Jak rozszyfrować napis na odwrocie starego zdjęcia?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pdwwa

Sympatyk

Post autor: pdwwa »

Dobry wieczór wszystkim,

mam w albumie jedno stare (najstarsze chyba) ze zdjęć - piękna fotografia kobiety. Jednak nikt z żyjących nie potrafi jej zidentyfikować. Jestem pewien, że nie przez przypadek znalazła się w albumie rodzinnym.. Udało mi się odkleić zdjęcie z albumu i przez mgłę widzę jakieś zapiski:

Obrazek

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Co mogę zrobić? Czy oddać zdjęcie w ręce jakichś fotografów, czy może w programie graficznym da się coś wyczarować?

Wszystkiego dobrego,
Paweł
Paweł
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Dzień dobry,

najpierw przeprowadź ustalenia genealogiczne i sporządź dokładną tablicę powiązań rodzinnych, a rozwiązanie być może samo się nasunie. Nie znamy nawet widoku awersu tego zdjęcia, żeby ustalić w jakim okresie XIX wieku zostało zrobione. Może być to dagerotyp, a więc około połowy XIX wieku. Może zachowała się też sygnatura atelier zakładu fotograficznego?

Pozdrawiam

Robert
pdwwa

Sympatyk

Post autor: pdwwa »

Drogi Robercie, dziękuję za odpowiedź w wątku. Mam kilka przypuszczeń, ale żadnych twardych faktów, które by posunęły mnie do przodu.

Tak wygląda awers:
Obrazek

Najlepszego!
Paweł
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”