianna (Wyszła za Wojciecha Papucia), Józef
Rodzice Marcina: Michał (ur. 1773, zm. 31.03.1836 Zatopolice) i Franciszka Dziegieloszeńska
Rodzeństwo Marcina: Joanna, Szczepan, Antoniusz, Józefa, Ignacy
Rodzice Michała: Marek (ur. 1734, zm. 10.04.1814 Zatopolice) i Marianna Owczarek
Rodzeństwo Michała: Igancy, Tomasz, Marianna
Rodzina Barczaków
Mój pradziadek nazywał się Bronisław Barczak (ur. 3.10.1928 w Gniewkowie i zm. 3.12.1984 Toruń)
Jego ojcem był Ludwik Barczak (ur. 30.08.1897, prawdopodobnie Gniewkowo, zmarły 25.02.1939 Toruń) a matką Pelagia Łaszkiewicz (ur. 8.03.1903 Chrząstowo, zm. 5.12.1988 Toruń).
EDIT: Rodzicami Ludwika byli Marcin oraz Maria z domu Pawłowska, urodził się w miejscowości Wygoda, która znajduje pod opieką stanu Cywilnego w Murzynnie.
Marcin urodził się w roku 1859, a jego rodzicami byli: Andrzej (ur. 1808) i Marianna z domu Konopka (?)(ur. 1821). Wzięli ślub w 20 października 1838 roku
Rodzina Przybyszewskich
Mój pradziadek nazywał się Bolesław Przybyszewski (ur. 23.12.1918 w Bellshwitz (Bałoszyce), zm. 18.01.1969 Poniatowo)
Jego matką była Rozalia Przybyszewska (ur. 1876 w Lubowidzu) i była matką niezamężną. Dorosłości z jej dzieci dożyli: Katarzyna, Bolesław, Józef, Wacław. Jej rodzicami byli Wawrzeniec (ur. 1843 Zalesie, zm. 1886 Lubowidz) i Wiktoria Akatyszewska, miała też rodzeństwo, które szybko zmarło: Juliannę (1883-1887), Stanisława (1879-1881) i Józefa (1886-1887) oraz takie, które przeżyło - Mariannę i Jana.
Rodzice Wawrzeńca (Wawrzyńca): Łukasz (Przybysz) (ur. ok. 1802 Dłutowo, zm. 1845 Zalesie) i Antonina z domu Kowalewska (Kowalik)
Rodzice Łukasza: Mateusz (Przybysz) i Ewa z domu Lipkowska
Rodzina Malinowskich
Moim pradziadkiem był Kazimierz Malinowski, urodzony w roku 1914 prawdopodobnie gdzieś w okolicach Raciążka. Jego rodzicami byli Wincenty i Marianna Król. Bratem Wincentego był Franciszek, urodzony w 1872 roku, zmarły w 1935 w Lubrańcu - napisała do nich, nie mają jakimś cudem jego aktu zgonu. Synami Franciszka był Czesław (Znany lotnik z drugiej wojny światowej), Władysław i Józef. Bardzo zależy mi na poznaniu tożsamości rodziców Wincentego i Franciszka, a nawet dalej oczywiście. Napisałam w ich sprawie do Gniezna, na razie tylko z zapytaniem, czy w ogóle mają te akta.
EDIT:: Siostrą mojego pradziadka Kazimierza Malinowskiego była Marianna Kotas z domu Malinowska, zmarła 6.01.1996 w Konecku; Córką Franciszka Malinowskiego była Marianna Bończyk, zmarła 18.12.1993 w Lubrańcu
EDIT2: Rodzicami Wincentego i Franciszka byli Józef Malinowski (ur. ok 1853) i Katarzyna z domu Paluch (ur. prawdopodobnie w 1843 roku w Markowicach) zamieszkali w Markowicach. Ich dzieci:
1872 - Rozalia
1874 - Franciszek
1876 - Jan
1879 - Wincenty
1882 - Wojciech
W 1888 w Służewie rodzi się ich syn Stanisław. Potem przenoszą się całą rodziną do Konecka (Młynek)
Rodzina Zielińskich[/b]
Moją prababcią była Józefa Zielińska, urodzona w Romanowie lub w Konstantynowie niedaleko Aleksandrowa Kujawskiego, jej rodzicami byli Szczepan i Antonina Buczkowska.
Szczepan Zieliński urodził się 13 listopada 1888 roku w Romanowie, był rolnikiem, jego żoną była Antonina Buczkowska. Miał dwójkę rodzeństwa Ignacego, Mariannę, Jana i Zofię . Jego rodzicami byli Józef Zieliński i Rozalia z Waszaków .
Józef Zieliński urodził się 18 lutego 1857 roku. Rolnik pracujący na Folwarku w Sędzinie. Jego rodzicami byli Ignacy Zieliński i Antonina z Budzyńskich
Ignacy Zieliński Urodził się w 1829 roku w Lubaniu. Był parobkiem pracującym na Folwarku w Sędzinie. Jego rodzicami byli Kazimierz Zieliński i Karolina z domu Dyno
Rodzina Morzyków
Moją prababcią była Maria Morzyk, jej rodzicami byli Antoni Morzyk i Józefa Bula - obydwoje pochowani w Ciechocinku.
faktów:
Antoni urodził się 27.05. 1899 roku (Leśniaki, gmina Konopiska), a jego rodzicami byli Franciszek Morzyk, rolnik i Katarzyna ze Sławików.
Franciszek urodził się 30.11.1863 roku w Korzonkach w giminie Konopiska, jego rodzicami byli: Szczepan Morzyk, gospodarz oraz Józefa Perkos.
Szczepan urodził się 20.12.1841 roku w Stradomiu (Obecnie dzielnica Częstochowy) jego rodzicami byli Grzegorz Morzyk (służący) i Antonina z Bednarków
Grzegorz urodził się w 23.02.1810 w Ostatnim Groszu (Również obecnie dzielnica Częstochowy), a jego rodzicami byli Szymon (gospodarz) oraz Marianna Bogowolska (?)
Rodzina Jasików
Moją prababcią była Wanda Jasik, urodzona 27.01.1920, zmarła 03.03.1996 w Poniatowie.
Jej rodzicami byli Antoni Jasik (ur.1889) i Marianna z domu Stańczak (ur.1889).
Antoni Jasik był synem Marcina i Marianny Sztrobyn, urodził się w 1886 roku w Zwoli. Miał rodzeństwo:
1894 - Stanisław
1903 - Jakub
1883 - Józef
Rodzicami Marcina byli Wawrzyniec i Marianna Bernatek (Mokrzycka).
Rodzina Chruśniak
Moją prapraprababką jest Franciszka z domu Chruśniak (ur. 20.05.1838) - jej mężem był Jan Skorża, pobrali się 14 lutego 1858 w Parznicach.
Rodzicami Franciszki byli: Jan Chruśniak (ur. 16.07.1803) w Trablicach i Marianna Wawrzczyk
Rodzeństwo Franciszki: Wincenty, Józefa, Zofia, Andrzej (Jego żoną była Katarzyna Jóźwiak i mieli syna Antoniego)
Rodzicami Jana byli: Wawrzyniec i Tekla Sulima
Rodzeństwo Jana: Marcin (Miał żonę Elżbietę Sukiennik, z którą miał dzieci: Łucja, Franciszek, Mateusz, Helena, Julianna, Ludwik); Piotr (Który miał żonę Annę Wancerz, a z nią dzieci: Małgorzatę, Filipa, Różę); Marianna
Rodzina Wawrzczyk
Marianna Warzczyk, żona Jana Churśniaka, żyjąca w Trablicach.
Rodzice Marianny: Dominik (ur. 1778, zm. 1838 Trablice) i Gertruda Szymczyk (ur. 1780)
Rodzeństwo Marianny: Małgorzata; Jakub (Miał żonę Ludwikę Boruch, z którą miał dzieci: Franciszek, Konstancja, Walenty, Michał, Marcin); Paweł
Rodzina Sobol
Moją prapraprababcią była Franciszka Sobol (ur. 1828 Wola Razinowska), była żoną Franciszka Wierzbickiego .
Rodzice Franciszki: Jędrzej i Marianna z domu Sołtyń
Rodzina Król
Moja praprababcia Marianna Malinowska (Z domu Król) [ur. 1890, zm. 18.09.1945 Koneck) urodziła się w Konecku, jej rodzicami byli Tomasz Król i Marianna z domu Tulimowska.
Tomasz Król urodził się w 1844 roku, żył w Michałowicach i był osadnikiem. Jego rodzicami byli Wojciech Król i Marianna Piotrowska
Rodzina Stańczak
Moja praprababcia nazywała się Marianna Stańczak i urodziła się w Chamsku w 1889 roku.
Rodzice Marianny: Bartłomiej Stańczak (ur. 1855 w Dębsku) i Ewa z domu Woźniak
Rodzice Bartłomieja: Franciszek (ur. 1823 Dembsk) Stańczak i Ewa z Kosków (Ślub ich odbył się w 1848 roku w Dębsku)
Rodzice Franciszka: Paweł Stańczak (ur. w 1795) i Marianna z Kaczmarczyków
Rodzice Pawła: Bartłomiej i Katarzyna Stańczak
Rodzina Grzyb
Moja prababcia nazywała się Stanisława Grzyb , a jej mężem był Andrzej Wierzbicki. Pracowała w radosmkiej fabryce i urodziła się 29 października 1900 roku. Jej rodzicami byli Antoni Grzyb i Józefa Nowak .
Antoni Grzyb urodził się 28 maja 1863 roku. Urodził się we wsi Orońsk w gminie Kowala. Oboje z żoną byli służącymi, potem robotnikami. Przenieśli się ze wsi do Radomia. Rodzicam Antoniego byli Stanisław Grzyb i Katarzyna Chruśniak
Stanisław Grzyb urodził się 28 stycznia 1824 roku w Orońsku. Był ogrodnikiem. Jego rodzicami byli Albert Grzyb i Apolonia Jasińska .
Rodzina Łaszkiewicz
Moją praprababcią była Pelagia Łaszkiewicz urodzona 9 marca 1903 roku w Gniewkowie. Pracowała i żyła potem w Toruniu. Jej rodzicami byli Michał Łaszkiewicz i Wiktoria Roszak . Miała siostrę Annę.
Michał Łaszkiewicz urodził się 5 sierpnia 1863 roku w Słabęcinie. Był chałupnikiem/ parobkiem, 17 maja 1888 wziął ślub z Wiktorią Roszak. Jego rodzicami byli Wawrzyniec Łaszkiewicz i Katarzyna Sikorska .
Rodzina Buczkowscy
Moją praprababcią jest Antonina Buczkowska urodzona 11 kwietnia 1893 roku w Młynku. Jej mężem był Szczepan Zieliński. Jej rodzicami byli Jan Buczkowski i Józefa Tulimowska .
Jan Buczkowski urodził się 22 grudnia 1859 w Opalonce. Był zagrodnikiem w Straszewie. Jego rodzicami byli Grzegorz Buczkowski i Ewa Słomczewska .
Rodzina Akatyszewcy/Łakatyszewscy
Moja prapraprababcia Wiktoria Akatyszewska urodziła się w 1857 roku w Zieluniu. Jej rodzicami byli Jan Łakatyszewki i Katarzyna Gajewska
Jan Łakatyszewski urodził się 13 maja 1833 roku w Zieluniu. Był kowalem. Jego rodzicami byli Stanisław Łakatyszewski i Agnieszka Nowakowska .
Wybaczcie za taki natłok na raz, ale nie chciałam zaśmiecać niepotrzebnie kolejnymi postami. Jeśli tylko będę mieć nowe informacje, będę edytować ten post, lub pisać pod spodem. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje, chętnie skontaktuję się z każdym, kto może być spokrewniony z kimś z wyżej wymienionych osób.